Автор: nyamago
Дата: 24-02-14 15:45
Падам си доста по телефонната фотография и имам значителен опит с такъв софтуер, предимно в една операционна система. Но преди да споделя впечатления от конкретни програми, искам да направя едно разграничение, което и други споделщи да имат предвид.
Телефонният софтуер бива два основни (и много различни) вида:
- "Истински" фото-редактори и обработващи програми. В тях главната функционалност (както и при 'големите' компютри) е за корекции и творчески промени на изображението с АКТИВНА авторска намеса и контрол. Управляват се (възможно най-прецизно) множество параметри на изображението (светлосила, контраст, цветен баланс, острота, шум, тонални криви и много други) - за да се стигне до крайния желан вид.
- "Бързи" (= лесни, аз ги наричам "за идиоти") програмки, които дават даден различен вид на снимката с минимално усилие (но и минимален контрол) от автора. Това са предимно набори от 'филтри' и 'ефекти' с екзотични имена, подсказващи някаква крайна визия - повече или по-малко наподобаваща широко позната аналогова визия.
В днешно време нищо не е чисто-черно (или бяло), та повечето порграми са "хибридни":
- почти всички "истински" редактори предлагат И набор от филтри/ефекти като допълнение, опция, но водеща остава класическата обработка както я знаем от Фотошоп и подобни "възрастни" оръдия на труда.
- много от "лесните" програмкси с псевдо-ретро и "креативни" ефекти също предлагат елементарни корекции на основни параметри като яркост и контраст, но водещото са си готовите филтри.
- - - - -
Има и една трета група - на специализирани програми, които правят само едно нещо, но (претендиат да) го правят по-добре от другите. Например програми за дълги експозиции, за разредени серии (time lapse), за дефокус и боке, за колажи, за нощни снимки и пр. Някои от тях също имат елементи от горните, но главното е една тясна специализация.
Като разцъка човек някоя програмка, а с малко опит - още от четенето на описанието и screenshot-примерите - веднага става ясно кое е водещото и към кой тип спада софтуера.
Би било добре ако може всеки отзив да започне с това - към коя група смятате, че описваната програма спада (предимно), за да я сравняваме с подобни, а не с всичко друго.
- - - - -
Ако все още четете - благодаря за вниманието и извинения за отегчението. Аз съм дотук - сега казвайте с какво обработвате на телефоните си, какво ви харесва (и какво не), какво ви липсва и очаквате от телефонния софтуер.
|
|