Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за филтър
Автор: Darknesss   
Дата:   12-01-14 10:40

Здравейте!

Понеже си нямам идея от защитни филтри, искам да попитам знаещите и разбиращите да предложат на-добрите варианти - да не оказват влияние на качеството на снимките, понеже имах такъв филтър, който замазваше допълнително кадрите. Благодаря предварително за отговорите![smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за филтър
Автор: GOSPODIN   
Дата:   12-01-14 10:46

Не ти трябва никакъв подобен филтър,има си сенник и капачка за тази работа. Помисли по-добре за поларизационен и НД , които определено ще ти свършат по-добра работа. Успех!

Автор: Mogila   
Дата:   12-01-14 11:13

Hoya Pro1 Digital или Hoya HD са по добрите модели.

Автор: J0R0   
Дата:   12-01-14 11:17

Аз използвам УВ филтри като протектори на някои от обективите си.
Не винаги, но има нужда - примерно в запрашена или влажна среда.
Капачката и сенника няма да те спасят от солените пръски на брега на морето, особено пък при вятър и по-дълги експозиции.
След подобна снимка филтърът е целия в солени пръски. По-добре отколкото да идат на челната леща.
Пази също така от неволно пипане с мазни пръсти на челната леща, изпускане в пясъка.
При протести, където хвърчат снежно-кални топки.
В такава ситуация също е по-добре да си с филтър :)
Срещу пръски от шампанско и бира.
Абе, в много случаи филтъра помага.
Но трябва да се сваля най-вече при насрещна светлина от точкови източиници.

Автор: atrifonov   
Дата:   12-01-14 11:29

Жоро е напълно прав, само ще го допълня
При подобни кадри също е много нужен UV-филтър

https://photo-forum.net/static/forum/2014-01/mdki2493.JPG

http://blog.atrifonov.net/wp-content/uploads/2014/01/steelwoolmogila.jpg

Дата:   12-01-14 11:37

Жоро, при подобни снимки си с НД или пола, понякога заедно и двата, та не знам за какво е и УВ.[smilie8]
Разбира се има някои екстремни ситуации, които е добре да са снимат с някакъв филтър, но съм против прекомерното треперене за челната леща на скъпи стъкла, защото MC покритието е достатъчно твърдо, за да не се повреди от капки дъжд или следи от пръст. Има си Ленспен и кърпички с които след снимане почиствам лещите и вече над 30 години нямам надрана челна леща.

Автор: atrifonov   
Дата:   12-01-14 11:40

Да, но ако ти попадне на челната леща пръска, от тези които показах горе, челната леща си заминава[smilie3]

Автор: Darknesss   
Дата:   12-01-14 12:52

Благодаря Ви много за мненията! Ще ги имам в предвид :)

Автор: rx   
Дата:   12-01-14 18:10

Явно господин не го бърка да заноса стъкло за 3-4 бона, но не всеки са му дневните толкова. Аз определено бих заложил на един хубаво UV филтър, за да ми е мирна душата, а не да гледам параноично постоянно какво се случва около челната леща... не мога да препоръчам конкретен модел - обикновено отивам в магазина, гледам какво има за определени мм и гледам цената да е в горната част на диапазона, за да знам, че не е боклук и досега съм нямал драма с подобни филтри.

Автор: myphotos   
Дата:   12-01-14 21:38

Ползвам Кенко УВ и до момента нямам никакви проблеми от типа на замазване и т.н [smilie25]

Дата:   12-01-14 22:46

rx, изказа се неподготвен и явно не четеш , какво съм написал. myphotos, Кенко-менко (слаба фирма) винаги ще ти направи мизерия, когато не очакваш. Казвам всичко от опит и години практика, а вие освен филтър и бинт може да навиете да не се одраска челната леща.[smilie5]

Дата:   12-01-14 22:52

Бъди по-конкретен - от 15-тина години щракам с филтър отпред и не съм я видял тая мистична мизерия, от която някои хора толкова се страхуват :)

Дата:   12-01-14 23:04

rx, за разлика от теб аз снимам, а ти щракаш...е щракай си със здраве [smile]
Как мислиш, защо фирмите не продават в комплект със скъп обектив и задължителния за теб УВ филтър? Това е като колите дето били по-добре с газова и тя била "фабрична" [smilie18]

Дата:   13-01-14 00:13

Много плоски разсъждения. Остани със със здраве и ""снимане"". Някак си предчувствах като ти гледам компетентните изказвания във форума как ще се "аргументираш" в твърдението си, и се оказах прав. Жив и здрав!

П.П. Като гледам профила ти, по-добре моето щракане отколкото твоето снимане ;)

Публикацията е редактирана (13-01-14 00:15)

Автор: Стоев   
Дата:   13-01-14 02:17

"Дъвкано" е много пъти - по физическите закони колкото повече "незабележими стъкълца" накичиш отпред на обектива - толкова по-зле за изображението, на практика едно хубаво УВ само пази, разлики може трудно да усетиш.. [smilie7]
Докато снимах с ДСЛР - не съм свалял УВ филтъра, освен ако завинтвам нещо друго на мястото му или при тестове на обективи, за да са при равни условия.
И със Здравко сме се дъвкали на тази Тема преди години [smilie5]
То е като от коя страна да чупиш яйцето или от коя - да белиш банан - има привърженици и на двата метода и по гръб не падат - доводи всякакви...[beer] [smilie5]

Дата:   13-01-14 02:41

Въпроса ми беше за обективни аргументи или още по-добре - примерни изображения, а не заядливи глупости - това е тънката разлика между интелигентен диалог и бръщолевица в кръчмата :)

Дата:   13-01-14 02:51

Автор: rx
Дата: 13-01-14 02:41

Въпроса ми беше за обективни аргументи или още по-добре - примерни изображения, а не заядливи глупости - това е тънката разлика между интелигентен диалог и бръщолевица в кръчмата :)

Да ти предложа стандартният отговор към "новобранците" в който и да е Форум - използвай "търсачката", преди да питаш в Тема...
Доста за четене има, както и отговори на въпроса ти.. [smilie7]

Публикацията е редактирана (13-01-14 02:53)

Дата:   13-01-14 02:54

Извинявам се за редакцията [beer]

Автор: myphotos   
Дата:   13-01-14 09:02

GOSPODIN написа:

> rx, изказа се неподготвен и явно не
> четеш , какво съм написал. myphotos,
> Кенко-менко (слаба фирма) винаги ще
> ти направи мизерия, когато не
> очакваш. Казвам всичко от опит и
> години практика, а вие освен
> филтър и бинт може да навиете да не
> се одраска челната леща.[smilie5]

То пък човек да не изкаже мнение веднага нападате [cool]

Дата:   13-01-14 09:25

myphotos, прочете ли първия пост в темата? Има проблем с филтрите, но явно е по-добре да се заблуждаваме, че всичко е наред. И не те нападам, а те предпазвам от постоянно носене на прозрачна капачка , мекота и бликове в кадрите.

Автор: Mogila   
Дата:   13-01-14 09:49

Човекът попита за най-добрите филтри, а тук започна спор за и против филтрите, както става във всяка подобна тема.
Като не можете да дадете отговор по темата, просто замълчете.
Всеки сам може да си прецени дали да ползва или не.

Автор: Pink_Kong   
Дата:   13-01-14 10:04

Не съм наблюдавал проблеми с MRC филтрите на B+W, които съм си ползвал досега.
При дадени светлинни условия, вероятно може да се получат нежелани артефакти, но какво пречи да го отвъртиш, когато имаш съмнения? Според мен, голямото мазане пада после на Фотошоп, не е от филтъра.[smile]

Публикацията е редактирана (13-01-14 10:06)

Автор: kvakioh   
Дата:   13-01-14 10:34

B&W, Marumi, Hoya все имат дорби филтри. Дори Канон и Никон имат някакви за защита.

Автор: mIRCata   
Дата:   16-01-14 22:58

Предложете по-свестен CPL 52mm. Е, да не е някой на супер бомбастична цена, по-скоро среден ценови диапазон :)

Автор: stown   
Дата:   17-01-14 00:50

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »