Автор: PhotoBo
Дата: 24-02-14 14:00
Аз препоръчах именно Токина 12-24/4, защото имах такава. Много приличен обектив, остър и с много добро цветопредаване! На мен лично не ми се стори добра алтернатива за всекидневен обектив, защото такава беше основната ми идея за ползване. Причината е, че като всеки друг ултра широкоъгълен обектив и този има своите перспективни изкривявания, особено в широката си част и не е подходящ за всекиднена употреба, особено на близко стоящи обекти - като хора и архитектура. Но пък за пейзажи е идеален. В нета има мнения, че точно тази Токина има проблем с лентов кабел, но моята лично беше без проблеми, наред с това и много остра още от ф4. Сигурно, ако сега избирах широкоъгълен бих избрал 11-16/2.8, като най-безопасен избор, а и заради светлосилата, но това при условие, че не възнамерявам да го използвам само за пейзажи, иначе пак бих взел Токина 12-24/4 ;)
Сигма 10-20 е уникален обектив, хем е по-широк, хем е с по-удобен диапазон, но НЕ Е мит, че е въпрос на бройка и при едни може да е супер остър обектив, но при други може да позамазва от ляво/дясно от центъра или пък да има фронт/бек фокус. Ако ще е Сигма, трябва задължително обстойно да се тества преди да се закупи!
|
|