Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Продажба на пейзажна и травъл фотография
Автор: niki_versace   
Дата:   18-01-14 13:56

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Продажба на пейзажна и травъл фотография
Дата:   18-01-14 13:57

Здравейте, колеги. Имам едно запитване към вас.
Предварително се извинявам ако има подобна тема, аз лично не успях да намеря
нещо подобно затова и пуснам настоящата.

Имате ли опит с продажбата на травъл фотографии? По-конкретно при мен става въпрос
за разнообразна пейзажна фотография примесена със множество социални кадри в екзотична
страна - Индонезия. Включих се в социален проект и попътувах около 2 месеца там.
Следователно сега проучвам къде и на кого биха могли да бъдат полезни фотографиите ми.
Добре запознат съм с опцията за продажба в сток сайтове, но ми се струва,
че не им е точно там мястото. Имате ли опит в други сайтове от типа на 1x.com?
Вече направих една изложба в Поморие и се надявам
тази година да успея да направя по-голяма и в София.Къде според вас е най- подходящото
място за да бъде видяна от максимално много хора, като ще има и опция за закупуване на фотографиите.

Бих се радвал ако чуя и вашите препоръки и мнения по въпроса.

Смятате ли, че като цяло е възможно човек да продава такъв тип фотография в България, ако си разбира от работата разбира се?
Понеже както добре знаем българина не обича да плаща за изкуство, а още по-малко за нещо,
което може да си изтегли с няколко клика в гугъл.

Наслука! [shtrak]

Автор: deyan_de   
Дата:   18-01-14 14:49

Кое те притеснява със сток сайтовете? Целта е да се печелят пари от тези снимки или за теб има значение как ще се печелят парите? Питам защото една снимка може да донесе сериозен доход продавана в сток сайтовете.

Автор: nyamago   
Дата:   18-01-14 15:36

Аз също не бих съветвал да се игнорират сток сайтовете - именно такъв тип фотография (и аз доста пътувам) са ми искали и техните клиенти им искат. Бих препоръчал по-сериозните агенции и библиотеки, вместо "микро" сток фирмите, но зависи от снимките и не е противопоказно за "уплътняване" на всички потенциални възможности.

Социалните кадри като сток по-трудно ще минат, защото задължително искат model release ако има разпознаваеми лица - дори на улицата. Освен ако си взимал формуляри и подписи?

Пейзажите, освен като сток, имат шанс и като принтирани копия в галерии и магазини за изкуство. Могат да се принтират както традиционно (на фото- или подобна хартия, каширани или не), така и полу-"приложно" (на не-традиционни материали като керамични плочки, зебло, дърво - но все пак за окачане на стена, а не като подложки под тиган или бира).

За социални кадри може да има интерес в някои медии - предимно новинарски, но също и образователни, културни или дори... фотографски :)
В новинарските медии най-голям е шансът в моменти, когато има значими събития по същите места (размирици, земетресения, суша и глад, свински грип и пр.) Тогава редакциите търсят в сток-библиотеките, но ако си бърз можеш да им продадеш директно - на по-ниска цена, отколкото би им взела агенцията, но прибираш всичко - не само мизерните отчисления от последната.

При достатъчно количество и качество на материала бих препоръчал да предлагаш на редакциите не отделни снимки (за илюстрация на техен с материал), а цялостен (фото-) репортаж или очерк. Разказ, придружен с твой текст и представляващ завършена история от няколко (до няколко десетки) снимки...

Ако материалът е наистина качествен, може и (фото-) книга да се направи. За издаването и може да те спонсорират частично посолството на съответната страна или организацията, която те е командировала там. Доходите от продажби на книга (ако има спонсори от посочения тип, те ще откупят в аванс значителна част от тиража) могат да отидат благотворително за същата кауза, но СЛЕД приспадане на авторски хонорар, който ще решеш по съвест и прагматични реалности.
= = =

И накрая, ще споделя една идейка за продаване на фотография, на която случайно се натъкнах завчера:

http://www.flickr.com/photos/maistora/12004297223/

Може да е интересно и за други от форума :) И не е нужно да е лодка - може да е каручка, палатка, стар Вартбург, сглобяема и преносима дървена колиба, или... да не изброявам. Като творци, имате въображение, нали?!

[shtrak]

Публикацията е редактирана (18-01-14 15:37)

Дата:   18-01-14 15:38

Доста оборотен е pixels.com

Дата:   18-01-14 17:29

Благодаря ви!
Определено ще опитам в сток сайтовете, щом смятате, че има смисъл. А към кои да се насоча като нов автор? Тоест къде има по-голям шанс да забележат кадрите ми според вас?

Автор: Gecata   
Дата:   18-01-14 17:35

Опитай в индонезийски сайтове.

Дата:   18-01-14 21:09

Нека видим кадрите все пак.

Дата:   20-01-14 12:08

За жалост не намерих подходящи индонезийски сайтове. Мисля да пробвам в някои от добре познатите. Малко по-късно днес ще ви покажа част от кадрите[shtrak]

Автор: hose   
Дата:   20-01-14 12:19

в сток сайтовете няма шанс според мен…

Дата:   20-01-14 13:41

hose написа:

> в сток сайтовете няма шанс според мен…

Шанс винаги има! Колко е голям (или малък) шанса зависи на първо място от характера на снимките и на второ - от тяхото качество. От личен опит, първото (какво има на снимката) се оказва на практика много по-важно от второто (техническата перфектност).

Можем да се проинесем (субективно, все пак) за шанса само след като видим примери от автора.

Автор: vgramatikov   
Дата:   20-01-14 13:47

Сток винаги може да се продаде ако автора е добър и знае какво се търси.
В противен случай по-добре сток от колкото кадри на хард диска.
И прочие...

Начини има...трудно е но няма лесно. [beer]

Дата:   20-01-14 13:53

Явно няма да видим снимките...

Автор: hose   
Дата:   20-01-14 15:34

позитивизма на стокаджиите винаги ми е действал ободряващо [smilie18] [smilie5] [smilie18] [smilie5]

за мен стока практически умря… под "няма шанс" имам предвид не че няма да продаде нищо, а че реално няма да вземе пари… я вземе 100-200 долара и то след 1-2 години я не… и то след като се е борил като прасе с тиква докато разбере кое как става и е затрил седмици и месеци да качва, описва и тн

стоковете са задръстени със пейзажи от цял свят, а шанса да има гениален кадър който да се продаде милион пъти и то за кратко време е…

но успех [smilie24] най-важното е позитивната нагласа

Автор: burningice   
Дата:   20-01-14 15:38

Има и професионални стокаджии (фотографи, които печелят основния си доход от сток). [cool]

Автор: nemchev   
Дата:   20-01-14 17:00

И те са доста малко...тея дето основно печелят от сток.

Дата:   20-01-14 17:36

"...основно печелят от сток..."

Тук отиваме в малко друга тематика: от какво живеят професионалните фотографи. Рядко само от едно нещо! Като изключим тези на заплата, свободно практикуващите (както и във всички други творчески и свободни професии) все по-рядко разчитат само на един бизнес модел или пазарен сегмент. Комбинират по няколко, колкото повече - толкова по-добре.

За повечето от тях сток-библиотеките са "пълнеж" и "резервен доход", който не иска капиталовложения, а малкото време за качване и попълване на описания се инвестира еднократно (за разлика, напр. от времето отнето от вска една сватба или портретна сесия). Така че - слагаш и забравяш, то си работи и капе по малко: защо да се изпуска?..

И наистина само малцина, с разбиране и усърдие, го правят по-централен източник в доходите си (>50%) като качват по много, от потенциално търсени тематики и с високо професионално качество. Така при търсене, например, на "Червен залез над залива Джимбарай в Бали, Индонезия" - такъв фотограф е сигурен, че една от намерените 15 снимки е негова (защото той покрива голям брой теми и сюжети). И като по-качествена именно неговата има най-голям шанс да е избрана.

Някои от сток-ориентираните професионалисти снимат по заявка: примерно агенциите обявяват, че спешно им трябват снимки на сергии с домати: вместо да търси из архивите си, той скача и бяга веднага на Женския пазар, прави нужните снимки (вече не случайни а с едно наум редакционните изисквания) и ги качва същия ден. Гети, например, често обявяват такива тематични търсения в Twitter. Обикновено вече има плащащ клиент, снимките не чакат "на склад" някой да ги потърси - и тогава играта е да си най-бърз и най-качествен.

И последно, тези сток-ориентирани майстори си знаят цената и, поне за една подборка от най-ценните си снимки, договарят с агенцията RM условия (с управляеми авторски права, за разлика от повечето сток, който е RF - royalty free). Това им дава възможност да оттъргуват лицензирането (вкл. с изключително прехвърляне на права или почесто - с процент от тиражите при всяка употреба). Това им дава за една RM снимка повече доход, отколкото 20 или 50 RF (стандартен сток). Познавам такива фотографи и те не живеят зле от това. Разбира се (моите познати поне) не се отказват от поръчкови сесии, репортажи, един води и курсове, а друг (идва му Отръки) ремонтира обективи... Отвсякъде по малко и то се събира [smile]
= = = =

Аз поради тази многопосочност на комерсиалните възможности писах да се комбинират нколко различни начина за реализация на тая индонезийска колекция - и посочих примерни начини, доста различни от сток.

Но писането ми излиза дългичко и във форума на чукчите няма кой да чете по толкова [smilie8]

[shtrak]

Дата:   20-01-14 17:48

Повечето теми за сток фотография я коментират, като допълнително занимание и от там много погрешни изводи. Изисква се много сериозно отношение за да има и резултат.

Автор: ilia_dm   
Дата:   20-01-14 19:29

Има немалко туристически агенции,които предлагат Индонезия като дестинация,обърни се към тях,може би ще купят ...една изложба също е добра идея. Желая ти успех .

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »