Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Авторско право ... или не точно
Автор: eewf   
Дата:   04-03-14 22:36

Разсъждавам си върху един въпрос - какво става ако видиш своя снимка направена на картина ? В смисъл такъв - всичко 1 към 1 - сюжет, композиция, че даже и модела си е същия - нарисуван на платно ? Помня, че Шветлето имаше такъв проблем, но не знам каква беше развръзката ...

Отговори на това съобщение
 Re: Авторско право ... или не точно
Автор: asahi   
Дата:   04-03-14 22:44

Ми какво да става - гледаш, без да плащаш.

Автор: Marillion   
Дата:   04-03-14 22:52

Това е преработка на авторско произведение.

Всичко зависи от начина на ползване. Ако е с търговска цел е нарушение на авторското право. Ако е за лична употреба, то съгласно чл.25, ал.2 от ЗАСП "възпроизвеждането на произведения, независимо върху какъв носител, от физическо лице за негово лично използване, при условие че не се извършва с търговска цел." - т.е. следа да заплати компенсационно възнаграждение.

Дата:   04-03-14 22:55

Прерисуването не е възпроизвеждане.

Автор: ksuhorukov   
Дата:   04-03-14 23:45

Нищо не правиш, освен да прецениш дали картината ти харесва или не. Не ти нарушава авторските права върху снимката.

Аз категорично не го виждам като преработка, тъй като в случая говорим за едно съвсем ново авторско произведение, плод на самостоятелна творческа дейност, което не е необходимо да бъде уникално и неповторимо. Самата разлика във формата на представяне е достатъчна, за да не можем да говорим за копиране. За да се прерисува каквото и да било е необходима творческа мисъл и художествена интерпретация.
Със защита се ползват само конкретните обекти на авторско право, а идеите и концепциите вложени в тяхното създаване не са обект на авторското право.

Прерисуването не е и възпроизвеждане, тъй като „възпроизвеждане на произведение” е прякото или непрякото размножаване в един или повече екземпляри на произведението или на част от него, по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под цифрова форма в електронен носител, т.е. говорим за механичен процес. Налице може да е сходство в произведенията, но не и възпроизвеждане. Има достатъчно съдебна практика по този въпрос.

Автор: e-mil   
Дата:   05-03-14 04:19

"Аз категорично не го виждам като преработка, тъй като в случая говорим за едно съвсем ново авторско произведение, плод на самостоятелна творческа дейност, което не е необходимо да бъде уникално и неповторимо... За да се прерисува каквото и да било е необходима творческа мисъл и художествена интерпретация."

За кой случай говориш, като авторът на темата не е дал такъв? Нали не искаш да кажеш, че всички случаи са еднакви?

Художествената интерпретация не само не е задължителна ами може и въобще да липсва. Ето това например са рисувани картини на Alyssa Monks, Louis Treserras и Dirk Dzimirsky.

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01483/water-drops_1483794i.jpg

http://www.cuded.com/wp-content/uploads/2012/12/artlimited_img420016_by_Louis-Treserras600_706.jpg

http://www.quickbulletin.com/img/art/photorealistic_graphics/photorealistic_graphics_1.jpg

Не знам как са ги рисували, но условно да приемем че са прерисувани едно към едно от снимки. Ще намерим ли художествена интерпретация ако крайният резултат не само копира композиция, модел, цвят, ами и техниката на изпълнение прави крайния продукт ужасно много да прилича на снимка?

Автор: chrisnoch   
Дата:   05-03-14 05:10

Характерът на интерпретацията няма значение.
Всяко авторско произведение е защитено срещу неправомерно използване.
Да ви припомня ли случая с фотографията на наша колежка, която беше използвана за създаването на юбилейна монета? Дали БНБ не беше осъдена за нарушаване на авторско право?
Още един пример: ако искате да създадете филм по роман, дали не трябва да искате разрешение от писателя?

Автор: Marillion   
Дата:   05-03-14 08:55

Аз имам предвид случаите, в които "художници" ползват снимки, за да правят картини, които продават на чужденци. Виждал съм по 10-15 екземпляра на сергии по морето. Дори съм познавал снимките. Мисля, че ги принтват на канаваца и след това мацат отгоре.

ksuhorukov, всичко зависи от конкретния случай. И ти си напълно прав. Всеки казус е конкретен и трябва да има подробности.

Автор: J0R0   
Дата:   05-03-14 09:45

Сещам се за една такава история.
Забравих кой от големите фотографи един ден вижда няколко свои снимки в някакво лъскаво списание.
Надраскани грозно и отдолу вместо неговото име пише Анди Уорхол.
Обажда се фотографът на Анди, щото били приятели и го пита, абе Анди, защо си ми надраскал снимките и защо под тях те пише теб като автор?
Колко ти платиха на кадър, пита го Уорхол.
По 50 долара, отвръща фотографът.
Е, на мен ми платиха по 5 000 за да ги надраскам, отвръща Анди Уорхол.

Та така с авторското право - има автори и ПО-автори.
[beer]

Автор: e-mil   
Дата:   05-03-14 10:07

- Е, на мен ми платиха по 5 000 за да ги надраскам, отвръща Анди Уорхол.
- Чудесно! Значи сега мога да те осъдя за по 1000 на кадър - се зарадвал фотографът.

Щото въпросът му не е бил кой е по-автор от двамата, а защо въобще ги е ползвал без да пита. [smile]

Автор: valen_tin   
Дата:   05-03-14 10:59

ако е прерисувана с комерсиални цели си е нарушаване на авторското право.

