Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Бютидиш или Софтбокс
Автор: eewf   
Дата:   21-02-14 20:08

От известно време насам ме мъчи въпроса какви са аджеба разликите (съответно приликите) между бюти диш и софтбокс. Някой ако може да покаже и на практика ще е още по-добре.

[beer] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Бютидиш или Софтбокс
Автор: iasen2   
Дата:   21-02-14 20:22

идеалната петъчна тема :)
отивам за пуканки . [cool]

иначе бютито спада към параболичните рефлектори . Светлината от тях има много специфичен рисунък - така наречената бюти светлина . за разлика от Пара рефлекторите на БронКолор тук разстоянието на източника на светлина до огледалото(голямата тава ) е постоянно . това дава по малко възможности за избор на сенките , но това не е болка за умиране .
така или иначе получаваш насочена свелина с висок интензитет и контраст . Характера на сенките позволява като снимаш фронтално или под малък ъгъл спрямо лицето на модела да получиш усещане за обем .
При софтбокса нямаш такива екстри . [smilie5] 100% от студиините ми снимки в профила са с бюти или бюти в комбинация със софтбикс

Публикацията е редактирана (21-02-14 20:30)

Дата:   21-02-14 20:35

На мен целта ми е постигане на възможно най-мека светлина.

П.П. Не ме е срам да питам като не знам нещо. Който иска да си взима пуканки и да се радва на идващия weekend [smile] [beer]

Автор: deandim   
Дата:   21-02-14 20:38

интересна ми е темата.май не дадох точен пример.

Публикацията е редактирана (21-02-14 21:48)

Дата:   21-02-14 20:48

"На мен целта ми е постигане на възможно най-мека светлина. "
моля те недей повече да го казваш това [smilie5]

общо взето всички начинаещи в осветлението се замотават с тези понятия без да ги разбират
всеки модификатор си има специфично приложение и цел за която е направен . Опитния фотограф трябва да може знае кой модификатор за какво да го използва и какво може да постигне с него . Има поне 100 вида софтбоксове с различни размери , дълбочини , създадени за различни приложения и нужди .

Дата:   21-02-14 21:09

iasen2 а какво да казвам тогава ? Не си забавен [smile]
Ако искаш да споделиш знания и опит - давай! Ако не - повече не пиши в тази тема!

Ако бях "опитен фотограф" нямаше да пускам тази тема. Ако знаех, че има 100 вида софтбоксове също нямаше да пусна тази тема.

Няма да изграждам студио, питането ми е за работа с 1 светкавица с подходящ аксесоар, така че да наподобява дневна светлина.

Автор: swan_   
Дата:   21-02-14 21:10

deandim, не се сърди, но твоята снимка е пример, че техниката не прави снимката.

Дата:   21-02-14 21:12

eewf, каква дневна светлина? Обедно слънце, изгрев, сянка на дърво, голям прозорез, малък прозорез, стая с много прозорци, облачен ден, улица с високи сгради, шарена сянка?

Автор: tzl   
Дата:   21-02-14 21:18

@eewf — ако не си сигурен, избери софтбокс.

На определено разстояние от обекта може да наподоби beauty dish, въпреки, че няма да е баш същото. Искам да кажа, че е по-универсален модификатор и ще ти даде по-мека светлина от beauty dish. Последният дава малко по твърда светлина, освен ако не е много близо до обекта. Ако искаш мека светлина върху целия обект и той е човек, beauty dish-ът няма да успее да свърши тази работа. Ще освети човекът, независимо от ръста, но качеството на светлината няма да е толкова меко, колкото искаш (най-вероятно).

Дата:   21-02-14 21:19

eewf , достатъчно труд си направих да напиша тука полезни неща , какво друго те интересува , щом не съм интересен ?

Публикацията е редактирана (21-02-14 21:20)

Дата:   21-02-14 21:23

tzl - Благодаря [beer] !

Не било толкова сложно[smile]

Swan_ - Искам да докарам светлина като в стая 4х4 с аеропланка 2,80 х 2,25, северно изложение, на 14 април в 16:00 (облачно време).

Дата:   21-02-14 21:24

Публикацията е редактирана (21-02-14 21:25)

Автор: J0R0   
Дата:   21-02-14 21:26

https://photo-forum.net/static/forum/2014-02/ehjm4959.JPG

Бютидиш

http://georgy.photo-forum.net/uploaded_images/studio112d.jpg

Софтбокс

Автор: CaracolStudio   
Дата:   21-02-14 21:27

eewf
  Вземи си бюти диш най добре много малко хора в този форум биха ти казали каква е разликата или приликата между някои близки модификатори .Много малко хора тук също биха познали с какъв модификатор е снимана дадена снимка .Лично аз не съм от тези хора :) имам 2 софтбокса и един бюти сребрист даже после го боядисах бял защото уж давал по-мека светлина.Аз лично понеже явно съм аматьор разлика не открих кой знае колко голяма между сребрист или бял даже сложих и "чорапче" на бютито за още по-мека светлина .Определо това което виждам е ,че бютито е по лесно слагаш го срещу модела и снимаш .Ако сложиш софтбокса леко от едната страна не се осветява равномерно и се получава друг облик на снимката .За да не пиша глупости http://elinchrom-bg.com/?lang=bg&p=info
тук може да видиш доста примери от модификатори .И накрая снимай с квото те кефи
 Тери Ричардсън ако се регистрира тук ще го обявят за тотален аматьор въпреки ,че снима най известните хора на планетата и за най известните списния :)

Дата:   21-02-14 21:29

Ако искаш "ептен мека светлина", може да помислиш за дифузен чадър, който да се отразява от обратната страна в стените. Дневната светлина може да се дефинира най-вече като цвят и той е долу горе 5200К. Това е обедно слънце и тогава светлината е отгоре и хич не е мека. Мека светлина може да имаш на сянка, при облачно време и малко след залез и преди изгрев. Тогава тя не е с такава цветна температура.

Въпреки това, на софтбокса може да му свалиш дифузната повърхност и да бъде по-твърд светлинен източник (ако свети от същото положение). Преди време бях писал в блога си за разликите между чадър и софтбокс и може да видиш, тъй като ако ползваш отражателен чадър може да ти излезе "ептен тънко" като имаш мека светлина и евтин модификатор.

Ако вземеш бюти диш и му туриш чорап, получаваш софтбокс и то малък. Ако ще ползваш бюти диш с чорап, по-добре ползвай софтбокс с такъв размер. По-евтин е. Иначе си губи смисъла това, че е с особена светлина.

Публикацията е редактирана (21-02-14 21:31)

Дата:   21-02-14 21:30

JORO, точно такива примери исках да видя. Много благодаря!

CaracolStudio, благодаря. Сега ще погледна линка[cool]

Дата:   21-02-14 21:39

По примера по-горе, познай кое с какво е снимано (говоря само за основната светлина):

https://photo-forum.net/static/forum/2014-02/ouyx7624.JPG

http://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/p206x206/1656061_641103682617125_167477016_

Публикацията е редактирана (21-02-14 21:40)

Дата:   21-02-14 21:46

ляво с бюти ,от дясно със софтбокс?

Дата:   21-02-14 21:52

И аз мисля, че ляво е с бюти диш, в дясно софтбокс.

Дата:   21-02-14 21:58

долу си ползвал отражател :)

Дата:   21-02-14 21:59

И двете са със софтбокс и то един и същ, но разположен по различен начин. Както виждате, трудно може да се разпознае, а може и да се наподоби светлината.

Дата:   21-02-14 22:17

Swan_ - Искам да докарам светлина като в стая 4х4 с аеропланка 2,80 х 2,25, северно изложение, на 14 април в 16:00 (облачно време).

Аз те питам сериозно, а ти го приемаш с насмешка. Искам да ти покажа, че трябва да познаваш характера на светлината, за да можеш да направиш избор. Все едно да питаш каква европейска кола да си взема, ама искам да вози като американска. Въпросът ти е глупав и докато няколко човека искат да ти покажат това и да ти дадат съвети, ти го приемаш докачливо. Та ако искаш съвет - отговори на въпроса. каква дневна светлина искаш да наподобиш. За всяка светлина има подходящ модификатор.

Автор: bOzo   
Дата:   21-02-14 22:28

За мека светлина голям софтбокс(х2) или дифузен бял чадър(х2), бял таван по възможност и така...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: