Автор: rx
Дата: 28-01-14 16:51
Tipi извинявай, "тя"
Значи, нека първо изясним двете понятия:
- Фокусен режим - единичен(single)/следящ(servo)/разновидности - това е начина, по който апарата ти се опитва да "прихване" обекта, който снимаш - single се предполага, че снимаш нещо, което не смята да се движи спрямо теб - в случая ако детето позира - т.е. при всяко полунатискане на спусъка, когато чуеш потвърждението на фокуса, той е "залепен" там и не мърда. При servo идеята е, че обекта ти се движи и фотоапарата трябва постоянно да следи това, което смята, че трябва да е фокусирано - там веже зависи колко е умен фотоапарата, и каква фокусна зона си избрала. Има и разновидности, с които не съм запознат на Никон, но това ми звучи като AI Servo при Канон, където "обекта ти седи на едно място по принцип, но може евентуално да тръгне нанякъде и апарата трябва да почне да го следи". Аз лично не съм намерил смислено приложение на този режим - ако снимам пън или камък, не очаквам да започне да се движи из кадъра, а ако снимам движещ се влак, не очаквам да спре, за да ми позира. Та приложението на този режим е непонятно за мен. Ако детето ти позира, използвай Single AF. Ако примерно го снимаш как тича, го следиш с пълно серво.
- Фокусна зона - това е съвкупността от точки, която фотоапарата използва, за да фокусира - по принцип идеята е да я нагласиш така, че обекта ти да заема тази зона докато снимаш. Single Point означава да използва само една точка - това е когато си сигурна къде точно искаш да се фокусира и това е най-прецизния вариант. Този вариант обаче отпада когато снимаш серво, защото тази точка убива цялата интелигентност на машината да следи фокуса. Т.е. фокусираш в/у окото, но ръката ти трепва и единствената точка, която дава информация на фотоапарата какво се случва, се ошашква и започва да търси накъде е избягал фокуса. Затова Single Point + Servo не е нещо, което трябва да ползваш! За да работи мозъка на фотоапарата в следящия фокус, трябва да има възможно най-много включени точки, за да може апарата да следи как се променя положението на обекта ти спрямо фокусното поле - всичките му там пространствени изчисления разчитат на информацията от колкото се може повече фокусни точки. Като му ги вземеш, не разбира какво му се случва :)
Ако снимаш портрет на детето си, това, което мога да те посъветвам - единична фокусна точка и единичен режим на автофокуса, фокусираш с централната точка на окото и прекомпозираш кадъра си - обикновено "завъртането" не е кой-знае колко голямо, така, че лицето не би трябвало да излезе от фокусната равнина.
|
|