Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 да бъдем хора
Автор: jino   
Дата:   22-02-14 07:22

http://www.feeldesain.com/cold-child-at-a-bus-stop.html

Отговори на това съобщение
 Re: да бъдем хора
Автор: mini4iki   
Дата:   22-02-14 08:53

Интересно е, този клип стана толкова известен... Моето мнение, е че всеки човек би постъпил по този начин, независимо в коя държава, с какви разбирания е и т.н. Вие бихте ли го направили? - Да, нали. Ако видите зъзнещо дете на спирка... Дори и най-големия расист и националист, ако види зъзнещо циганче на спирката ще си даде якето. Защо? Защото е дете. Защо не направиха изследването с някой възрастен човек? Тогава по същия начин ли щяха да постъпят тези хора. За съжаление - едва ли.

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   22-02-14 12:24

Нищо особено и аз не виждам в клипа?[smilie11]

Автор: GenaDP   
Дата:   22-02-14 14:53

Дете или не дете - защо отношението трябва да е различно? Възрастните по-малко хора ли са?

Автор: mini4iki   
Дата:   22-02-14 15:20

Естествено че не! Точно в това виждам аз проблема. Че ако е възрастен отношението няма да е такова - за съжаление.

Автор: novi4ok   
Дата:   22-02-14 15:24

Защото детето е абсолютно беззащитно, докато възрастният все пак може да се бори и да потърси решение и изход от проблема. Не казвам, че и зрелите хора не се нуждаят понякога от помощ и подкрепа, но децата и инвалидите са най-уязвимата група и на тях трябеа да се обръща специално внимание. В един идеален свят никой не би бил оставен да страда, но светът не е идеален, човещината, способността да бъдем съпричастни и жертвоготовни са толкова намалели, че са остнали само трохи за крайно беззащитните - децата. А ако погледнете около себе си /в България/ ще видите, че няма дори и за тях...

Автор: rx   
Дата:   23-02-14 02:00

Ами не, тук в България първата ми мисъл ще е къде е второто цигане, което чака удобния момент да грабне портфейл/чанта/телефон докато се занимаваш с другото. Изпитан номер по пазарите. Ама в Норвегия го нямат това - като се опитаме да им пратим от "нашите", за етническо разнообразие, ни ги връщат нещо...

Автор: nyamago   
Дата:   23-02-14 02:32

Освен разликата между детенце и голям човек, аз виждам разлика между дете пред очите ни 'на живо' и неизвестни деца някъде далече. Особено ако са в някой "трети" свят.

Там те действително страдат и благотворителни организации всеки ден пускат сърцераздирателни призиви, но отзивите (от същата публика) са далеч по-малко, отколкото при непосредственото свидетелство (а мож би има и неосъзнат расизъм)?

Конкретно за сирийските деца (за които апелира видеото) оттук където съм (когато давам на благотворителни организации) виждам и проблем, че не знам дарението ми у кого ще попадне - ами ако иде у някой кръвожаден джихадист? А в България може би се наслагва и реалният порблем със сирийските бежанци (и всичките въпроси колко ни струват и особено кой ги пропуска през оределени граници и защо)...

Та - ако бихте дали палтото си на мръзнещо детенце на спирка - бихте ли също направили равностойно дарение за непознати деца някъде в Сирия или в съседни на нея страни?

Публикацията е редактирана (23-02-14 02:33)

Дата:   23-02-14 02:38

nyamago - обикновено ако подобието на "държава" се "ръководи" от някоя военна хунта главорези, всички дарения отиват там, после се "продават"(срещу труд), с които пари се купуват оръжия за въпросните главорези. Примери в източна африка има няколко. Така, че "дарявайки" "за децата", реално единствено подхранваш режима, на който са подложени. Изключение от това е ICRC, където се следи доста добре кои помощи къде отиват, но например в Еритреа бяха разстреляли преди години няколко десетки човека, които се осмелиха да вземат помощи, защото "шефовете" им бяха забранили.

Автор: Стоев   
Дата:   23-02-14 02:41

И така и не така - преди години майка ми даде чаша вода на циганка с бебе, звъняща на входната ни врата, а междувременно циганката ми пребъркала якето в антрето и откраднала задграничен паспорт и международни билети от джоба... като изгориш ставаш "мнителен"..
Продаващите в Базар - обектив за проба за една седмица по 8-мо декемврийски празници или по време на абитуриентски балове - давате ли? човещинка си е - някой иска да опита и да реши, дали да си купи - нужда човешка за 85/1.2Л , примерно..

Дата:   23-02-14 02:42

Аз имам нужда да опитам новото Хаси. Имам младолико изражение(като се обръсна). Някой ще се смили ли? Човещинка малко? [smilie21]

Дата:   23-02-14 03:21

Малко оффтопик по "нашенски"..

Гледам текуща обява на Фотопавилион:

https://lh5.googleusercontent.com/-ivwc58VBpNc/UwlHCGxB56I/AAAAAAAAGKg/ZO2Gjz-xrsc/w629-h598-no/pavi

Уважавана, сериозна и стабилна Фирма, известна на повечето от нас у ФФ, кани на платено и интересно мероприятие, ама никъде не споменават: Транспорта сам ли си го организираш или те са уредили автобус, кое от изброеното се включва в цената, сещай се, Българино...[smilie8]

Всички човешки ценности се пречупват през призмата на ежедневието, конкретно за БГ - все очакваме да ни "извозят" с това, което даряваме или си купуваме.
Не знам дали Колегите в Дания и Норвегия когато пазаруват в супера следят сроковете на трайност на стоките, ама мен ми е писнало да ме цакат примерно с бира, дето е трябвало да се продаде преди Коледа... [smilie2]

Дата:   23-02-14 03:25

упс, ехо някакво.. [smilie11]

Публикацията е редактирана (23-02-14 03:32)

Дата:   23-02-14 03:49

Стоев, затова пък на уредените държави там понякога им се ражда по един Брайвик, който очиства по стотина безгрижни и се сещат, че конеца на който балансира едно общество е доста крехък. А може би не се сещат, при положение, че напоследък най-големия проблем относно Брайвик е, че нямал достатъчно голяма плазма в килията си.

Но като сме почнали с офтопик за нашите ширини - преди време споделях някои мои снимки в един известен сайт за фотография, който имаше и сравнително добро българско присъствие. Там можеше да се следи рейтинг, и можеше да се следи кой е гласувал за снимката, но не и кой с колко е гласувал. Забелязах ясна тенденция когато българин гласува за българин рейтинга на снимките, оценени високо, да пада. Та винаги се сещам за българския казан в Ада, който няма нужда от дявол пазач, щото ако някой се надигне, другите българи ще го завлекат обратно [smilie8] оттам - и скептицизма и недоверието.

Публикацията е редактирана (23-02-14 03:58)

Автор: мара   
Дата:   23-02-14 09:40

мене понякога ми е по-лесно да дам ,отколкото да не дам. все ми е тая, че ще стана на глупак.
от друга стърана, това е само понякога [smilie5]
и да, без да искам да кажа нещо кой знае какво - само се сетете за истерията с "русия ангел" и дали щеше да я има тая истерия, ако "ангелът" беше чер?!
кофти племе сме човеците, но поне на моменти се опитваме да се надрастнем [smilie21]

Дата:   23-02-14 11:10

Автор: мара
Дата: 23-02-14 09:40

и да, без да искам да кажа нещо кой знае какво - само се сетете за истерията с "русия ангел" и дали щеше да я има тая истерия, ако "ангелът" беше чер?!

Зависи от контекста.
В Китай няма истерия по "Русия ангел" там ангелчето е обикновенно чернокосо и с дръпнати очички.

Автор: Digitalgab   
Дата:   23-02-14 12:37

И за какво да снимаш разни ухилени фолклорни пачи? Освен ако имаш за цел после да продадеш някой кадър. Те тия мероприятия вървят при чуждестранни туристи.

Автор: Frenchev   
Дата:   23-02-14 13:15

не искам да се хваля, но нонстоп правя подобни постъпки.

Миналата седмица си бях в БГ и пътувах за Варна и малко след Търново един циганин вървеше с една найлонова торбичка, която едвам мъкнеше и ми махна да спра. По принцип на такива не спирам защото обикновено са за близкото село, но нещо отвътре ме накара да спра и да го взема.

Човека беше за Варна и имаше ебаси историята. Той е пастир и беше тръгнал за Гърция, на 200км от Солун да пасе кози при някакъв при когото вече е бил и е бил доволен. Онзи му се обадил да ходи пак и нашия с последните си пари си купил билети за автобуса до София и съответно до Солун.

Малко преди да се качи на автобуса за Солун чорбаджията му се обадил и му казал, че има големи проблеми и няма да може да го посрещне в Солун и го помолил да дойде след 2 седмици и му казал, че ще му прати 200 евро следващата седмица за нов билет.

И нашия остава в София без пукната стотинка и решава да се прибере обратно в Стожер (село до Варна). Тръгва на стоп от София и аз го взех 3 дена по късно. Всъщност се оказа, че тробичката изобщо не била тежка както аз си помислих а той вече едвам вървял. На края на първия ден Хвърлил основния си багаж, взел само най важното. На два пъти го качвали коли за по малко.

Нощите прекарвал във вървене да не измръзне. Беше умрял от глад. Спрях на ОМВ Търговище да заредя и той не можеше да излезе от колата да иде до тоалетна, толкова беше премалял и отслбанал. Нахраних го, напоих го, закарах го до автогарата и му купих билет за Стожер и го пратих по живо по здраво.

На мен това всичкото ми костваше 10 лева (за храната и билета) и малко да го изтърпя че понамирисваше, за него обаче беше нещо мноооооого повече. Едва ли не му спасих живота.

А сега не ми се пише историята на живота му, че ще ми отнеме един час. Уникална е.

Понякога малкото за нас може да е цяло състояние за други а в някои случаи, може буквално да спаси живот.

Мога да разказвам подобни случки с часове.

Ако всеки от нас прави по една такава постъпка месечно съм сигурен, че света ще стане едно малко по-добро място за живеене.

Както пее Богдана Карадочева Ако до всяко едно същество...

Публикацията е редактирана (23-02-14 13:16)

Дата:   23-02-14 19:01

Автор: Frenchev
Дата: 23-02-14 13:15

Браво човече !
Това е достойно !![beer]

Автор: nyamago   
Дата:   23-02-14 19:18

[smilie24]

Автор: мара   
Дата:   23-02-14 20:15

тъй е.
няма спор.

джино, ти не помниш ли за "русия ангел", бе?

че по тва, дет писа, май не...[smilie5]

Автор: feliz   
Дата:   23-02-14 22:26

Признавам, че този клип ме просълзи онази сутрин. Но като се замислих, повечето хора биха постъпили така.
Нас пък ни спряха някакви двама мъже с кола. Махаха и ние спряхме. Помолиха ни за 25 лв за бензин, че не можели да се приберат в провинцията, били тук на свиждане на майката на по-младия. Ние се спогледахме, защото сме чували за истории с мошеници, но в случая нямаше как да ни оберат или нещо подобно. Дадохме им парите. Възрастния човек изглеждаше не много добре. Те искаха да се срещнем на другия ден, да ни върнат парите, но им казахме да са живи и здрави и да не се притесняват...

Дата:   23-02-14 23:51

На всеки може да се наложи..
Лошото е че се пазим от "лъжливото овчарче" и може да пропуснем истинската болка..

Автор: Frenchev   
Дата:   25-02-14 12:03

стоев, много си прав за съжаление, но мен мен това не ме спира да помагам.

Автор: bOzo   
Дата:   25-02-14 13:14

Frenchev,
Не си попадал на "закъсали" мангали, дето правят бартери за "златни" пръстени и т.н с плачещи чавета и сополиви истории как нямат бензин, седят в колата и 3 дни не са яли и т.н. Схемите да те изгърбят по бг пътищата са уникални и са много...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »