Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Нов фотоапарат или втора употреба
Автор: Pakroid   
Дата:   25-02-14 15:34

Здравейте, нов съм във форума и не чак толкова във фотографията, едно доста приятно хоби ми е. Тъй като досега снимах само с т.н. сапунерка и реших, че е време да вдигна летвата. Бюджетът ми ме ограничава за около 1000лв. +/- 100лв. да речем, ориентирал съм се горе долу какво искам, но се колебая между нов и втора ръка. Знам, че попринцип фотографите си пазят техниката, затова едва ли ще се намери някой боклук който да дрънка на тик-так(дано никой не попада на такъв), но културата ми е доста ниска на тема капацитет на един фотоапарат. Виждам някои обяви в които апаратът е на да речем 10 000 или 100 000 кадъра, мога ли да се доверя на такъв фотоапарат със 100 000 кадъра? Не търся бясната промоция, на малко кадри и за без пари, но по какво мога да се водя, за да разбера 1 фотоапарат до колко е амортизиран, това само от към покупка на втора ръка, за нов е ясно, там и гаранция си има.

Използвах търсачката, но не открих сходна тема която да отговаря на търсенето ми.

Отговори на това съобщение
 Re: Нов фотоапарат или втора употреба
Автор: vgramatikov   
Дата:   25-02-14 15:52

1.Втора употреба.

Има доста дребни неща по ,които можеш да се ориентираш.
Има и доста изпосано в интернет за камера и обектив.

Търси не много стар модел (не повече от 3-4 годишен). Външния вид на любителската техника е подчти винаги верен показател за това колко е ползвано едно тяло.Може да се огледа байонета всички копчета да нямат протърквания или да са"гланцирани" от ползване както копчетата така и спусъка и ръбовете,грипа и тнт.
Трябва да работи добре ,да е чисто отвън и отвътре ,което е знак ,че е пазено.Затвора и автофокуса трябва да работят нормално като за съответния модел.Да няма луфтове ,удари и тнт.

Повечето ДСЛР-тела ,които се ползват нормално и не са изтървани реално немогат да си стигнат капацитета за да се счупят. Това е поради факта ,че любителите не снимат толкова много и в такива натоварени режими. Производителите се осетиха и почнаха да ги правят доста по-пластмасови особено в ниския клас но все още са достатъчно здрави.

Обектива трябва да се следи за същите неща като освен това може да се огледа байонета по-него се разбира също колко и как е ползван обектива да няма протривания по контактите. Блендата да работи добре,вариото,автофокуса.

Аз нови обективи не мисля ,да си купувам скоро. [smilie3]

Автор: mikedimit   
Дата:   25-02-14 17:16

За надежността на апарата - гугъл и търсиш сервизната статистика за дадения модел.

Автор: мара   
Дата:   25-02-14 17:27

естествено, че втора. винаги оттук, и никога не съм имала оплаквания.

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   25-02-14 17:39

Винаги от магазина, защото истината е в новото с гаранция[smilie5]

Автор: nevermess   
Дата:   25-02-14 17:40

Има доста добри оферти на апарати с оставаща гаранция.
Пентакс К5

И един обектив за 100-на лева и си готов с висок клас тяло с 1.5 години гаранция.

Автор: PhotoBo   
Дата:   25-02-14 17:58

Купувал съм общо 5 тела, две чисто нови и 3 втора/трета ръка. И в двата случая проблеми не съм имал, проблема основно ми беше, като тръгнах да продавам закупеното като ново D90 под 10 хил. кадъра - сърцето ми се скъса. [smilie2] От друга страна новия собственик още си го ползва и се радва на изгодната сделка. Според мен разлика няма, стига човека, от който го купуваш да е коректен и наистина този род техника се пази много в повечето случаи.
За обективите пък - там обикновенно нямам никакви притиснения, външните следи са показателни, разбира се не е лошо да се тества преди покупката.
Конкретно по въпроса за тяло + обектив/и до 1000-1100лв, 10 хил. кадъра си е съвсем приемливо, но вече 100к, на мен ми се виждат доста. Разбира се зависи какво точно ще е тялото, но лично аз не бих рискувал.
Който си цени финансите или е с ограничен бюджет - втората употреба си е съвсем добро решение, а и доста изгодни предложения има от време на време в базара.

Автор: metodiev_martin   
Дата:   25-02-14 18:56

като мара - втора ръка от базара при избора на обектив и тела до 1000лв е най-удачния вариант.
За приятели и познати, апарати и обективи нисък/среден клас от 2011-та до сега съм купувал от базара
450д
500д
3х550д
2х60д
5д2

обективи
3х18-55
28-200
28-135
2х50мм 1.5
2х85
2х70-200
15-85
17-85
17-40
и др

Част от тях вече са продадени, част още служат вярно на собствениците им, но всичките са доволни.
При положение, че при покупка чрез куриер има опция "отвори и виж", не виждам нищо страшно и скрито.
Състоянието на обектива, красноречиво говори колко е пазен и ползван.
Побелели гуми, отлепени гуми, луфтове, издран байонет, голямо количество прах между лещите, липсващи елементи (като червения пръстен на L обективите :D )
За телата важи същото - отлепени, изтъркани гуми и копчета.
Прежулен ремък, излъскана пластмаса, пожълтяла изскачаща светкавица, прекалено мек спусък и прочие.
При положение, че при повечето апарати има софтуер за проверка на точния брой кадри, не би трябвало да търсиш под вола теле и да изпадаш в някакви детективски терзания когато вземеш да разглеждаш тялото. Винаги може да има скрити дефекти, за които и продавача не знае.
Ако имаш допълнителни въпроси, пиши на лични, с радост бих ти отговорил
[smile]

Автор: ludiakolio   
Дата:   25-02-14 20:44

Втора ръка.И аз като nevermes.

Автор: Mogila   
Дата:   25-02-14 20:58

Не взимай апарат на повече от 25-30 000 кадъра.

Автор: simbon4o   
Дата:   25-02-14 21:01

Висок клас тяло и 100лв за обектив...[smilie5] снимките ще са като за 100лв обектив, тялото снимки не прави.

Автор: ludiakolio   
Дата:   25-02-14 21:12

Високият клас тяло дава свобода на работа,а относно обектива и с такъв за 20 лева може да направиш по-добри кадри от някой с такъв за 2 бона...Като му дойде време и за втория ще се напънеш,че стъклото си е по-важно.

Публикацията е редактирана (25-02-14 21:20)

Автор: lumix   
Дата:   25-02-14 21:47

Кола втора ръка - ДА, фотоапарат - НЕ!

Автор: apollo   
Дата:   25-02-14 21:51

Твърдо втора ръка [smilie24]

Автор: metodiev_martin   
Дата:   25-02-14 22:56

Много категорични заявления за отказ от покупката на техника втора ръка?
Какви са предпоставките за което?
Пример:
60D, нов от магазина - редовна цена 1399лв
В базара бройки с остатъчна гаранция на 5-6-10к кадъра се продават между 800 и 900лв.
При обективите е същото.
примерно 17-85 нов е 999лв, втора ръка запазен е между 40-450лв
Един познат си продаде 60д то, на 7хиляди кадъра с въпросния обектив за 1300лв
24-105 - нови, китови от 6д вървят за под 1200лв, в магазина нов е скромните 2359 лв
6д на 0 кадъра 2350лв, в магазина 3200
някак излиза в такива ситуации, че в магазина човек си плаща само гаранцията, която в случая се явява колкото половината апарат.
Говорим за цени в България.
Все по-често се среща и фирми да купуват фото техника втора ръка.
Въпрос на принципи и разбирания.

Автор: nevermess   
Дата:   25-02-14 23:10

simbon4o за 1000 лева тяло и хубав обектив не можеш да вземеш. От друга страна имам достъп до Пентакс К5 и 50мм 1.7 ръчнофокусен закупен за 30-на $ от EBAY. Не мисля, че ще намериш по-добра комбинация на цена до 1000 лева.

Автор: J0R0   
Дата:   25-02-14 23:10

На въпроса - в този бюджет аз бих си купил от базара втора ръка тяло и обектив.

Ако трябва да съм по-конкретен, бих си взел читаво тяло и някой евтин и хубав обектив.

Автор: simbon4o

Висок клас тяло и 100лв за обектив...[smilie5] снимките ще са като за 100лв обектив, тялото снимки не прави.

Тук категорично няма да се съглася.

Лично аз бих предпочел 5Д + 24-85/3.5-4.5 отколкото кое да е три или четирицифрено тяло + петкратно по-скъпия 24-105/4

Автор: Rand   
Дата:   25-02-14 23:55

Аз за себе си съм решил телата да са нови, а при обективите както дойде. Новоти си е ново, въпрос на сметки и финансови възможности.
В случая за 1000 лв бих взел втора употребам, НО какъв всъщност е случая май никой тук не знае, защото авторът не е поставил правилно въпроса. Какво не му харесва в сапунерката (каква е тя?), какво ще снима с по-сериозния апарат и освен тези 1000 лв готов ли е после да доразвива системата с нови обективи. Щото ако няма да се доразвива ето един апарат(малко извън критериите), който май може да свърши работа:
Olympus STYLUS 1

Автор: gkazakov   
Дата:   26-02-14 09:59

До сега през ръцете ми са минали 4 тела (от всички класове на Canon) и може би 30 обектива. Всички са били от базара тук, ползвани, повечето от тях в състояние близо до ново. Гледаш, питаш, тестваш и най-вече обръщай внимание на самия продавач (ако е регистриран преди 2 дни, няма снимки и контакти, може би трябва да си 2-3 идеи по-предпазлив).
Всъщност само последният ми обектив е чисто нов с гаранция, и като му махах найлоните по навик тръгнах да гледам за забележки на типичните места [smilie18]

Малко по-нагоре бяха писали, че телата дори и от ниския клас, са достатъчно здрави. Първото ми тяло Canon 350D все още функционира, не си знае кадрите, поожулено е, с китов обектив 18-55 за 60 лв, но си снима и си свирка.

Моят съвет е втора употреба тяло (например Canon 40D/50D/60D или ако не ти стигнат парите/много ти е голямо - 550D/600D/650D), заедно с втора употреба обектив (китовия 18-55 във всичките си варианти ще ти омръзне бързо, но пък е достатъчно евтин, за да не ти пука). Търси нещо ценово изгодно, може и по-старичко. Идеята ми е, че дори и да решиш, че това не е твоето тяло, не е твоята марка, не ти се носи раница или не ти се занимава с фотография изобщо, няма да си затворил голяма сума пари. Като поснимаш и ако решиш да продължаваш - вече сам ще знаеш какво искаш (дали нисък клас по-ново или среден клас по-старо, голямо, малко, видео, обективи какви...).

[shtrak]

Автор: Pakroid   
Дата:   26-02-14 12:31

Благодаря на всички за мненията, определено се чувствам малко по-уверен откъм техника втора ръка. Наблегнал съм на някой сайтове в момента да се пообразовам откъм техническите параметри на техниката, поне за да знам какво купувам. Попринцип обикалям доста с колелото и раницата е неизменна част от мен, така че ще има място и за по-голям апарат :). Сапунерката която имам е Canon Powershot A720 2008, но виждам че не ми стига, трябва да има начин да излезе по-добре и по-качествено снимката[smile] . Пари за обективи бих отделял въпреки и другите хобита.

Автор: simon4o_bg   
Дата:   26-02-14 12:45

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Gam3Ra   
Дата:   26-02-14 12:48

Урок номер ЕДНО (преди уроците по фотография) - падане от колело по лице на хАсфалта.

Автор: pakroid   
Дата:   26-02-14 14:14

Тъй като съм го правил вече, без апарат..., по-добре 1000-2000 лв. за нов апарат(пари се изкарват, здраве не се купува) отколкото пак ходене по болниците :), все пак и друг може да чете темата, да не създаваме фалшиви илюзии :)

Автор: ilcoin   
Дата:   26-02-14 16:59

Купувайте си ново, тъкмо ще има повече неща в базара на добри цени [smilie3]

Автор: axlastro   
Дата:   26-02-14 22:20

Нов с книжките и кутията, внесен от чужбина на по-ниска цена.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »