Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Защо снимките в 1x и 500px изглеждат толкова различно
Автор: jigsaw   
Дата:   30-12-13 15:09

Рзглеждам снимки в двата сайта...Гледам и си задавам въпроси. Защо там 99% от нещата изглеждат смислени като композиция, като идея, технически издържани и изобщо на ниво. Дори обработката на снимките с Фотошоп/Лайтруум им е на ниво. Тук нещата са точно обратното, като погледнеш снимките, при 95% от тях имаш чувството, че човека зад апарата няма идея защо го е взел, какво иска да направи и как да го направи. Не можем да работим с апарата ли? Нямаме идеи в главата си ли? Защо повечето неща са някак безлични? Разбира се темата не е насочена конкретно към някой или пък конкретни снимки. Пуснах я просто като разсъждение и не искам някой да се засегне лично, не е това идеята на темата.

Отговори на това съобщение
 Re: Защо снимките в 1x и 500px изглеждат толкова различно
Автор: Marillion   
Дата:   30-12-13 15:20

Ха де... я да видим дали някой ще се сети защо е така?

Автор: hotsnail   
Дата:   30-12-13 15:29

чак пък толкова...същата боза е просто ти гледаш класираните по-напред снимки. Много повече фотографи има там и има повече хубави снимки повече от колкто ти се гледат...

ако ровиш дори 20тина минути тъпизмите изплуват. Ето ти иделано съсипана снимка...

http://www.500pxart.com/photo/56056096

А там дето са подбирани снимките ако гледаш да супер са...

Тука са много по-малко хубавите снимки ако сложат брутална система както сигурно са сложили на 500px ще има по две до три снимки на ден,. Максимум!

Публикацията е редактирана (30-12-13 15:31)

Автор: iasen2   
Дата:   30-12-13 15:30

Еротила навремето казваше "артЪ" . Той е виновен за всичко .
и в 35PHOTO.ru е така :)

Дата:   30-12-13 15:43

А може и да видите някой от темите за некс или А7 и ще разбрете и още една причина да няма снимки във Фото форума....

Може и темата за симонка да отворите, дето админите я затвориха и да видите още една причина да няма снимки

Дата:   30-12-13 15:45

@hotsnail
Вярно е, че там има повече "маса" което предполага и повече качествени кадри, но същото това количество "маса" предполага и повече безсмислени неща. Може би си прав, че ако човек порови достатъчно ще види много глупости. А можеш ли да пуснеш линк към тези теми за които спомена...Интересно ми е да прочета.

@iasen2
Забравих да включа и този форум[smilie24] , а относно "артЪ" ....мда и аз имам усещането, че някак си хотата там правят снимките си с повече страст и влагат повече чувство. Освен товя явно и чисто технически са по-подготвени, както със самите апатати, така и със самата техника на снимане, отделно използват много по-добре възможностите на Фотошоп/Лайтруум.

Явно проблема е комплексен, но така или иначе в основата са хората. Малко тъжно...

Публикацията е редактирана (30-12-13 15:47)

Дата:   30-12-13 16:13

Ето едното. Гласува се само за снимки на познати, дето после ще гласуват за теб. (това в 500px също го има, дори много по-грозно и нахално.)

тема

Това не е единствен шедьовър. Голям процент от шедьоврите са такива. Ето ти и друг пример

https://photo-forum.net/static/site_pics/195/1376845540_93.jpg

Рейтинг А: 271 / Рейтинг Б: 94; брой гласували - 71;

случайна снимка...дори няма обработка като света....

днес същия автор е гласувал за 50-тина снимки от днеска и така повечето дни.......

Последните му 25 коментара ...пвечето няма ти една дума. Голяма част пише "весели празници" и един или два коментара има дето по някакъв начин казват нещо за снимката, автора или заглавието и.

Изобщо не е единствения такъв. Този чоек има и доста хубави снимки и не искам да му пускам името. Някои от снимките му ги имам за пример и ги гледам с любопитство и уважение...ама точно тая дето ти я пускам.....

има и още по-брутални.

Другото е грозна история не ми се търсят цитати от иначе може би не лоши хора...ама прекаляват с личните нападки ....не се създава хубава атмосфера. Ок е да има дебат и аргументи и да си покзаваме някакви неща. Ама често хората почват да налитат на обиди.

Публикацията е редактирана (30-12-13 16:19)

Автор: sohk   
Дата:   30-12-13 16:25

Защото тия сайтове нямат форум![shtrak]

Автор: rx   
Дата:   30-12-13 16:32

Системата, по която работи този форум е подходяща за много малко на брой потребители. Докато не се промени, няма как да се избяга от тези абсурди.

Автор: localhost   
Дата:   30-12-13 16:54

Странно ми е какво гоните и какво целите с подобни теми? Ако нещо не Ви харесва дайте предложение на админите - може и да е гениалната идея, която ще съживи сайта. Все пак не е само форум - има и снимки тук там :)

Факта, че има групи и кръгове отдавна е известен и аз лично не виждам лошо в това. Групи по интереси дето се вика. Едни се борят за точки, други за медали и т.н. Аз лично спреях да качвам и да гласувам - форумът ми е по-интересен с безкрайните теми на кой му е по-голям и т.н. Дори и да видя хубава снимка - натискам виж автора и си викам "е тоя си го може, знам го и т.н.". Без лицемерни коментари или тъпизми както в 500x. Там що за простотия е - всеки втори коментар е "браво, много добре, виж и моят профил".