Автор: anastas   
Дата:   05-03-14 12:15

Айде един случай от първо лице.Наскоро дъщеря ми ми сподели за прерисувана моя снимка в фейсбук:

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t31/1425374_634960816546440_1807840013_o.jpg

Снимката е правена преди години на фотопленер в Охрид организиран от Фото Култ.после участва в изложбата на култа и в още една благотворителна изложба копията от която се продадоха на символична цена.
ето я и нея от профила ми в Култа:

http://photo-cult.com/pics/433/pic_10003240_0433946.jpg

[cool] [thankyou] [cool] [smile]

Автор: kali222   
Дата:   05-03-14 14:55

Едното е снимка, а другото рисунка - нямат нищо общо. Ако взема снимката и я напечатам върху календарчета, картички, фанелки или каквото и да било без разрешение, то това е в нарушение на авторските права, но ако я нарисувам това не може да е обект на нарушаване на авторското право. Автор на картината е този, който я е нарисувал, така както автор на снимката е този, който я е снимал.
Ако е обратното, то тогава обект на нарушение на авторското право би било снимки на сгради(те си имат архитект, който ги е проектирал), предмети (те си имат дизайнер, който ги е създал), градини (те си имат също проектант), инсталации и пр., което е абсурдно.

Дата:   05-03-14 15:09

anastas,
въпросната снимка не е прерисувана, защото снимката е снимана, а не е нарисувана, ако беше картина, то тогава би могла да е прерисувана.
Снимката е използвана за модел на рисунката.

Автор: мара   
Дата:   05-03-14 15:17

и, без да ми се сърди фотографът, снимката не е кой знае какво, но рисунката по нея е доста добра :)
впрочем преди време имаше подобна тема. един момък - кирил някой си...да, кирил станчев: http://www.kirilart.com/

беше ползвал снимки от нета на общо основание...
е, няма вариант да бъде обвинен в каквото и да било. аз лично просто не намирам неговите интерпретации за хубави.
обаче в последия случай, с момата - ми евала на рисувача :)

Дата:   05-03-14 17:14

Именно, някъде да съм казал че се чувствам засегнат?Даже съм полъскан че някой се вдъхновил и направил нещо красиво.Просто един случай по темата.

[cool]

[shtrak] [cool]

Дата:   05-03-14 18:30

kali222,
"Едното е снимка, а другото рисунка - нямат нищо общо."
- Това не е вярно! Запознай се със законовите норми, пък тогава пиши! За снимането на сгради, предмети, инсталации и т.н. с комерсиална цел също се дължи заплащане на авторите им. Друг е въпросът, че авторското право е с давност 70 г. след смъртта на автора - т.е. много известни сгради понастоящем са със свободни права.

мара,
"и, без да ми се сърди фотографът, снимката не е кой знае какво, но рисунката по нея е доста добра :)"
- Твоето мнение за художествените качества на снимката нямат никакво значение. Законът не прави разлика между "добри" и "лоши" снимки - всички те са със запазени авторски права!

Дата:   05-03-14 18:52

chrisnoch , ти се запознай :))))

Дата:   05-03-14 18:53

За рисуването на сгради, предмети, инсталации и т.н. не се дължи заплащане на авторите им. В изкуството няма комерсиална и некомерсиална цел.

Дата:   05-03-14 19:09

Да, chrisnoch, именно. Ако нямаш право без да си платиш да снимаш нощното осветление на Айфеловата кула и да показваш изображението в интернет дори и без комерсиална цел, то рисуването на същото не попада под ударите на авторското право. Същото е и с рисуването по снимки.
Всеки може да нарисува снежния човек от снимката ти и да я издаде на коледна картичка без да можеш да го осъдиш.

Публикацията е редактирана (05-03-14 19:18)

Дата:   05-03-14 19:37

kali222,
Напротив, мога да го осъдя!

asahi,
Нещо си се объркал! Я виж закона!

мара,
Ти също!

Дата:   05-03-14 20:03

На какво основание? Рисуването не е възпроизвеждане.

Дата:   05-03-14 20:11

Някак си мисля, че тук маже да обсъждаме само етично нещата.В моя конкретен случай нямам лоши чувства към автора на рисунката.Защо няма значение какъв е закона? ПО-автора(както се изрази Жоро) ще е този с по-добрия адвокат.Отново никакво значение няма да има мнението коя творба по-добра.

Яйцето или кокошката?

[smile]

[shtrak]

Дата:   05-03-14 20:15

анастас [smilie24]

chrisnoch, на тоя етап ще осъдиш некому дедовия за подобно нещо :)
на следващ етап, предвид идиотското развитие на доста неща под слънцето, може и да се случи. но засега този, който бърка си ти.

Дата:   05-03-14 20:21

Не виждам нищо неетично в това някой да нарисува това, което е видял и му е харесало. Всички художници правят това постоянно и не знам някой да е осъден за това, нито у нас, нито в чужбина.
Наскоро гледах предаване за създателите на комикси, където хората показаха огромни библиотеки със снимки на всевъзможни обекти - пейзажи, сгради, предмети и какво ли още не, събирани с години от списания, картички и всякакви други източници, които използват в създаването на рисуваните си истории. Ако тази дейност беше подсъдна едва ли щяха да я показват по телевизията.
И не, chrisnoch , не вярвам да можеш да осъдиш, ако някой издаде картичка с нарисуван снежен човек по снимката ти.

Публикацията е редактирана (05-03-14 20:23)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: