Автор: nyamago
Дата: 09-01-14 01:44
Похвално!
Това трябва да се случва по-често и повече хора да го правят. По принцип "криенето на занаят" е доста глупава позиция и определено недалновидна бизнес стратегия.
Преди години изказах една мисъл, която колеги-майтапчии продължават да цитират и наричат "Закона на Димитрофф за знанието" (така ми се пише името официално на латиница). Той гласи:
Знанието е единствената стока, която след като се достави, остава у доставчика.
Ако ти продам една бира (или един 5Д Мк3, се тая) - парите ти идват у мене, но вече го нямам Канона, защото е отишъл у тебе.
Ако ти продам знание, парите ти идват у мене, но и знанието си още го имам - никой не може да ми го отнеме!
Тоя закон има
Следствие първо: Знанието не само остава у доставчика, но при всяка доставка нараства! Защото предавайки го, ти всеки път научаваш и нещо ново, било от обучаемия, било от ситуацията или подготовката ти за нея. Обогатяваш се.
Второ седствие(тука е ключа от бараката!): Знанието може да се предоставя И напълно безплатно, защото даващия нищо не губи. Нарастването (от Следствие 1) му изплаща малкото загубено време, но НИЩО не губи от главната стока: знанието.
Един от големите парадокси на тая дисциплина е, че колкото повече доставчика на знание го раздава безплатно, толкова повече хора идват (и се натискат!) да му плащат за още знание. Който си "крие занаята" НИКОГА няма да изпита това, но повярвайте ми (с това си изкарвам хляба) - най-доходоносните ми клиенти са онези, на които съм давал безплатно! Не става дума само за първоначално "зарибяване" (твърде плитък и циничен, неетичен поглед на нещата), а за дълготрайни взаимно-изгодни отношения. Между платените ангажименти продължавам да давам безплатни консултации на добрите клиенти. Те продължават да искат нови платени договори - и да ми водят нови клиенти. Изгражда се доверие и убеждение, че от тебе идват добри неща - и това с "криене на занаят" няма как да го постигнем.
= = = =
Има и още едно условие: НИКОЙ не може да налее знания на онзи, който "всичко си знае" (чел е Гугъл и Уикипедия, даже е гледал Ютюб) и който казва "Не ща да ми даваш акъл - пари ми дай да си купя 5Д Мк3 и ела гледай тогава..."
Англичаните имат поговорка: Можеш да закараш коня до водата, но не можеш да го заставиш да пие.
= = =
Много ми хареса инициативата, аплодирам я. На слука на знаещите и на откровено жадните за знания!
|
|