Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Късогледство, фотография, цветове
Автор: Lalinda   
Дата:   07-03-14 19:04

Бих помолила онези от вас, които носят очила или корекционни лещи за късогледство, да споделят мнение и опит за темите и сюжетите, които представляват интерес за тях и в които те снимат.

Случи се така, че обсъждахме темата с водещ на предаване в една неизвестна ми дотогава телевизия на изложба, в която участвах с няколко свои кадри на градски детайли в цвят, след което водещият ме покани за по-пространен разговор.

Предаването и впечатленията, които споделям от опита и практиката си, може да видите, при интерес, тук:

http://bnptv.info/tv/index.php/kultura/2010-05-17-06-38-45/4539--k-q-q

Разговаряла съм лично с други фотографи с късогледство и споделяхме подробности около развитието на вкуса и интересите ни, предопределени от този недостатък.

Ако се притеснявате да споделите впечатленията си публично, бихте могли, ако желаете, да ми пишете и лично.

Отговори на това съобщение
 Re: Късогледство, фотография, цветове
Автор: ZENON   
Дата:   07-03-14 19:28

Аз съм недоскив с лещи, но от това не съм забелязал да има някакви последици. Изобщо не го мисля. Снимам това което ми харесва. Може би леко се оливам с шарпа, но може и да си внушавам. Обикновено предпочитам да докарвам неутрални цветове, идентични с тези на обекта, който е сниман. Т.е. предпочитам естествените цветове, та в този смисъл нямам идея как точно лещите биха били фактор (освен ако имат сбъркано рендиране :D ).

Автор: bOzo   
Дата:   07-03-14 19:37

Я, Лали... изтръскай си прахта... [cool]

Автор: didesignbg   
Дата:   07-03-14 19:38

Добре дошла отново. Съжалявам, но не мога да бъда полезен по същността на темата.

Автор: MarinY   
Дата:   07-03-14 20:05

Добре завърнала се!
Ако те интересува как се справят далекогледите ..., наблягайки на "голямата картина", но с липсващи детайли.

Автор: bOzo   
Дата:   07-03-14 20:16

Ленче, на тоя линк, дето си дала не се отваря никакво предаване...

Автор: lakosta   
Дата:   07-03-14 20:20

[smitten]

Автор: luboar   
Дата:   07-03-14 20:38

Имам познат с далтонизъм. Това не му пречи да е добър фотограф.
Снима само в цвят, и е доста амбициран ! : )

П.П
Не обръщай внимание на селяните.

Автор: Rebellious   
Дата:   07-03-14 21:56

Любоар,
И ти си селянин както всички, бе! Само си намери огледало.[smilie24]

Автор: J0R0   
Дата:   07-03-14 22:06

Гьоте е бил късоглед.
Не е харесвал очилата.

"Винаги когато съм с очила аз съм друг човек и не харесвам себе си, виждам повече отколкото трябва да виждам и видяното не хармонира с душата ми. Тогава бързам да сваля очилата" - казва Гьоте.

Според него очилата са символ на отчуждението. Помагат на външния свят да доминира над собственото ни аз.
Острото зрение натоварва интелекта, отвлича ни от същественото и ни зарива с излишни детайли и несъществени подробности.

[beer]

Автор: тьма   
Дата:   07-03-14 22:09

Много интересно, добре дошла, без теб е скука [smile]

Автор: J0R0   
Дата:   07-03-14 22:12

Явно Гьоте е гледал света като на две ракии.
Ако Гьоте беше фотограф, щеше да харесва ей такива неща.

https://photo-forum.net/static/site_pics/166/e_1266223969_A1CT0979.jpg

Автор: тьма   
Дата:   07-03-14 22:18

Не зная за Гьоте, но снимките на Елена определено галят окото и не само на късогледите.

Автор: ZENON   
Дата:   07-03-14 22:42

За Гьоте не знам, ама аз откак си оправих зрението преди години... рабрах коло много хубави жени шетат по улиците :D

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   07-03-14 23:15

Всъщност късогледството не би трябвало да бъде проблем във фотографията.Тук значение имат асоциативните способности на мозъка, той има начини да компенсира недостатъците на окото.

Автор: sunnyshot   
Дата:   08-03-14 02:37

Имам -1.5/ -1.75 и мразя да снимам с очила, зашото ми пречат. Използвам диоптъра на камерата. Очила слагам само в кино или в колата вечерно време. На тъмно имам нужда от тях, за да не прегазя нещо заблудено.

Късогледството няма нищо общо с цветното зрение. Моето е перфектно, имам superior color discrimination vision & abilities, тествани много пъти. Помниш ли, преди време писахме за Мунсел 100 тест и цветни пространства, индустрии, стандарти, Colorimeter-и и т.н.?

Ей тук съвети за настройки на диоптъра на камерата от по-стара тема

Автор: imitev   
Дата:   08-03-14 09:00

Аз съм -1.75; -2.00 без очила съм като слепец. Не бих карал кола без тях, освен ако не се налага...

Снимам без проблеми...

Автор: мара   
Дата:   08-03-14 11:56

и аз не съм отбелязала съществена разлика :) имам -2.50 на -2.75

нося очила с по - 0.25 по-малко. снимам без очилата, кат съни. понякога наистина ги махам умишлено и докато НЕ снимам - просто, за да гледам на мащабни цветни петна с дефокус :) обикновено всичко изглежда по-яко, отколкото на снимката после(ако благоволя да я направя)[smilie18]

Автор: uri64   
Дата:   08-03-14 17:47

късогледство, астигматизъм и какво ли още не...снимам или по-скоро щракам с очила...предпочитани теми - разни детайли, китки, пейзажи и всъщност много сюжети с изключение на портрети и каки в паркове, горички и на фона на руини...предпочитам кадрите да са цветни и то с наситени ярки цветове, но отвреме на време ми харесват и по-убити, пастелни цветове...понякога съм на ЧБ вълна, като там предпочитам по-висок контраст и черното да е много черно и мазно,...отскоро много почна да ми харесва как изглеждат нещата, когато зона на дефокус от даден кадър е зумната на 100-200%...цифровите кадри ги харесвам с повечко острота, а тези "на лента", демек "аналоговите" ([smilie5]) с по-видимо зърно...

Публикацията е редактирана (08-03-14 17:48)

Дата:   08-03-14 17:50

Благодаря за отзивите, но съдейки по тях, останах с впечатлението, че само един-двама от писалите тук са видели филма...

Въпросът не бе за това как снимате - с очила или без, или с корекционни пръстени с диоптър, а за това дали късогледството е предопределило интереса ви към една или друга тема или жанр.

Малко ме шокира и споменаването тъкмо по този начин на Гьоте... Та Гьоте, като късоглед, или не, не зная, е система за класификация на цветовете, че дори е държал на теорията си на цветовете повече, отколкото на останалото си творчество. Вярно, че не е много известна, но всеки колорист е чувал за нея...

Умишлено в предаването не споменах, че "Човек вижда толкова, колкото знае" е казано от Гьоте. Просто не исках темата да се отплесне и разлее и натам...

Мънсел... Колко още след Мънсел ги има, Съни! Свери си часовника.

Не разбрах каква прах да оттърсвам от себе си? Смятате, че се вадя от праха ли? Не е тук мястото за подобни потупвания!

Благодаря на тези, които са видели предаването, но не са писали тук...

Броячът ме изненада! Надявам се да им е било интересно!

[shtrak]

Дата:   08-03-14 17:52

Впрочем, как да направя така, че прочетените писма да не мигат?

Проблемът само при мен ли е? Помня, че го имаше преди година.

Автор: uri64   
Дата:   08-03-14 18:31

Lalinda написа:

> а за това дали
> късогледството е предопределило
> интереса ви към една или друга
> тема или жанр.
>
>

това обективно може да го коментира само този, който примерно е снимал 10-15 години с нормално зрение, станал е късоглед/дългоглед и след това е поснимал още поне едно 3-5 години...ако от малък си е бил с нарушено зрение не би могъл да направи разлика...

Автор: Pac   
Дата:   08-03-14 20:23

Има някакъв проблем с линка, може и да е в моя "телевизор" повредата не знам. Дава ми да оценявам статията, но самата нея не виждам, нито пък каквото и да било видео.

ПП: Току що опитах с друг браузър и стана. В момента гледам видеото :)

Публикацията е редактирана (08-03-14 20:27)

Автор: realnoncho   
Дата:   08-03-14 20:24

Pac - бъгав сайт, отвори го с IE.

Автор: sunnyshot   
Дата:   08-03-14 20:37

дали късогледството е предопределило интереса ви към една или друга тема или жанр.

Интересът към един или друг жанр идва "от вътре", от същността на индивида, а не от корекционните стъкла пред очите.

При това, интересът също се променят с времето: можеш да влезеш в син период, пеперудест период, гол период, репортажен период и т.н.

uri64, в тази връзка, дори и промяната на зрението с годините, не може да бъде показателно; в смисъл, дали заради него са се променили интересите, или заради духовното израстване (или снижаване).

Аз така мисля. https://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0085.gif

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »