Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Звярът LUMIX GH-4
Автор: Emoxide   
Дата:   07-02-14 13:15

...

Отговори на това съобщение
 Re: Звярът LUMIX GH-4
Автор: krist   
Дата:   07-02-14 13:16

де го?

Дата:   07-02-14 13:16

Появи се и хибридното профи тяло от Panasonic - DMC-GH4

Дата:   07-02-14 13:18

Panasonic GH4 officially announced!

Full Panasonic GH4 press text!

Публикацията е редактирана (07-02-14 13:18)

Автор: vicking   
Дата:   07-02-14 13:50

Малък ми е монитора за този апарат, с тия 4К

Автор: vth41   
Дата:   07-02-14 14:00

От IR относно новата Panasonic's DFD autofocus technology

Panasonic's DFD autofocus technology

...и 4К видео...

тук

Автор: rx   
Дата:   07-02-14 15:22

[smilie10] Скоро май ще има земетресения сред видео пазара... току виж червеното посиняло [smilie7]

Автор: vicking   
Дата:   07-02-14 15:31

vth41 ,
Махни си 2-ят линк че на колегите CPU-та и VGA-та няма да го понесат!

Автор: estate   
Дата:   07-02-14 15:47

ХА-ХА много си прав колега на 4К направо ми заби компа....не е за мен тая работа но иначе за секунди видях какво е 4К картина.[smilie24] [smilie24]

Дата:   07-02-14 15:50

видеокартите от последна генерация си го бъхтят без проблем, 4Къ-то;

ама за такива като мен с щайги от предната петилетка = мъкааа;

Автор: rx   
Дата:   07-02-14 15:51

Че какви монитори имате, че гледате 4к?! :)

Автор: hotsnail   
Дата:   07-02-14 15:54

ретини?

Дата:   07-02-14 15:54

появиха се първите 4К LED телевизори;
появиха се и 4К камерите;
сега следва да дойдат и 4К Blu-Ray плеърите;
наред с 4К способните видеокарти;
------------------------------------------------------------
Сумарно едни 2 х $4К може би ще стигнат, човек да се преоборудва скромно [smilie8]

Автор: M_D   
Дата:   07-02-14 16:06

4K 10-битова картинка дава 2К 12-битова картинка.
Нека да е зле.

Автор: stef7   
Дата:   08-02-14 09:57

Този Panasonic GH4 носи страшно много подобрения за снимащите видео, но 4К за мен не е измежду тях. Основните предимства са:
- възможността за запис с външен рекордер на 10:2:2 10bit видео. Вътрешно е все същото старо 10:2:0 8 бит.
- според Панасоник подобрен динамичен диапазон а и по-нисък шум при високите ИСО. Това е подобрение и за фотографите. Ще видим колко са по-добри.
- наличие на 98 fps за страхотен забавен каданс

Основните проблеми които виждам са:
- за 10:2:2 10bit видео, кеото е сред основните нови придобивки ще трябва да се бръкнете за външна записвачка през HDMI като примерно Atomus Ninja. Това ви са 1000 Евро отгоре
- При 4К сенсора се кропва леко и става по-малък и от малкия м43 размер. Променя се отношението от 2:1 на 2.3:1, горе долу колкото BMCC. Speed Booster решава донякъде проблема, но кропнатия сенсор променя ъгъла на виждане и оттам напасването на видео 1080p и 4K снимано с един и същи обектив на еднакво фокусно разстояние става невъзможно.

@М_D
4K 10-битова картинка дава 2К 12-битова картинка. - Не мисля че е така. 10бита са си 10бита, никъде не се говори за 12бита. Не е като Канон C500.

Сега малко в страни от темата

Тая година ще е на 4К. Нали трябва компаниите да продават много телевизори. Трябват причини за смяната на иначе прекрасно работещите ни стари 32-40-47 инчови Full HD телевизори и японците след като опитаха 3D и видяха че не става, сега имат ново заклинание - 4К.

Има сериозни изследвания, включително от компании като HBO, които в общи линии казват, че 4К е ала бала за зрителите. На нормалното разстояние от които гледаме телевизия и филми вкъщи не се забелязва съществена разлика между 4К и 1080p (Full HD) картина. Е ако идеш на 30 см от телевизора, се виждат повече детайли, но кой гледа от такова разстояние.

4К има известни предимства в post production, когато се обработва отснимания материал било то видеото или филм, т.е. за тези които снимат. Но тези предимства се заплащат с много по-големи обеми материал който трябва да се съхранява и обработва, доста по-мощни компютри за редактиране както отбелязаха колегите, нови 4К монитори, дето още ги няма. За цени да не говорим.

Известни режисьори на филми и DP (Director of Photography), т.е. тези които пряко отговарят за снимките, техниката, камерите са почти единодушно на същото мнение. Основната камера с която се снимат филмите както личи от таз годишните Оскари е Arri Alexa, която е само 2К, но струва към 200К USD, при положение че конкурентите от RED EPIC и Canon C500 снимат 4К при това също в RAW и струват от 4 до 8 пъти по-евтино.

Наскоро четох изказване на някой от известните, не знам дали не беше на Скорсезе, който е използвал Канон C500 във филма Вълкът от Уолстрийт за някои сцени. Той казваше, че са се отказали от 4К защото е само 10bit RAW и са избрали 2К (1080p практически) защото е 12bit RAW. (Такива са спецификациите на C500). Предпочели са по-доброто цветопредаване пред по-високата резолюция.

Динамичен диапазон, диапазон на изобразяваните цветове, тоналност, плавни преходи от светло към тъмно, ето това са нещата които се ценят.

Иначе за всички снимащи видео тази година ще е коледна. Това е първата от много DSLR/hibrid камери които ще се появит до NAB а някои и малко след него даващи качество на картинката близка или дори идентична или дори по-добра от тази на по-големите им братчета за по 6К-20К USD. Виждам малко причини някой да си иска да си купи примерно Canon C100 или C300 като може да получи по-добро качество на картината от камера като GH4 за много по-малко пари. Но Сони Канон и компания няма да останат по-назад.

Така че спестявайте парички. GH4 е страхотно предложение за снимащите видео, но да видим както ще предложат и другите играчи.

Дата:   08-02-14 12:34

Stef7, аз си мисля, че 4К форматът е удачен най-вече за кино, където големия екран се нуждае и от добра резолюция при скорост от около 50-60к/с; Това го виждам да стане нещо като стандарт около 2016-17г.

За домашно кино подобен формат да го усетиш ще задължава едни 60"+ телевизори, чиито цени спокойно ще гравитират около $4К.
При всички други случаи FullHD BluRay е повече от задоволителен.

Мониторите с подобна резолюция ще скокнат до към поне едни 32" и цени над €500; да, подобни монитори са добре дошли за фото-видео редактори, за проектиране в CAD системи и 3D моделиране но в цялост са едно изхвърляне спрямо нуждите на обикновения потребител...

Консуматорското общество е култивирано и се възпитава да иска още и още и още;
1" = 21-36Mpix
m4/3 = 24-36Mpix;
APS-C = 40+Mpix;
FullFrame = ~60-72Мpix;
MEDIUM = [120-200+)Mpix

Автор: karan4o   
Дата:   08-02-14 12:59

Добре де, то това 4к е нереално. На практика човешкото око не вижда толкова детайлно и нещата изглеждат потресаващи, но нереални!
Иначе наистина е впечатляваша картината! Дори само на фул хд телевизор картината изглежда по-детайлна. Определено си личи, макар и без 4к тв!
Колко обаче е реална тази резолюция... малко ми идва в повече детайла [smilie5]

Дата:   08-02-14 13:08

каранчо, аз съм на мнение че човешкото око не може да улови толкова много детайли от един поглед, особено ако се движат над 50% от образите по екрана... Затова и подобна резолюция е абсурдна и изморяваща окото;
Може би в киносалона ще е друго, но там примерно ако ти кефне ще забиеш поглед точно в зеницата на някоя хубавица, примерно, докато друг може да гледа устните й; друг пример - във фантастичен филм да гледаш разни подробности в екстериора и средата на героите, докато друг да гледа друго действие и т.н.

Автор: karan4o   
Дата:   08-02-14 13:29

Тази резолюция в никакъв случай не отговаря на възможностите на човешкото око.
Красиво е, но нереално.
Тя обaче позволява много по-голяма обработка и след това конвертиране в нещо по-реално.
В бъдеще и 8к ще има, но с такива резолюции само "лъжем" собствените си мозъци. Фул ХД е напълно достатъчна, за красиво и качествено видео.
[beer]

Публикацията е редактирана (08-02-14 13:58)

Дата:   08-02-14 14:24

- Не мисля че е така. 10бита са си 10бита, никъде не се говори за 12бита. Не е като Канон C500.

10-битово 4:2:2 4К изображение даунсемплирано до 2К дава 12 бита лума и 11 бита хрома, без субсемплиране на хроматичните канали.

10-битово 4:2:0 4К изображение даунсемплирано до 2К дава 12 бита лума и 10 бита хрома, без субсемплиране на хроматичните канали.

Не се говори никъде, щото камерата не го прави за теб. Ти обаче можеш да си го направиш на пост от 4К картината с произволен софтуер, който работи с висока прецизност на цвета (16-бита или повече).

Автор: stef7   
Дата:   08-02-14 18:11

@M_D
Това със субсемпълинга ми е ясно. 4К 4:2:2 и дори 4:2:0 стават 4:4:4 т.е. всичката хрома информация е налице, когато от 4 пиксела направиш един.

Но как тъй се вдигат и битовете ? Има ли го някъде обяснено теоретично тоя даунсемплинг като за простосмъртни ?

Тогава излиза, че почти няма нужда от външна записвачка. Заради един бит повече хрома май не си струва.

8 бит 4:2:0 4К става 2К 4:4:4 10bit luma и 9bit chroma

Сигнала който се подава към външната запсивачка по HDMI e само 1080p 10bit 4:2:2

Дата:   08-02-14 20:30

Не е особено сложно.
Битовете не задават абсолютно число, а резолюция/прецизност на цвета. Цветът се изменя винаги от 0 (никаква интензивност) до 1 (максимална интензивност), независимо от броя битове. Ако добавиш битове, добавяш цветова резолюция.

Представи си го така: имаш 8-битова картинка. Смаляваш я наполовина по двете оси. Всеки новообразуван пиксел е средноаритметично на 4 оригинални пиксела.
Пример:
(233 + 107 + 11 + 42) / 4= 98.25
Обърни внимание на дробната част. Ако работиш в 8 бита, т.е. смаляваш 8 битова картинка в 8 битова картинка, това 0.25 накрая изчезва при закръглянето. Ако обаче си отпуснал още 2 бита, те отиват точно за кодирането на дробната част, която в случая може да е .00, 0.25, 0.5, 0.75. Така ефективно повишаваш цветовата резолюция на резултата.

Но на практика ти нищо не правиш, софтуерът го прави за теб. Например, 10-битови 4К клипове, изсипани върху 2К таймлайн в софтуер, който винаги работи в голяма цветова резолюция (каквито са почти всички по-известни програми за видеообработка), автоматично ще получат 12-битова цветова резолюция при даунсемплирането (освен ако не зададеш nearest пиксел филтър, което нямаш причина да правиш), точно защото сметките се извършват с много битове - примерно 16 или 32 бита в Афтър Ефектс или Премиер, 32 бита в Ресолв и т.н.

Публикацията е редактирана (08-02-14 20:31)

Автор: piknik   
Дата:   08-02-14 20:47

Автор: vicking
Дата: 07-02-14 15:31

vth41 ,
Махни си 2-ят линк че на колегите CPU-та и VGA-та няма да го понесат!

"Аз съм с вградено видео и комп отпреди 3 години, но не насича??"

Автор: asahi   
Дата:   10-02-14 01:10

4K? Ще се кропи яко!

Автор: chrisnoch   
Дата:   11-02-14 15:48

Смисълът на 4К видеото не е в кропването, а в по-прецизната обработка при специалните ефекти, които вече присъстват в почти всеки филм, а не само в научнофантастичните.
И аз се отнаям скептично към ползата от 4К за домашно видео, но в много близко бъдеще 4К ще се превърне в стандарт за DCP проекторите в киносалоните.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »