Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 мобилен софтуер
Автор: Славчо1989   
Дата:   24-02-14 15:10

Ползвате ли фотообработващ софтуер на мобилните си телефони?
Темата е за споделяне не мнения относно този вид софтуер, мнения, предложения, и кои програми заслужават внимание.

Отговори на това съобщение
 Re: мобилен софтуер
Дата:   24-02-14 15:11

Темата е за споделяне на мнения относно този вид софтуер, мнения, предложения, и кои програми заслужават внимание.

Автор: nyamago   
Дата:   24-02-14 15:45

Падам си доста по телефонната фотография и имам значителен опит с такъв софтуер, предимно в една операционна система. Но преди да споделя впечатления от конкретни програми, искам да направя едно разграничение, което и други споделщи да имат предвид.

Телефонният софтуер бива два основни (и много различни) вида:

- "Истински" фото-редактори и обработващи програми. В тях главната функционалност (както и при 'големите' компютри) е за корекции и творчески промени на изображението с АКТИВНА авторска намеса и контрол. Управляват се (възможно най-прецизно) множество параметри на изображението (светлосила, контраст, цветен баланс, острота, шум, тонални криви и много други) - за да се стигне до крайния желан вид.

- "Бързи" (= лесни, аз ги наричам "за идиоти") програмки, които дават даден различен вид на снимката с минимално усилие (но и минимален контрол) от автора. Това са предимно набори от 'филтри' и 'ефекти' с екзотични имена, подсказващи някаква крайна визия - повече или по-малко наподобаваща широко позната аналогова визия.

В днешно време нищо не е чисто-черно (или бяло), та повечето порграми са "хибридни":
- почти всички "истински" редактори предлагат И набор от филтри/ефекти като допълнение, опция, но водеща остава класическата обработка както я знаем от Фотошоп и подобни "възрастни" оръдия на труда.
- много от "лесните" програмкси с псевдо-ретро и "креативни" ефекти също предлагат елементарни корекции на основни параметри като яркост и контраст, но водещото са си готовите филтри.
- - - - -

Има и една трета група - на специализирани програми, които правят само едно нещо, но (претендиат да) го правят по-добре от другите. Например програми за дълги експозиции, за разредени серии (time lapse), за дефокус и боке, за колажи, за нощни снимки и пр. Някои от тях също имат елементи от горните, но главното е една тясна специализация.

Като разцъка човек някоя програмка, а с малко опит - още от четенето на описанието и screenshot-примерите - веднага става ясно кое е водещото и към кой тип спада софтуера.

Би било добре ако може всеки отзив да започне с това - към коя група смятате, че описваната програма спада (предимно), за да я сравняваме с подобни, а не с всичко друго.
- - - - -

Ако все още четете - благодаря за вниманието и извинения за отегчението. Аз съм дотук - сега казвайте с какво обработвате на телефоните си, какво ви харесва (и какво не), какво ви липсва и очаквате от телефонния софтуер.

[shtrak]

Автор: ipolit   
Дата:   24-02-14 15:47

Моят телефон е с андроид. Камерата е пръчка общо взето, най-тъпото е, че и дисплеят въобще не показва верни цветове. Но съм си сложил няколко програмки, които си струват и подобряват значително резултатите:
Снимам с Camera Zoom FX и Camera FV-5. И двете са платени, но позволяват доста интересни нещица. Втората е особено добра и има компенсация на експонацията, експонация по точка, заключване на експонацията, заключване на белия баланс, смяна на ISO, фокусиране на избрана точка, заключване на фокуса...
За обработване използвам VSCO Camera. Освен разни филтри дето си вървят стандартно с подобни програмки, тази има намаляне/увеличаване на бленда, изостряне на изображението, highligths/shadows, смяна на цветна температура, кроп, rotate, saturation и др. Филтрите могат да се прилагат процентно, а не като на инстаграм да го плеснеш и да не може да пипнеш колко да сложи. Тази е безплатна.

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   24-02-14 15:55

[smilie18] Аз като снимам с Siemens M55 - какво да кажа, снимка от телефон - вълна от таралеж.

Дата:   24-02-14 16:12

Има ли програмка, която дава ръчни настройки на исо, скорост, бленда?За андроидски телефон говоря.

Автор: красис   
Дата:   24-02-14 16:15

За мен това са пълни глупости,ама точно никога няма да седна да се занимавам да обработвам снимка на телефона,видите ли щото той го може за тая работа си има компютри софтуери за обработка и.т.н и е в пъти по удобно и нагледно.

Дата:   24-02-14 18:00

Славчо1989 написа:

> Има ли програмка, която дава ръчни настройки на исо, скорост, бленда?

Първо, въпросът ти (и по-горен пост) засягат още една група софтуер: "камери" (снимачен софтуер, алтернативен на вградения от производителите). Нарочно пропусах това по-горе, защото темата беше за обработка, но не е зле и това да дискутираме.

Повечето алтернативни софтуерни "камери" дават възможост за контрол на ISO. Много от 'китовите' (стандартно вградени) също позволяват.

За БЛЕНДА няма начин, защото диафрагменият отвор на почти всички телефони е фиксиран - обикновено на "2-и-нещо". Което звучи доста отворено от гледна точка на голям апарат, но при късите фокусни разстояния и малки полета на изображение (сензори) - изобщо не дава плиткия фокус, който същата бленда би дала в един DSLR.

При това положение СКОРОСТТА е автоматична, функция от измерената светлина, фиксираната бленда и ISO. Като меним последното, имаме известно непряко влияние върху скоростта (за нуждите на 'замръзване' или размазване на обекта, но ISO-то е по-важно за снимки на тъмно и за контрол на шума, който при телефоните бива сериозен).

Един допълнителен начин за влияние върху тези параметри е корекцията на експозицията (свръх-експониране или не-доекспониране в някакви граници, обикновено на стъпки от 1/3 EV). Много стандартни 'китови' камери го имат, както и повечето алтернативни.
- - -

В заключение - въоръжени с ISO контрол и експозиционни корекции (exposure override) можем да постигнем много от нещата, които правим в големите камери с 3-те (4-те) ръчни настройки. Единствено остава извън тези възможности плиткият фокус (DoF) и така желания размазан фон [smilie2].

За последното си има някои решения, едни са в начина на снимане, други са софтуер (от 'специализирания' клас, който споменах горе) - за дефокуса с телефони мисля да напиша отделен пост.
[shtrak]

Дата:   24-02-14 18:16

красис написа:

> За мен това са пълни глупости,ама точно никога няма да седна да се
> занимавам да обработвам снимка на телефона...

Телефонната обработка има смисъл навсякъде, където не е практично да вадиш и разпъваш лаптоп (по опашки и влакове, в чакални и самолети). Там не само приятно запълва 'мъртво' време, но и дава възможност за бързо споделяне на снимката - било с конкретен човек, било публикуване в социалните мрежи. Същото важи и там, където изобщо не носиш лаптоп - екскурзии сред природата, на плажа, на стадиона и пр.

Освен споменатата занимавка и 'убиване на време', ключова е възможността за незабавно споделяне - особено ако си пръв с някоя новина и тя не може да дочака удобството на големия компютър когато се прибереш.

Аз лично обработвам много телефонни снимки на път, с презумпция, че после все пак ще ги прегледам и евентуално ще направя по-добра обработка на големия екран и с по-мощен софтуер. На пактика това се случва с <20% от снимките. Останалите са или твърде лоши да си струва 'истинска' обработка, или достатъчно добри за някои цели (напр. Интернет публикации) че нямат нужда от по-добра обработка. Някои такива дори са ми носили награди, други са се продавали за пари (макар да не се храня от фотография) - значи им стига телефонната обработка.

С напредъка на технологиите, днешните телефони са прилично мощни компютри, софтуерът също надобрява (което ще обсъждаме тук) и границите между платформите все повече се размиват...
- - -

Но НАЙ-ВАЖНОТО: твое суверенно право е да не харесваш телефонен софтуер и да не го ползваш. НИКОЙ не може да те накара насила.

Но когато аз не ползвам нещо, обсъждано в някоя тема (примерно софт-боксове или голи моделки) - аз НЕ ПИША в такава тема.

Надявам се и ти отсега да постъпиш така тук.

Автор: красис   
Дата:   24-02-14 19:40

Няма проблем изказах само мнение,всеки сам си знае какво прави дано не съм обидил някой.

Автор: rx   
Дата:   24-02-14 20:04

Ползвам единствено wifi джаджата за телефон, която позволява лайв вю и дърпане на снимките от 70д-то. Бих бил доволен ако имаше някаква бегла възможност за raw обработка - нещо като мини DPP, но това би било колкото бързо да качиш от място някоя снимка у Фейсо. Иначе освен да разтоваря картата, друго (сериозно) приложение на телефона за обработка на снимки не се сещам...

Дата:   24-02-14 20:18

@rx : говорим за снимки, направени с телефон - когато нямаш 70д-то със себе си. (Или винаги го носиш навсякъде? Има такива хора, аз не съм от тях).

Разбрах темата като телефонна обработка на телефонни снимки. Макар че, признавам, един-два пъти съм правил перверзията: тлефонна обработка на снимки от 'истинска' камера - когато нямам със себ си лаптоп, а искам да кача някъде. (В тези случаи съм снимал на двоен формат RAW + JPEG, но напоследък взеха да се появяват и приложения, които четат RAW). Третата пермутация - обработка на телефонни снимки с компютър - е достатъчно ясна да не заслужава отделна тема.

Ти никога ли не снимаш с телефон? Понеже споменаваш качване 'у фейсо', не качваш ли понякога там и телефонни снимки?

Автор: rx   
Дата:   24-02-14 20:37

nyamago автора не е уточнил откъде идват снимките, а само софтуера за обработка, затова не предположих, че се обсъждат телефонни снимки :) Иначе напротив - от години вече на събирания, гости и подобни нося само телефончето - почти няма съвременен телефон дето да не може да прави стандартни фейсбукаджийски снимки вече :) Дизеларската сергия я нося само когато излизам с идеята за снимане - че годините, гърба... не е лесно [smilie21]

Автор: Cyclon   
Дата:   24-02-14 20:57

iOS - Snapseed, Photogene2, Perfectly Clear.
Предполагам ги има и на други платформи.
Много съм доволен от Снапсийд и предимно това ползвам.

Публикацията е редактирана (24-02-14 20:57)

Автор: dolmov   
Дата:   25-02-14 22:25

Още един глас за Snapseed (има го и за роботчето).
За заместител на оригиналната камера ползвам Focal (мисля, че беше разработка на Cyanogenmod). Разполага с възможност за HDR (прави 3 снимки с различна експозиция), Exposure compensation, Color adjustment, ISO, Burst mode, Timer mode и други.. Може да ползва 2 точки - една за измерване на експозицията и друга отделна за фокусиране, което не съм срещал в други софтуери за снимане ;)

Публикацията е редактирана (25-02-14 22:27)

Автор: domidi   
Дата:   26-02-14 11:32

От 3-4 месеца и аз разцъквам едно мобилно устройство с Андроид.Пробвах няколко програми (бях накачулил двайсетина).Спрях се на следните като най-използваеми:Time&Tide,PicsArt,Pixlr Exspress,AfterFocus,PicSay и безспорен лидер за обработка ми е Snapseed.[shtrak]

Автор: surg   
Дата:   26-02-14 11:54

за андроид и поне средна ръка телефон

1. Perfectly Clear, при снимки на хора от близко и средно разстояние и някои общи снимки като пейзаж бързо се постига подобрение в авто режим, , но е ограничено по детайлно пипане, замасово ползване е ОК

2.Camera , Camera ICS, Camera JB +, и или оригиналната галерия на гугъл си идват с галерия която има и редакторски опции: авто, яркост, сенки, светли зони, контраст, острота, и ЛЕВЕЛС, винетинг, и геометрия+ 10 ауто филтра, на практика я ползвам най често

3. QUICpic основно галерия с най бързият и точен показвач на JEPEG файлове, вкл и видео, има и опростен редактор, т. 2 тук е по добра

4. PICSHOP, вариант на по пълен редактор, на мен лично ми допада

5. камера и галерия на ЛЕНОВО, много добра камера, интересно решение за галерия и опции за аним. ГИФ, за мозайки, и редактор с повече ауто от колкото ми се иска...

има маса други програми с ауто ефекти, които на мен не ми харества и са далече от фотографията както я раазбирам

snapseed също е вариант, подобен на т. 1

Автор: oolliivveer   
Дата:   27-02-14 09:38

Привет на всички!Дали не е излязло нещо за Андроид което да става за бързо рязане и лепене на клипчета?Ябълките имат IMovie за тази работа.То е ясно,че никой няма да прави сериозни обработки на телефона,но за забавление особено на по големи таблети може би ще се получи.

Автор: MIROsi   
Дата:   04-03-14 14:25

Една снимчица обработена с "афтър фокус" и "Пик сай"

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/xkph4685.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2014-03/dnpa3885.JPG

http://farm4.staticflickr.com/3715/12903787095_3bc0db74aa_b.jpg

Това ми е първи опит.

Публикацията е редактирана (04-03-14 14:26)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: