Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Светкавица назад?!
Автор: hose   
Дата:   15-01-14 15:17

за втори път го виждам, става въпрос за репортажно снимане, със светкавица на апарата насочена нагоре и назад, някой би ли пуснал такива снимки, каква е идеята при липса на отражателна повърхност (стена, таван…)

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавица назад?!
Автор: Vizov   
Дата:   15-01-14 15:20

Няма да споделям как прочетох заглавите в началото [smilie5]

Иначе и на мен ще ми е интересно да видя ефекта.

Автор: rx   
Дата:   15-01-14 15:24

Нищо необичайно - отразяваш светкавицата в стената и тавана зад теб и получаваш много хубаво меко осветление. Разбира се, зависи от височината и големината на помещението, от какво са направени стените и тавана, ISO-то и т.н. Търси в гугъл bouncing a flash и ще видиш много неща. Може да се прави и с вградена светкавица на фотоапарата - със станиолче, огледалце, капачето на телефона и др., за да я отразиш към тавана, а не директно към това, което снимаш.

Дата:   15-01-14 15:26

rx - именно, питането ми е като няма такива

Автор: Lightbender   
Дата:   15-01-14 15:34

Ако си имал предвид резултата от такъв маниер на снимане при наличие на описаните обстоятелства, то той би бил същият както да снимаш без светкавицата. Но не си формулирал езиково издържан въпрос и не съм сигурен, дали е смислено да ти отговаряме.

Автор: Alsand   
Дата:   15-01-14 15:37

"Поради ремонт, бръснеме отзад"

Иначе няма нищо чудно. Аз лично съм го правил и са се получавали ефектни снимки, но много си зависи от помещението.

Автор: nikon_f2   
Дата:   15-01-14 15:38

Лъчът се отразява в нищото...
Най-вероятно става дума за чист мързел, другия вариант-неграмотност.
[smilie8]

Автор: rx   
Дата:   15-01-14 15:40

При липса на отражателна повърхност не знам :) Може да е забравил?

Дата:   15-01-14 15:41

Може пък да осветява очите на колегите-фотографи за да не могат да направят и те хубави кадри ;) [smilie21]

Автор: MikeDimit   
Дата:   15-01-14 15:41

Просто е - репортерите като си комплектоват техниката не обичат да сменят нещата в движение. Просто няма време. Та като са сложили светката, а в момента не е необходима , за всеки случай я обръщат назад.[smilie21]

Автор: Батко   
Дата:   15-01-14 15:46

Аз така си снимам профилните снимки пред огледалото в банята за фейса на лайв-вю.

Автор: tzl   
Дата:   15-01-14 16:13

Това да се сложи светкавицата назад ако не е необходима, не е смислено. Светкавицата е на батерии и всяко светване е ценно. Има едно копче, което изключва светкавицата и е по-лесно да се изключи от копчето, отколкото да завъртиш главата и после да я завъртиш обратно ако ти потрябва.

Назад се слага ако човек е с гръб към бяла (в повечето случаи) стена и стената става като голям софтбокс над главата на снимащия.

Ако няма стена, то има таван, който освен ако не е в катедрала, все нещо ще върне като светлина.

Ако се снима в катедрала така и светкавицата е включена, значи
а/ снимащият може би не знае какво прави;
б/ има още куп батерии и е нинджа в ръцете да ги сменя бързо;
в/ само е нинджа в ръцете и обръща главата на светкавицата по-бързо отколкото да я изключи от бутончето и очаква, че батериите няма да се изтощават ако светкавицата не се ползва, но светва;

Дата:   15-01-14 16:24

Ходи го търси това бутонче, ако си на терен. А така само премяташ светката и пуцаш (така де,нали се чупи на 180 ). Ако си навън и си с ръкавици? А си решил , че ти трябва запълващо? Батериите - ми ако нямаш резервни за къде си тръгнал? Нали си про?
Пък ако без да искаш активираш с външните бутончета флаш режима баш кога волен сидеров изнася реч на 1 метър от теб? И му блеснеш в очите честни? Ако ти е насочена назад ще блеснеш на колегата от ТВ-то, на който и без това не си много симпатичен. Та избора си е твой.[beer]

Публикацията е редактирана (15-01-14 16:34)

Дата:   15-01-14 16:28

"Ходи го търси това бутонче" - нали си про?! [smilie25]

Дата:   15-01-14 16:32

Адреналина, адреналина!! А нали не упускаме обекта от поглед. И затуй сме с маркове и никви сонита, че СЛТ-то скривало ценни моменти.

Автор: Alsand   
Дата:   15-01-14 16:39

На мен ми се е случвало да импровизирам на момента на един рожден ден. Насочих светкавицата полуназад и настрани, като снимах напред, в огледална стена. Така получих хем осветление на хората, които исках да хвана, хем предният план с масата не беше осветен от светкавицата и се получи така, сякаш светлината го е "прескочила" :)
С други думи за импровизации в по-тясно помещение не е зле, като вариант.[beer]

Автор: Plamen11   
Дата:   15-01-14 20:18

Не знам дали всички светкавици имат функция, при която им работи само аф асистента, което може да е някаква логична причина.

Публикацията е редактирана (15-01-14 20:19)

Автор: jsf   
Дата:   15-01-14 20:55

Познавам такъв репортер - така показва на околните че снима!!! :)

Автор: stown   
Дата:   15-01-14 23:22

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Agent_Provocateur   
Дата:   15-01-14 23:30

Аз съм виждала подобно, но леко наклонена назад (15-20 градуса) и с изваден малкия бял вграден отражател. За мое голямо учудване се оказа, че връща малко разсеяна светлина към обекта. Трябва пак да питам този пич за детайлите... май имах кадър с такава постановка, ако съм го качила на Фликр ще сложа линк... мисля, че точно тук А. ми показа този пиниз: http://www.flickr.com/photos/snezhana/9570417815/in/set-72157635186538788

Автор: vboykov   
Дата:   16-01-14 00:50

Това за AF асистенцията наистина може да е логична причина.

Автор: bpavlov   
Дата:   16-01-14 01:00

Отговорът е сравнително прост и той няма нищо общо със стена отзад или забравяне за копчето за изключване. Нито с АФ асиста.

Дата:   16-01-14 01:02

Уау, какъв изчерпателен отговор ;)

Автор: stown   
Дата:   16-01-14 01:09

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: bpavlov   
Дата:   16-01-14 01:23

След последния изчерпателен отговор в друга тема, бях обвинен, че говоря, цитирам, "височайши глупости". Затова повече няма да си правя труда. Търсете в секция "образователна"

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »