Автор: Myth
Дата: 06-02-14 19:52
Автор: Батко
Дата: 06-02-14 18:26
Благодаря за признанието!
Всяко правило си има изключения! Какво се хващате за думите? Меренето е сложено на "Evaluative" като гледаш какво отчита апарата на скалата. От там мислиш и си преценяваш, ако си с Канон или Никон може да направиш и тестов кадър, ако не си сигурен какво ще се получи.
Ама как няма да се хващаме, като не се мисли какво се пише, при положение, че питащия явно не е в час, точно за думите ти ще се хване и после ще има въпрос "Направих всичко както Батко ми каза, ама снимката ми е силно недоекспонирана, защо така? примерно.
И пак описаното от теб е грешно, защо, ами нека вземем отново описаната от мен ситуация, цлънцето е зад гърба на модела кадъра е такъв че искаме портрет в цял ръст и модела заема сравнително малка част от кадъра. Имаме огромна разлика в блендите, м/у небето и модела.
Слага на Evaluative прави си настройките, така че чертичката, да иде в центъра на скалата и получава един черен силует на мястото на модела. При тази разлика колко точно пъти, като премести с по 1/3 бленда чертичката, ще снима тестови кадри, докато налучка правилната експонация и в крайна сметка и ще се чуди, стана кадъра след 5-6 опита, ама чертичката не ми беше в центъра, а доста в дясно и отново ще има въпрос във форума "Това нормално ли е, дали нямам проблем с апарата"?
Изобщо метода, който предлагаш е.... много по лесно е примерно в описаната ситуация да сложи меренето на спот и тогава да си гледа чертичката.
Изобщо описания от теб начин на снимане изобщо не помага, нито пък отговаря на въпроса на човека. Много по-добре е да седне да почете, да разбере разликата м/у различните начини на мерене, в кой режим как работи апарата и т.н.
Когато знаеш как работят нещата, според това което искаш да постигнеш в различни ситуации може да ползваш различни режими, Av, Tv, Sv, M според целите удачността на даден режим за дадена ситуация.
Публикацията е редактирана (06-02-14 19:55)
|
|