Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Постояннотоково захранване на преносима светкавица
Автор: truly   
Дата:   08-03-14 12:07

Здравейте,
Предполагам темата е обсъждана, но все пак не можах да намеря достатъчно информация.
Често снимам в затворени помещения, където естествено има и захранване 220В. Ползвам освен канонска Speedlight още две китайски светкавици. Омръзна ми тази работа с батериите и зареждането при положение, че не съм навън. Нямам студийни светкавици.
Та бих искал да направя постояннотоково захранване поне за китайските светкавици - едната и без това работи постоянно на максимална сила и няма възможност за регулиране. Правил ли е някой подобно нещо и на какво да обърна внимание? Какъв е например максималният ток при презареждане на светкавицата?
Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Постояннотоково захранване на преносима светкавица
Автор: mravunko   
Дата:   08-03-14 13:32

Читавите светкавици имат изход за адаптер.
Иначе на първо четене, тип "направи си сам" се продават едни кухи батерии. Можеш да запоиш две от батериите към жичка и тя да отива към адаптер и да ги сложиш вътре в светкавицата. Сигурно ще трябва леко да модифицираш и капачката за батериите.
Относно тока на зареждане, сигурно е от порядъка на 1А, но ако ти е по-слаб адаптера сигурно ще зарежда по-бавно...

Дата:   08-03-14 17:12

Струва ми се малко 1А. Все си мисля, че една акумулаторна батерия може да даде 4-5А, което всъщност определя и времето за презареждане на светкавицата.

Автор: baron_barbaron   
Дата:   08-03-14 19:50

Тъй като повечето светкавици работят на 4,5-6v мога да предложа едно евтино удобно и лесно решение.. И само трябва да си изкараш кабел (куплунг ако има място).. Работа за 15-20 минути. Аз съм си изкарал на две светкавици такива кабели, но ползвам 6в киселинни акумулатори от UPS-и..

Публикацията е редактирана (08-03-14 19:56)

Дата:   08-03-14 20:43

Благодаря за чудесната идея!
Какво е времето за презареждане на светкавицата? Предполагам достатъчно бързо. Да разбирам, че се един акумулатор две светкавици работят без проблеми.

Дата:   08-03-14 21:39

Ами времето е в порядъка на 0,5-5 секунди, зависи колко е зареден акумулаторът, и на каква сила съм ги пуснал.. Средно около секунда, секунда и половина. И не, не ги ползвам паралелно, всяка я захранвам с отделен акумулатор. Просто защото така или иначе имам 4 такива батерии, а и не обичам да се спъвам в кабели :)

[beer] [beer]

Успех!

Дата:   09-03-14 12:05

А точно такова зарядно ли ползваш? Гледам, че е на 5В. Акумулаторите са на 6В. Предполагам ги зарежда все пак, но обикновено препоръчителното напрежение на заряд е малко по-високо. Проблем вероятно би имало ако се изтощи самият акумулатор.
Адапторът предполагам е включен по време на снимането? Реално той не е ли достатъчен за да зареди светкавица? Пробвал ли си го?

Публикацията е редактирана (09-03-14 12:30)

Дата:   09-03-14 14:34

Аз лично такъв адаптер нямам, но той би ти свършил работа, ако работиш без батерии. Точно защото може да подаде до 6А на изход. И нещо което не уточних, това захранване не може да зарежда такава батерия.Ползваш или единият вариант или другия.Не смъм мерил входният импеданс на светкавиците, но дори да е голям, пак препоръчвам отделно такова захранване за всяка светкавица..
Когато аз позлвам светкавиците, акумулаторите НЕ са на заряд.
Зареждам ги после със самият UPS, той има проблем в DC-AC Inverter модула и не си струва да се ремонтира, но ми върши чудесна работа като зарядно за акумулаторите :)

Автор: And   
Дата:   09-03-14 18:01

Ето един DIY пример, може би ще ти е полезно [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »