Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Отново за широк обектив за Никон
Автор: EvaJor   
Дата:   24-02-14 08:00

Четох и назад темите, както и ревюта, но не мога да взема решение за широк обектив за Никон 5100. В крайна сметка и съобразно бюджета:
този Тамрон AF 10-24mm f/3.5-4.5 SP Di II LDhttp://magazin.photosynthesis.bg/offer/211220110002.html

Или тази Токина 12-24mm f/4 DX II
http://magazin.photosynthesis.bg/offer/211221072001.html

Или нещо друго? Ще се снимат пейзажи и архитектура, целите са изцяло любителски. Много благодаря предварително на отзовалите се.

Отговори на това съобщение
 Re: Отново за широк обектив за Никон
Автор: deandim   
Дата:   24-02-14 08:50

ако не ти е приоритет 24 мм-това
http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm

Дата:   24-02-14 09:05

Доста често е препоръчван, но мисля да използвам обектива като своеобразен постоянен обектив към тялото. Затова си мисля, че тази токина малко ще ме ограничава. Имам китовия 18-55, но не ми се сменят постоянно.

Автор: ivjordan   
Дата:   24-02-14 09:15

Виж и Сигма 10-20/4-5,6.

Дата:   24-02-14 09:23

Сигмата "понася" ли филтри?

Автор: PhotoBo   
Дата:   24-02-14 09:29

От тези двата - Tokina 12-24/4 [smilie24]

Автор: neposlushko   
Дата:   24-02-14 09:41

Относно Сигма 10-20/4-5,6 ... "Понася" филтри и то доста добре, просто е необходима инвестиция. За CPL удачен вариант е Hoya HD Polarisationsfilter Cirkular 77mm, а за ND тези на Lee ( 100mm System ).

Дата:   24-02-14 09:51

ND ме интересуват основно, благодаря. Мислех, че на Сигмата не могат да се слагат филтри, но явно става въпрос само за кръглите.

Дата:   24-02-14 10:10

То по начало не е много удачно да се слага CPL на ултра широко стъкло... Поне на мен не ми харесват резултатите - винетиране по крайщата, неравномерно и нереално оцветено небе...

Автор: pac   
Дата:   24-02-14 10:24

Ако ще го ползваш като постоянен обектив към тялото има и Токина 12-28мм ф/4, което е почти нормален обектив на 28мм.

Автор: ZENON   
Дата:   24-02-14 10:34

Сигмата има някакво покритие, което дава лек ефект на ЦПЛ филтър.

Дата:   24-02-14 13:04

Благодаря на всички.

Автор: simbon4o   
Дата:   24-02-14 13:14

Токината(12-24) и тамрона(10-24) от питането са най-слабите обективи от избора възможен за кропка никон. Сигма 10-20 е по-добра от тях а 11-16 токината направо е върха като острота.

Дата:   24-02-14 13:42

Аз пък съм чел предимно много добри отзиви за Токина 12-24. А и един приятел снима с такава и е супер доволен. Ето неговия профил във Фликър, повечето снимки са с токината:
http://www.flickr.com/photos/fabujulous

Дата:   24-02-14 14:00

Аз препоръчах именно Токина 12-24/4, защото имах такава. Много приличен обектив, остър и с много добро цветопредаване! На мен лично не ми се стори добра алтернатива за всекидневен обектив, защото такава беше основната ми идея за ползване. Причината е, че като всеки друг ултра широкоъгълен обектив и този има своите перспективни изкривявания, особено в широката си част и не е подходящ за всекиднена употреба, особено на близко стоящи обекти - като хора и архитектура. Но пък за пейзажи е идеален. В нета има мнения, че точно тази Токина има проблем с лентов кабел, но моята лично беше без проблеми, наред с това и много остра още от ф4. Сигурно, ако сега избирах широкоъгълен бих избрал 11-16/2.8, като най-безопасен избор, а и заради светлосилата, но това при условие, че не възнамерявам да го използвам само за пейзажи, иначе пак бих взел Токина 12-24/4 ;)
Сигма 10-20 е уникален обектив, хем е по-широк, хем е с по-удобен диапазон, но НЕ Е мит, че е въпрос на бройка и при едни може да е супер остър обектив, но при други може да позамазва от ляво/дясно от центъра или пък да има фронт/бек фокус. Ако ще е Сигма, трябва задължително обстойно да се тества преди да се закупи!

Дата:   24-02-14 14:06

Никой не коментира предложената от мен Токина 12-28. Ето тук е на безобразно ниска цена, ако има кой да ти я донесе:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/969885-REG/tokina_12_28mm_f_4_0_at_x_pro.html

ПП: Хм... Сега погледнах, че 12-24 е още 100 долара надолу: http://www.bhphotovideo.com/c/product/594648-REG/Tokina_ATX124DXIIC_12_24mm_f_4_AT_X_124AF.html

Eто какво ще си поискам да ми донесат от щатите това лято! :)

Публикацията е редактирана (24-02-14 14:09)

Дата:   24-02-14 14:14

Благодаря, но за съжаление няма кой да ми я донесе. Иначе като обхват на мм е супер.
За тази Сигма 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM за Nikon става въпрос, нали:

http://magazin.photosynthesis.bg/offer/211208030015.html

Какво /как/ да тествам при покупката?

Дата:   24-02-14 14:20

Обикновено за нея става въпрос, да. Има и 10-20мм ф/3.5, но тя е по-скъпа и по-тъпа, несполучлив модел с кофти острота. Тази ф/4-5.6 я дават добра, и за нея съм си мислил. До лятото ще имам време да измърдря кое е най-добро за мен...

Автор: mihajlov2   
Дата:   24-02-14 14:27

1. За отсъствие на фронт/бек фокус при фокусиране на няколко фокусни разстояния - примерно на означените върху гривната на обектива, при няколко стойности на диафрагмата при всяко фокусно разстояние. Твоята камера няма фино регулиране на автофокуса от камерата и това може да е проблем.
2. За нормалната работа на автофокуса в режим Live View - наскоро имаше тема тук за проблеми в този режим.
3. За равномерността на остротата на изображението в центъра и в краищата - при няколко фокусни разстояния и при няколко стойности на диафрагмата. Възможно е по-голяма равномерност да се постига при по-затворени бленди - от 5.6-8 и нагоре. Всъщност при пейзаж и архитектура най-често се използват такива бленди - 8-11, дори и повече. /Плюс статив/.

Автор: simbon4o   
Дата:   24-02-14 14:30

И двете токини са прилично остри, особено 12-24, но и двете правят флеъри, което за ултра широк за пейзажи си е минус. 12-24 е изглежда малко по-добре от 12-28 за флеърите.
Другото, което е 10мм е видимо доста по-широко от 12мм.

Eто ревю на 3 широки един до друг, не е най-доброто, но се вижда горе долу за какво става дума. Пентакс 12-24 е токина с различен коутинг и козметично отвън променен.
10-20 12-24 10-24

Автор: mihajlov2   
Дата:   24-02-14 14:49

Ето една "тестова" снимка от "скапаната" Сигма 10-20/3.5, навъртяна на Сони А77. Бленда 10, фокусно разстояние 12 мм - има и линк към пълен размер:

http://farm8.staticflickr.com/7303/12682797423_85265ba8c9_c.jpg

_DSC5290_DxO by georg.mihailov, on Flickr

Дата:   24-02-14 15:06

[beer]

Автор: uzsree   
Дата:   24-02-14 15:13

Токина 12-24/4 е много добър за парите си. Мисля че е много подценен тук и затова му е такава цената. Погледнете в Ибей как се продава почти на цената на 11-16/2.8, защото има много по-удобен обхват. Аз бих си го взел отново с удоволствие, много е остър.

Автор: Duffer   
Дата:   24-02-14 15:16

Сигма 10-20. Взех го есента и почти не го свалям от тялото. Прелестен обектив, който ме убеди да не вярвам на форумни мнения, а само на това което виждам. Съвета ми е: тествай лично и вземи това което:
1. Ти пасва на бюджета
2. Ти харесва.

Дата:   24-02-14 15:20

Виждам, че имаш качени снимки, би ли дал линк към някоя пейзажна, правена със Сигмата?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »