Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Upgrade SSD +RAM
Автор: CaracolStudio   
Дата:   15-02-14 18:19

Здравейте

Имам ето тази машинка
http://www.laptop.bg/laptops-apple-MacBook_Pro_13-apple_macbook_pro__md101z_a

Kaто цяло съм доволен ,но очаквах малко повече като дългогодишен ПС юзър от МАКчето .Въпроса ми е ако ъпгрейдна на 8ГБ РАМ и сложа SSD и разкарам стария хард ,ще се забързат ли малко процесите Много ми лази по нервите фотошопа идва ми малко тромав.Отделно като че ли учудващо за мен не се справя мака със снимките има гаден "лаг " Вярно ,че файловете се големи по 20-30МБ на снимка .Дразни ме примерно като трябва да пратя нещо примерно по ФБ и като натисна копчето за прикачване докато ми отвори finder да избера файл се тутка много ,при уина не беше така.Отделно имах лаптоп Acer с подобни характеристики като на мака и му сложих 8РАМ нямаше подобрение .Въпроса ми е заслужава ли си да дам 500+ лв за ъпгрейда на ССД и РАМ на така или инъче скъпата машинка ?

Отговори на това съобщение
 Re: Upgrade SSD +RAM
Автор: nikolay80   
Дата:   15-02-14 18:27

За SSD-то определено ще намериш подобрение.Дори мога да кажа че разликата ще е огромна.Но за рама малко вероятно да намериш разлика с 4 и 8 гб.Само за сравнение ще ти дам на моя комп като сложих SSD с качен Windows на него времето за зареждане на операционната система от 1мин и 40сек ,сега е 45сек.Папка с 1200 снимки на стария хард му бяха нужни 30 сек за да ги индексира и подреди по дата като я отворя,а SSD-то се справя за 3сек[cool]

Автор: tzl   
Дата:   15-02-14 18:33

Ако същата конфигурация на Windows не дава такова забавяне, не виждам защо има нужда да ползваш Mac-а. Не бива да се робува на техниката, а да се ползва това, което върши работа, освен ако не си "вързан" със специфичен софтуер за OS X.

SSD-то ускорява задачите, които четат от диска (отваряне на файлове, показване на списъци файлове, отваряне на програми, което включва и четене на файлове). Повече RAM помага ако не достига и няма да ускори нещата ако и текущата памет не я пълниш (освен ако старата не е бавна, като честота)

Това няма да ти ускори resize на картинки, прилагане на сложни филтри и други процесорни операции (независимо дали е основният процесор или графичният).

Дата:   15-02-14 18:38

Не робувам на марки ,старият беше просто стар :) core2duo процесор само рамта беше еднаква с 4ГБ даже беше на 1333.Фотошопа го ползвам не много "надълбоко" смисъл малко спот хийлинг бръш стамп и т.н +Ник Колор екефкт .Харесва ми Мака поради други причини но не е това темата :)

Автор: donpeev   
Дата:   15-02-14 19:07

Колега, защо не заложиш на мак еър със ССД ? Пак е със същия процесор и рам а и има ССД

Дата:   15-02-14 19:18

Защото вече съм заложил :)

Автор: mpmarinov   
Дата:   15-02-14 19:27

Определено ще усетиш голяма разлика в работата, ако използваш SSD.
Стига, размерът да ти стига за storage, освен ако не използваш други решения за това. Това до колко ще се напълни рамта е относително. В настройките на фотошоп има опции колко да е таванът на използваната рам, съответно ако в момента таванът мъ е 2гб, ако сложи 8гб, таванът може да стане поне 4-5гб. Но това ако фотошоп се използва на доста високо ниво. Иначе за фотографска обработка на не чак толкова високо и задълбочено ниво, 4гб за сега са достатъчни. Ако си решил - няма да направиш лошо, по-дълго време ще го ползваш и ще си доволен от ползването.

Относно SSD-то, има такива точно пригодени за тази задача, т.е има диск със софтуер и конектор, който свързва SSD-то и стария хард, като по този начин прехвърля всичко от хард-а на SSD-то.

[beer]

Автор: langel   
Дата:   15-02-14 20:32

С SSD фотошопа ще се отваря по-бързо.
Производителността обаче ще е същата.

Автор: Chipsy   
Дата:   15-02-14 23:41

Със SSD всичко, касаещо работата на системата с диска, ще е в пъти по бързо, пък спрямо диск на 5400. Въпросния диск може да го преместиш на мястото на DVD-то и да го ползваш за сторидж.
8 Гб също няма да са излишни, в момента с Маверикс с отворен браузър, Фотошоп и Лайтрум отворен само ми заема 5.6Гб. Смятай ако се налага да чегърта по 5400 диск за още памет.
Давай смело и за двата ъпгрейда, определено ще усетиш разлика[smilie24]

Дата:   16-02-14 11:30

Сега въпроса е коя 256ГБ да избера гледам Самсунг ЕВО са на прична цена и дали си заслужава да дам повечко пари за САмсунг ЕВО про ?

Автор: Chipsy   
Дата:   17-02-14 08:03

CaracolStudio написа:

> Сега въпроса е коя 256ГБ да избера
> гледам Самсунг ЕВО са на прична
> цена и дали си заслужава да дам
> повечко пари за САмсунг ЕВО про ?

Ако не пускаш синтетични тестове през ден, разлика няма да забележиш между Ево, Про и което и да е друго SSD от последната година-две [smilie5]

Автор: Gam3Ra   
Дата:   17-02-14 08:17

Аз съм с модел SSD 64GB на Kingston, който е един от първите произведени SSD десктоп дискове, на синтетични тестове се представя поне 2-3 пъти по-зле от такъв диск ново поколение, но все още е 100+++ пъти над механичен HDD :) от бутона на компютъра до иконките на десктопа необходимото време за зареждане е в продядък 6-7 секунди, Photoshop за 3 секунди ми е отворил даже RAW файла заедно с програмата. Силно препоръчвам SSD дисковете дори за сметка на други компоненти по-нисък клас.
Колкото до какво да избереш... и обикновено EVO на Samsung ще ти е предостатъчно. Има PRO серия, която е с по-голяма гаранция и е с по-добри/бързи памети, на практика това е SSD-то лидер в момента по производителност, но на теб едва ли това ще ти направи впечатление спрямо който и да е друг SSD ;) Само мога да те предупредя, че има калпава серия OCZ Vertex SSD, която е желателно да избягваш.

Автор: IDA   
Дата:   17-02-14 14:30

Кажете нещо и за надежността. Коя марка SSD е от най-надеждните или по-точно най-добра като надеждност/цена? И аз съм пред дилемата за закупуване на SSD за моя лаптоп (той е на SATA2), но никак не ми се иска след година да се наложи да сменям SSD-то.

Що се отнася до производителност, аз съм с двуядрен процесор и 4 ГБ RAM на 64-битова OS и досега, при работа с фотошоп, има само една единствена ситуация, при която процесорът се натоварва до 80-90%. Това е, когато от ACR отварям едновременно в шопа 10 и повече големи (45 МБ всеки) DNG файла с много корекции по тях. За РАМ-а много рядко ползва над 60%, даже вече съм забравил, в кои ситуации се случваше това.

Та, ако ми препоръчате модел надeждно SSD (256 MB) на разумна цена (линк моля), ще съм ви много благодарен.

Автор: AlexValtchev   
Дата:   17-02-14 17:19

Аз имам 3 SSDs на OCZ и 1 н Samsung. Мога с ръка на сърцето да кажа че и 3_те ССД на ОЦЗ ми умряха макар да ми го подмениха с нови за без пари, си е та&&ак работа... Загубих всичко на тях. От друга страна Samsunga за щастие за сега вече година работи безотказно! Има само 2 модела достойни за мен на пазара. OCZ Vector и Samsung 840 Pro. Малко по скъпи са от другите но са с по 5 години гаранция и са сас скорост 550MB/s за работа с компресирана информациа каквито са JPG снимките както и другите формати снимки и видео.

Автор: realnoncho   
Дата:   17-02-14 17:21

Най-безпроблемни обаче си остават Интел [smilie3]

Автор: didesignbg   
Дата:   17-02-14 19:08

За момента няма как да се говори за сигурност при ссдтата. Има ентърпрайз клас, но цените са ужасяващи. Ползваш ссд-то само за ос и това е.

Автор: tyunkata   
Дата:   17-02-14 19:18

Интел - за безпроблемност! Иначе правилото, че най-читавият диск е този който се бекъпва си остава с пълна сила.

Автор: alkiviad4e   
Дата:   17-02-14 23:31

Споделям моя скромен опит-SSD на Intel изкара 3 години и умря(управлението),сега пак съм с Intel и пак ще взема Intel, все пак има 5 години гаранция.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »