Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Бихте ли ми помогнали в избора на Nikon?
Автор: DDD8   
Дата:   21-02-14 23:05

Здавейте!

Бюджетът ми е 2000лв. и съм решил, че искам да е Nikon.
Няма да имам възможност да купувам пак скоро, затова искам да инвестирам парите си възможно най-добре.
Ще снимам портрети най-вече. Макрото също много ми харесва, а скоро ще съм изправен и пред невероятни пейзажи... Мисля си, че като начинаещ ще най-добре нещо по-универсално...

Много ще съм Ви благодарен, ако ми помогнете! [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Бихте ли ми помогнали в избора на Nikon?
Автор: demiman   
Дата:   21-02-14 23:06

D700

Автор: kadar   
Дата:   21-02-14 23:07

D3 ....с малко горница на парите :) Боди без аналог :)

Автор: IsoIv   
Дата:   21-02-14 23:19

Ако са 2000 лв. само за тяло-Д700.Но ако искаш за тези пари да вземеш тяло с обектив,вече става сложно.

Автор: ludiakolio   
Дата:   21-02-14 23:22

D[smilie10] 700

Дата:   21-02-14 23:30

Няма да имам възможност за горница... и да събера, ще е много малко.
А D700 не е ли много скъп... [smilie11]

Дата:   21-02-14 23:31

И обектив трябва - да.
А и мислих го и това - дали нов или втора ръка, ама винаги съм си бил на принципа, че ново си е по-добре...

Автор: sidthesloth   
Дата:   21-02-14 23:34

Колкото и да се пулим, уважаеми съфорумници, все още е петък:

"Ще снимам портрети...
...макрото ми харесва...
...невероятни пейзажи...
...като начинаещ ще най-добре нещо по-универсално..."

Каквато и камера да купите, DDD8, помолете в магазина да ви препоръчат вариообектив, както и да ви демонстрират какво може да постигнете с него в трите предпочитани от вас категории. За бюджет до 2000 лв. няма кой знае какъв избор. Поради тази "тънка" подробност, няма да ги затрудните много с подобна молба.
Вероятно не очаквате, но за вас остава най-трудният избор - дали и в каква степен показаните примери удовлетворяват представите ви за портрет, макро и пейзаж.
Пък после можете да излезете от магазина, ако не ви е неудобно, и да си купите употребявана техника...

Автор: IsoIv   
Дата:   21-02-14 23:43

D7000+50/1.8+85/1.8,ако искаш фулфрейм тяло и обективи,2000 лева ще стигнат само за тяло и то втора ръка.

Автор: bibipec   
Дата:   21-02-14 23:45

1999лв Nikon D7000 + обектив Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR + чанта Nikon CF-EU05 SLR System Bag + карта Nikon SDHC 8GB Class 10. За начало е ок, после със снимането ще дойдат и обективите. Алтернатива е за 1750 лв. тяло Nikon D7000 + обектив Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR + чанта Nikon CF-EU05 SLR System Bag + карта Nikon SDHC 8GB Class 10 + 50мм /1.8 за 219 лв.

Автор: ivjordan   
Дата:   21-02-14 23:51

Вариант І: Д7000 + 70-300 ВР (този за портрети и клоуз ъп, истинско макро няма как да влезе в бюджета) + 18-105(този за пейзажите). Всичко втора употреба. И остават десетина лева за книжка.
Вариант ІІ: Д300с + същите обективи, пак втора употреба.
Вариант ІІІ: Д3100/Д5100 + 18-105 за пейзажи и всичко останало и 50/1.8 Г за портрети. Макрото го забравяш на този етап, че там са много скъпи нещата. Това е за ново.

Автор: gbdesign   
Дата:   21-02-14 23:53

Ако искаш всичко да ти е ново, вземи си този комплект. Не взимай много присърце "съветите", дето ще ти напишат тук. Ако ги слушаш, на края ще трябва да си продадеш апартамента, за да си купиш техника, защото ще те убедят че с апартче за 2 бона и снимки за Фейсбук няма да може да направиш.

Автор: bOzo   
Дата:   21-02-14 23:55

Д3100/Д5100 не ги гледай въобще...

Автор: DX   
Дата:   22-02-14 08:52

D7000 + Nikkor 16-85 или Tamron 17-50/2.8 (за пейзажи)+ Nikkor 60/2.8 (който става и за портрети и за марки). Разбира се за да влезеш или да си около бюджета обективите трябва да са втора употреба, но това да не те притеснява.

Автор: countgeoff   
Дата:   22-02-14 09:15

Нагоре са го казали повечето, но да сложа и аз едно предложение. За този бюджет и изисквания, 2ра ръка ще пасне всичко добре.

д7000 ~ 1000лв
Tamron 17-50/2.8 ("нещо по-универсално..пейзажи...") ~ 500лв
85/1.8Д ("портрети...") ~ 500лв

=2000лв. За 85/1.8 е по-добре G версия от Д, но +200лв.

Вариант 2:
д7000 + Tamron 17-50/2.8 + 50/1.8 = 1700лв.

С останалите 300лв от бюджета: статив, чанта, мемори карти, някой друг филтър, отражател и т.н. Зависи как ги избереш тези (има SD карти и за 10лв и за 100лв) може и да остане и за една светкавица, примерно yongnuo 560III (~140лв нова), която ще помогне за портретите.

Успехи и приятно снимане! [shtrak]

Автор: emo1   
Дата:   22-02-14 09:25

Аз съм купил от базара Никон D7000, Тамрон, 17-50/2.8, Никор 70-300VR и си работят идеално.
Идват на цена близка до бюджета ти.

Дата:   22-02-14 10:07

Много благодаря на всички! [smile]

Повечето препоръчват D7000, има и едно предложение за D5300... гледам също, че и D7100 е близък до бюджета ми, но никой не го е препоръчал още...
Има ли някакви съществени разлики? Ще карам с него дълго, затова искам да е качествен, да на няма дефекти (не че някой иска, де).

Мисля да си взема ново и един обектив засега. Да си снимам с него, пък като се науча повече ще мисля какъв друг ми трябва.

Автор: netizen   
Дата:   22-02-14 10:17

D7000 от базара за около 1000лв
35/1.8G от базара за около 200-250лв
85/1.8D от базара за около 400-500лв
18-105VR от базара за около 300лв

Според мен това ще ти е напълно достатъчно не само за старт [beer] [shtrak]

Автор: sidthesloth   
Дата:   22-02-14 10:47

Бих искал да добавя информация за вариообективите с максимален макро мащаб. Умишлено сравних само тези Nikkor-и, които в широкия си край имат 18мм или по-малко:
- 16-85мм - 1:4.6;
- 18-105мм - 1:5;
- 18-135мм - 1:4.1;
- 18-140мм - 1:4.3;
- 18-200мм - 1:4.5;
- 18-300мм - 1:3.2 и т.н.

От горните стойности 1:3.2 е най-добрият показател, а 1:5 - най-лошият. Повтарям като препоръка - отидете в магазин и помолете да изпробвате всеки от тези обективи за макро, пейзаж и портрет. Снимайте при сходни настройки на тялото (бленда, скорост на затвора, ИСО, режим и т.н.) и после разгледайте кадрите.

Автор: isavkov   
Дата:   22-02-14 12:13

Колегите като видят 2000лв и се хвърлят на големите неща :D

Колега @DDD8 ще се опитам да ти дам съвет, който да ти послужи чисто практически, а не "вижте ме имам най новият никон" :)

Лично според мен, трябва да разпределиш бюджета си. Задели пари за сравнително добро body, даже аз бих заложил на комплект с китов обектив.

Примерно:
D5200 с китовият 18-55 - http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280503000568.html
това са ти 1400лв.
тази оферта конкретно идва и с някои екстри, а бодито е едно от най добрите в този клас. То е с възможностите на D7000 + някои екстри.
към него получаваш и китов обектив, който ще ти върши универсална работа. Ще правиш страхотни пейзажни снимки, особено като си овладееш техниката

От там на татък всичко е обективи! И само обективи.
Повярвай ми - заложиш ли на работещо тяло и след това да инвестираш в добра стъклария ще имаш страхотни снимки.

За обектив:

50мм-вият на 1.8 ще ти свърши перфектна работа за студийни и портретни снимки. Остри и ясни, просто ще се изкефиш.

Накрая ако мога да обобщя. Парите са твои, ти решаваш, но според мен заложи на по практичен избор.

Автор: gbdesign   
Дата:   22-02-14 13:14

D7000 e модел на 3 години. D5300 е нов модел. Първият е по-висок клас, но е по-стар модел, така че по ТТ данни отстъпва на вторият. Препоръчват ти за пейзажи, "сватбарски" обектив, което мен ме учудва. За пейзажи ти трябва късо варио. Нещо от рода на Сигма 10-20, но пък тя е доста "солена" и отпада по подразбиране, заради бюджета. Варианта за обектив в комплекта, който ти предложих, ти покрива почти изцяло, >80% от нещата, които любител би желал да снима. По-натам си взимаш един стар ръчнофокусен обектив, преходник и макропръстени за няма и 100 кинта и ще можеш да побереш една муха в цял 24 мегапикселов кадър. D5300 го има и в комплект с Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, като ще ти останат 200 кинта, за голяма карта, и статив. Стабилизацията в обектива, до голяма степен компенсира недостатъчната светлосила. В дългият край, обектива ще ти е добър и за портрети. D5300 се държи добре на високо ISO, така че с използване на вградената светкавица в запълващ режим и по-висока чувствителност, ще можеш да снимаш и прилични "сватбарски" снимки.

Автор: tzl   
Дата:   22-02-14 13:42

@DDD8,

Ако искаш да снимаш всичко, трябва да направиш компромис. Сега ще ти кажа защо:
- Портрети се снимат с всякакви обективи. Някои предпочитат да снимат с много светли обективи, като примерно 85/1.2, 70-200/2.8 и други. Портрети се снимат най-вече с хубаво осветление. Ако искаш да снимаш по-качествени неща, трябва да се бръкнеш за осветление, което ще ти струва (само то) над 2000лв.
- Пейзажи се снимат с голям сензор, а не с широк обектив, както ти препоръчват. Ако искаш да снимаш чудни пейзажи, трябва да започнеш от среден формат (чиято цена е от 30 000лв нагоре). Компромисите са по-малък сензор и снаждане на няколко кадъра, а не широк обектив. Често пейзажи се снимат с дълъг обектив (от порядъка на 200мм);
- Макрото си има свои обективи, които да фокусират на много близко разстояние;

Затова ако искаш да снимаш всичко 2000лв са далеч под минимума, който трябва да отделиш. Ако целта ти е да снимаш "всичко", обаче да не търсиш "нещо кой знае какво като качество", тогава каквото и да вземеш с китов обектив или с някакъв лееееко по-скъп варио обектив, който е в диапазона 17-130мм, ще ти върши работа само ако знаеш какво да правиш с него.

Повече пари за фотоапарат или обектив няма да направят чудеса. Има достатъчно хора, които съм виждал със скъпи техники, а снимките им са като от сапунерка. Причината е, че очакват скъпият фотоапарат да прецени сам всичко, а всъщност скъпият фотоапарат не е скъп заради преценката, а заради големината на сензора, информацията в изображенията, възможността да се слагат допълнителни обективи, качеството на стъклата в обективите и т.н.

Публикацията е редактирана (22-02-14 13:42)

Автор: sky-fan   
Дата:   23-02-14 13:43

Вземи си Д7100 + 18-105. Поста на tzl според мен е за доста напреднал фотограф, който знае какво иска от техниката. След време ще разбереш какво ти липсва като обективи и ще си ги купиш. Тялото е един добър старт.

Другият ти вариант е Д600 на старо, но без обектив.

Автор: alex_markov   
Дата:   23-02-14 14:21

D7000 + Тамрон 70-300 Много приличен за макро и портрети на Прекрасна цена + 18-105 Никор за всичко останало. Дори ще останат пари за разходки и снимане ;)
Успех

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »