Автор: hotsnail
Дата: 08-01-14 00:57
PD аз се лутам в земите нексови доста време. Ако приемеш съвет приемеш ако не здраве...
16МП сензор дали е на никон Д7000 или някой НЕКС все тая картинка ще извади....Д7000 е страхотно тяло, дава много. НЕКС-3/5 са хубави тела, но много по-ограничени - всичко можеш да направиш, но няма отделни копчета за разните функции. Някои неща с безогледалката ще искат повечко ръчни настройки или малко по-креативен подход.....
Значи бих ти препоръчал апарат от 5-а серия ако можете да намерите. Имат инфрачервен порт за дистанционно. Не е голяма работа ама е необходимо за дълги експозиции.
3N и новия 5000 бих ги избягвал ако има човек амбиции. Защото нямат извод за светкавици. Някой ден може да решите да вържете светквички, защо да нямате тая опция. Може да се хакнат нещата с оптични тригери. Аз имам такава постановка, дори бях писал статийка как става, ама е много играчка.
Напоследък се запалих да ползвам WiFi - хубаво е, удобна работа. Със телефончето управляваш апарата и снимаш, сваляш си снимките на таблета, лесно качваш в нета....не е нещо голямо обаче е удобно. Та ако искаш погледни за NEX-5R. Аз имах един ама го продадох на симбон (той е във варна ако искаш питай го кое как....)
Та вариантите са
1) F3 дето казваш - прекрасен вариант. Според някои хора вади най-добрата картинка от всичките некс-ове. Колко е истина не знам. F3 има гнездо за светкавица, малко по-едър е спрямо другите модели, няма 1080 видео ( послендото не ти трябва 720 е същото като качество за любителско ниво), няма ИЧ порт и не знам как стават някои снимки примерно bulb може ли с две натискания ли се прави, не знам.
2) 5N, 5R, 5T - са прекрасни варианти също. Тука нищо съществено не липсва. Тия си имат ИЧ порт, имат си гнезда за светкивици, имат 1080 видео....по-малки са телата и по-неудобно е ползването на статив. 5R, 5T имат Wifi и втора врътка и приложения (2-рата врътка прави същото което и първата в повечето случаи ама е по-удобна, аз поне това видях)
Два съвета
1. Протектор на екрана веднага да сложите - щото има оплаквания че се драскат, люспят и не знам си какво.....
2. Намерете си връзка от сапунерка, не ползвайте лентата през врата. Поне ан мен ми е100 пъти по удобно да ми е вързан апарата на ръката, вместо на врата....
За обективте ако можете с 18-55 го вземете. По-голям ама и по-хубав. Другия е по-малък ама става само след сеиозни корекции (винетира, аберира) и пак резолюцията му не е на нивото на 18-55.
Освен него 50-ката е супер за портретен обектив.
35-цата е хубав обектив.
24-ката е много хубав обектив ама и порядъчно скъп.....
Новите цайсове и двата си струват парите, но са много парите....
Ръчни обктиви може да са интересни. За макро според мен не си играите въобще с други неща - ръчни обективи (никори, Канон ФД, каквото искаш) с макро пръстени и става супер макро, отнасяш всеки АФ обектив. С пръстените можеш да докараш много повече от 1:1....
За портрети и други неща с ръчни обективи си трябва опит и търпение. Peeking-а е хубав ама не е универсално решение. Дори може да се каже, че не е решение а инструмент дето помага. Ама ти трябва да си ползваш ума и очите.....
А ако намерите изгодна 6-ца граби....това е почти като никонско тяло....управлението мисля че яко са крали от никон с шепи са грабили...
Публикацията е редактирана (08-01-14 09:21)
|
|