Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Търся ND филтър
Автор: isavkov   
Дата:   09-02-14 23:16

Привет колеги,

в последно време, съм хвърлил око на видео заснемането с DSLR-и, по конкретно с Никон :)
И понеже не съм особено добър, реших да се образовам с малко видео уроци от youtube. Това което ми грабна окото в това видео: http://www.youtube.com/watch?v=v3nA57i_9jE&feature=youtu.be

бе един филтър за който спомена автора - неутрален филтър, който обаче може да се регулира - да бъде по тъмен или по светъл в зависимост от желанията на фотографа. Регулира се с ринг, както примерно ръчният фокус.

Разгледах ND филтрите във фото-павилион и фото-синтезис, но признавам си, не намерих този който ми трябва, защото не знам какво да търся.

Можете ли да помогнете, като ме насочите какво да търся?
За информация, ползвам твърд 50мм 1.8G обектив.

Благодаря ви.

Отговори на това съобщение
 Re: Търся ND филтър
Автор: Vizov   
Дата:   09-02-14 23:26

Според мен комплект ND филтри (нерегулиращи се) е по-добрия вариант.

Чисто субективно мнение, принципа на работа регулируемия не ми е присърце [smilie8]

Автор: M_D   
Дата:   10-02-14 00:10

Проблемът на ютуб е, че куцо и сакато дава акъл там. (Хей, щом го казват в интернет, значи е истина.)
Проблемът на интернет като цяло е, че лесно издига псевдо-авторитети, но това е една друга бира. Или пък не е друга, щото някои новизпечени интернет видео-светила препоръчват използването на тия филтри, без много-много да вкарват мисъл.

1) Уважаващите себе си снимачи не снимат хора с поляризиращи филтри, ако не е абсолютно необходимо (примерно за махане на пречещи на кадъра отражения). Поляризиращият филтър може да унищожи вътрешната светлина на кожата, щото подповърхностното разпръскване на лъчите поляризира голяма част от тях. По принцип хора се снимат с поляризиращ филтър само ако много добре знаеш защо го правиш - древно операторско правило.
2) Поляризиращият ефект на поляризиращия филтър зависи в известна степен от ъгъла, под който идва светлината. При видеото е вероятно тоя ъгъл да се мени, ако движиш камерата.
3) Варио НД филтрите са двойка поляризиращи филтри, и ти реално не контролираш ефекта на поляризацията.
4) Нищо случайно няма в това, че варио НД филтрите не се ползваха във видето допреди няколко години, когато изведнъж станаха масови сред начинаещите. Варио НД филтърът е пособие на пейзажния фотограф и е добре да си остане такова.

Автор: rx   
Дата:   10-02-14 00:35

Variable ND филтрите са страхотен вариант за видео, но те съветвам да си намериш ебейски(китайски) или от базара - за една нула по-малко в цената отколкото павилиона му искат :) разбира се, нямаш гаранция, че ще става за фотография, но за видео ще си перфектен.

Имай предвид и това, което M_D казва - променливия ND филтър е де факто двойка поляризиращи филтри, които се въртят един спрямо друг, но все пак продължават да са си поляризиращи филтри с всички последствия от това. Проблема е, че единия филтър е фиксиран(затегнат) за обектива и посоката му не можеш да я промениш. Добре е да проучиш за какво става дума и дали би ти пречило. Затова и те съветвам да вземеш по-евтин, за да може ако не ти допадне какво се случва да не те е яд.

Също при променливите ND-та има т.нар. X ефект - когато ги засечеш на 90 градуса на много широк обектив, се получава X-образно винетиране през средата на кадъра. Можеш да изстискаш максималното от филтъра като го завиеш така, че двете дъги преди да се кръстосат да идват от тясната страна на кадъра(един вид да почне да потъмнява леко небето и най-близкия foreground).

Автор: k7   
Дата:   10-02-14 09:16

https://photo-forum.net/fphotozone.deorum/read.php?f=1&i=1611700&t=1611700&phorum_uriauth=

Автор: kvakioh   
Дата:   10-02-14 09:38

Така като чета, комплект 3 филтъра- ND2, 4 и 8 ще свърши работа.
Има и сиви филтри, които са по-редки. Тези с въртенето и регулирането- и аз не съм поддръжник. По-добре нискокачествени и евтини филтри, няколко, с различни стойности, отколкото скъп и въртящ се.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   10-02-14 14:49

kvakioh , ами не така :) По добре , колкото се може по-скъпи филтри е винаги най-добре. Мога веднага да ти подаря НД4 за купен $6 , което е тъмно розово и след използване кадъра е с неизчистваема магента.[smilie8] Лекомислено го купих преди 4-5 години за проба от DХ и вече си знам - павилион или синтезис, даваш си минимум 70-100 лв. и имаш нещо (НД), което ти помага, а не пречи.

По темата съм на мнение, че ползването на регулиращи се НД е скъпо и не носи ползи, а вреда и повече проблеми. При снимане на едно разбушувано море ми се наложи да ползвам 3 филтъра - пола, НД и градиент. Ако НД-то ти е и пола, какво правиш? Никога няма да можеш да настроиш да ти направи хем тъмно небето , хем да ти намали дотолкова светлината, колкото ти е необходима, за да размажеш вълните. Същото важи и за видеото, защото и там се налага ползване на поларизационни филтри и на НД, за да свалиш скоростта на затвора до филмовата 1/50.

Автор: kvakioh   
Дата:   10-02-14 14:53

Нееее, пак не се разбра. Естествено, че добрите филтри струват пари. Евтинджоси не ползвам лично. Cokin и едни по-стари, както и руски сиви, закупени отдавна.
Казвам, че по-добре комбинация примерно от 2-3 ND филтъра, или сиви като опция, отколкото най-скъпия въртящ се поляризатор.

Автор: isavkov   
Дата:   10-02-14 15:11

LOL... не очаквах че този тип филтри имат толкова особености. Трябва по добре да изчета за тях.
От това което намерих, подобен филтър е на цена около 700лв. Което е too much o_O

Автор: rx   
Дата:   10-02-14 15:40

Моя го взех за под 100 от базара. Засега нямам оплаквания. Говорим за фотография. За падане на качество при видео трябва да си го омазал с пръсти за да си личи.

GOSPODIN просто завърташ целия филтър накъдето ти трябва както въртиш поляризатор. А комбинацията с 3 поляризиращи филтъра(cpl и променлив nd) първо е безсмислена и второ пак можеш да ги завъртиш по начин, че да ти вършат работа, но ще губиш качество.

Автор: midtone   
Дата:   10-02-14 18:38

Аз имам ей този: http://www.sunsky-online.com/product/default!view.do?subject.id=246521

На мен ми изглежда перфектен, а и за толкова пари спокойно може да го хвърлиш, ако не ти хареса.
Също така имам и този: http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=20&product=12723&show=additional

Оказа се че наивността ми струва пари - за това, което снимам китайския за $8 е идеален, а този за 119 кинта - неизползваем. Дори в слънчев ден през него нищо не се вижда, не мога дори една композиция да направя.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »