Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Прекрасен урок !
Автор: Лидия   
Дата:   18-02-14 21:01

http://www.artbabble.org/video/ngadc/vermeer-master-light-music-lesson-part-2
[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Прекрасен урок !
Автор: geokar   
Дата:   19-02-14 01:03

От "малките холандци" и специално от Вермеер и аз съм се учил на светлина - не точно от цитираната картина, по-скоро от "Момичето с перлената обица" и "Момиче, четящо писмо", както и от други негови работи. За работа със светлината го слагам до Рембранд! [smile]

Автор: anastas.mihaylov   
Дата:   19-02-14 01:15

Целия филм: http://www.youtube.com/watch?v=DEior-0inxU

Автор: landstar   
Дата:   19-02-14 11:42

Ценна информация!

Автор: compur   
Дата:   19-02-14 11:59

вери, вери гууд!

Автор: e-mil   
Дата:   19-02-14 12:57

За Вермеер наскоро излезе много обещаващ документален филм - "Tim's Vermeer". За един изобретател, който няколко години изследвал техниките му за подготовка и рисуване.
Може вече да го има на ДВД, ама все нямам време да го потърся. В IMDB имаше трейлър.

Автор: tzl   
Дата:   19-02-14 14:31

Аз затова откак започнах да се занимавам с фотография ценя много повече работата на тези художници като Вермеер, първо защото рисуват истински неща, второ, защото са майстори на композицията и трето, защото разбират от светлина.

Пред тези хора много от професионалистите могат да се почувстват като "щракачи" (погледнато респектиращо към тези майстори).

Когато видя такива майстори, аз си мисля как са достигнали до това и ако някой е изследвал по-подробно начините им на обучение и през какъв труд се минава, ще разбере защо днешното образование няма да им даде подобни умения, независимо колко е "напреднала техниката" и колко "клипчета от youtube" могат да гледат. Някои си казват, че било "талант", но ако се запознаят с подробностите, ще видят, че тези "талантливи" хора (аз не вярвам в таланти) са работили много повече върху уменията си, отколкото някой си представя днес. Понякога чиракът е трябвало да нарисува една ябълка (примерно) стотици пъти, докато стане това, което майсторът иска.

Чудесна информация наистина, Лидия. Ако фотографите се учат от тези художници, ще разбират много повече, отколкото да се чудят с кой филтър да обработят снимките си, как да направят Dave HIll ефект или "с какви настройки да станат хубави снимки".

Автор: compur   
Дата:   19-02-14 19:12

основната разлика между художници и фотографи е... че едните могат спокойно да си измислят каквито си поискат светлинни условия, а другите не! [beer] [beer] [beer]

Автор: tzl   
Дата:   19-02-14 20:22

@compur, това не е точно така. Аз в момента работя по проект, където светлинните условия са много трудни за постигане, но пак се намират решения.

Намирането на решения при фотографа не е казано, че е лесна работа.

Създаването на "каквито си иска светлинни условия" при художника съвсем не е лесна работа.

Накрая и двамата, ако са майстори, могат да се справят и "правят" светлинни условия еднакво добре. При фотографа усилието е в правенето на светлината и после натиска копчето и фотоапаратът "помни". При художника първо трябва да знае точно какво рисува, да знае как светлината работи и да нарисува всичко това. Къде е тежестта на работата, може да се види и мога да кажа, че дори художникът има по-тежка задача.

Публикацията е редактирана (19-02-14 20:43)

Автор: Murnau   
Дата:   20-02-14 00:08

аз пък на нищо не мога да се науча като гледам вермеер
освен да разбера колко съм зле

Автор: swan_   
Дата:   20-02-14 00:53

Благодаря за линка!

Автор: chrisnoch   
Дата:   20-02-14 01:53

Неслучайно академичното фотографско образование включва курс по история на изобразителното изкуство.

Автор: mutriu   
Дата:   20-02-14 07:10

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: allanpoe   
Дата:   23-02-14 15:43

Кръжочника дето обяснява за перспективата на Вермеер я е сгрешил сам.
Облегалката на левия стол до челото е с грешна перспектива, когато връщат обектите (@ 4:32).

Може да се направи сравнение с началото на филмчето и разликата се вижда.

За момент помислих, че грешката е на Вермеер. Естествено, че не е негова.

П.П.
"This segment uses computer technology to deconstruct The Music Lesson and demonstrate to the viewer how Vermeer has painstakingly placed every object in the painting to achieve his desired result."

Компютрите не са полезни в случая [smilie5]

Публикацията е редактирана (23-02-14 16:03)

Автор: rx   
Дата:   23-02-14 16:31

Аз също съм от хората, които почват да се интересуват от изобразително изкуство в следствие фотографията - наистина има какво да се научи от велики художници. Според мен именно тази свобода, която горе колегите споменаха - да създаваш каквото ти хрумне със светлината - може да подтикне един фотограф да търси иновативни решения, за да изпълни идеите си. Както се казва - thinking out of the box.

Автор: allanpoe   
Дата:   23-02-14 17:03

Being out of the box, rather.

Няма значение какво мислиш, важното е какъв СИ.

Дали Salvator mundi е на Леонардо или на неизвестен зограф, дали Вермеер е използвал камера обскура, кой е модела Мона Лиза... това са примери за съвременна митомания, изградена на ненаучни супозиции. Все тая.

Не знам кой е правил и поръчал въпросните филми с диктор Мерил Стрийп, но това с обратната перспектива в урок за перспективата е смешен гаф.

Публикацията е редактирана (23-02-14 17:39)

Автор: biso   
Дата:   24-02-14 22:19

художниците са изследвали и използвали светлината много преди появяването на фотографията.....

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »