Автор: nyamago
Дата: 04-03-14 00:00
Ех, носталгия! Беше ми любим филм (снимах много диапозитиви - за прожектиране, не за печат)...
Видеото също ми припомни болезненото усещане, когато трябва да пестиш кадри и да направиш максимума от една ролка. Не съм снимал с последна ролка, отказах лентите много преди да спрат производството - но за мене всяка ролка беше като последна. Защото по мое време не се намираха, купувах ги в (много) редките задгранични пътувания или на черния пазар. Та освен завишената по тези причини цена, оскъдицата на ролки диктуваше критично подбиране на кадрите (сега пукаме на ляво и дясно като бесни).
Имаше трудности и с проявяването у нас, затова гледах на края на едно пътуване в чужбина да проявя там изсниманата ролка (а брояхме мизерните валутни стотинки)... През повечето време си прасках (като всички) на Орво, а към края преди да замина почнаха да внасят и проявяват Ектахром и други E6 филми като Фуджи. (Велвиа ми стана любим вече в чужбина, но не задълго, защото престанах да прожектирам и минах на негативи и печатане по минилабове)..
Но от всички видове филми, които съм опитвал, Кодахром си остава ненадминат като визия и качество, макар да беше "остаряла" технология и с ниска чувсвителност. Днешните дигитални имитации в разните пограми като Ник и ДхО всичките имат (уж) версия на Кодахром, но не ми изглежда както изглеждаха старите диапозитиви... (А може и в памета си да ги идеализирам, но от време на време някоя статия или видео като горното потвърждават легендата).
|
|