Но както са тръгнали нещата може и тук да стане така [smilie5]

Дата:   30-12-13 17:05

би било хубаво да се насочат нещата към градивна критика - както например във photo.net има опция да поискаш критика и хората наистина пишат обективно какво им е харесало, какво може да се подобри и така нататък. Не знам обаче дали подобно позитивно, некомплексарско, добронамерено отношение може да вирее в български форум. С годините този форум е станал еднообразен понеже както казах начина му на развитие и оценяване предполага малко на брой хора - същите двайсетина които присъстват във всички "топ" галерии и картелно си цъкат плюсове. Така един новодошъл се кефи да гледа готини фотографии на "гурутата", но като поостане малко и си каже "абе я да видя нещо ново", му се набиват в лицето едни и същи, и същи, и същи хора и техните успешни, не толкова успешни и най-вече О-спешни фотографии. В аналогичните големи сайтове е рядкост да попаднеш, просто преглеждайки актуалните топ снимки, на едни и същи хора или снимки и ако се случи, то наистина си струва, а не защото Бай Иван бил звездата на форума. Но в другата тема админите били обещали, че след нова година щяло да има преосмисляне на нещата - нека поживеем и видим!

Дата:   30-12-13 17:09

Ами аз гледам доста фото.нет портрети, мода и такива неща и авторите дето имат снимка в 1-вите 5 страници се повтарят всеки месец и са доста малко.

Публикацията е редактирана (30-12-13 17:19)

Автор: nyamago   
Дата:   30-12-13 17:17

Две поговорки:

"В чуждия двор тревата е винаги по-зелена".

"На калпав фотограф сайта му е крив".

Много теми са пускани с разни форми на недоволство от сайта - и все избиват около гласуванията и рейтингите. (?) Да пуснете някой линк към такава тема (критична за сайта) дето е стартирана от съфорумник със системно високи оценки?

Не излиза ли, че предимно "недооценени" автори пускат такива теми?

Дата:   30-12-13 17:20

а, то па има си хас да скочиш срещу шурея или баджанака [smilie8]

Дата:   30-12-13 17:23

@nyamago nsirakov с ниски оценки ли е според теб? или не може да снима?

ок може....явно съм се объркал, да му се радвам на снимките последните 5-6 години...

А ето ти пример от фото.нет на един автор дето редовно изплува в топa - John Peri. По няколко снимки всеки месец от 3 години насам! Има още 4 или 5 такива. [beer] Много добре снима. При нас Кубето е така в голо тяло. Имаше преди още 2-3 автора/авторки там ама нещо се отказаха да кчават снимки.

Не мисля, че ФФ е голямо изключение. Просто трябва да се ограничат малко шуробаджанащинката или поне ефектите и и малко модерация да има във форума освен на темите дето критикуват системата за оценяване.

Публикацията е редактирана (30-12-13 17:29)

Автор: BAT   
Дата:   30-12-13 17:30

Ха, точно 500х ли дадохте за пример? Най-лицемерното и подмазваческо място е 500х

Дата:   30-12-13 17:40

hotsnail написа:

> "... nsirakov с ниски оценки ли е според теб? или не може да снима?

Не е - и аз съм от феновете му и го смятам за един от майсторите в сайта, заслужаващи да им се следи работата. НО:

1. Той писа за леко друго явление - гъзолизането в очакване на реципрочност и апелираше за по-здрава ценностна система при коментиране, а темата се обърна пак в гласувания и рейтинги и познати болести на сайта, пак "системата" се оказа виновна на много хора.

2. Принципно прав, той избра грешен пример за атаката си. Конкретната снимка не е от най-лошите в сайта и (ирония!) е много подобна на негови свръх-широкоъгълни пейзажи, само дето е по-необработена, а неговите са яко обработвани (което, след прескачане на една тънка граница спира да е достоинство). Така стана уязвим ("Нека който е без грях да хвърли първия камък") и не бях единствен, който му го намекна - именно защото го уважавам.

3. Темата отиде в посока да не се рита топката, а играча (вместо кореения проблем за критерии и ценности се атакуваха хора, кръгове от хора и накрая - стопаните на сайта). Затова не живя дълго.

Публикацията е редактирана (30-12-13 17:42)

Дата:   30-12-13 17:49

Добре ама конкретния проблем са високите рейтинги на известни автори за калпави снимки.

Като дойдеш на ФФ на сайта и цъкнеш дай да видя най-дброто за месеца и 20% са подобни изцепки. Снимки без всякакви достойнства.

За темата на сираков ще ме прощаваш ама едно е широк пейзаж с идея, изпълнение и обработка, както са на nsirakov. Друго е произволна снимка, цъкната на произволно място в най-неподходящо време и без никаква грижа за качествена обработка......примера дето му даде беше повече от неадекватен.

Нвговата снимка ако ще да беше омазана яко носи някава естетическа наслада поне за мен. Другата снимка нямаше нито естетическа наслада, нито някакъв дълбок смисъл или внушение - има отвратителни от естетическа гледна точка снимки, дето набиват някаква идея. Ама примера не попадше в подобна категория.

Лошото е, че с тоя рейтинг подобни калпави снимки стават емблема на ФотоФорум.

Публикацията е редактирана (30-12-13 17:53)

Дата:   30-12-13 18:05

@localhost
Целта на темата я написах още в първия пост и тя беше: "Пуснах я просто като разсъждение и не искам някой да се засегне лично, не е това идеята на темата." Освен това никъде не съм критикувал форума, участници в него или техни снимки, за да давам съответното градивно предложение.

@nyamago
""В чуждия двор тревата е винаги по-зелена". Ами честно казано...тревата в тези форуми е по-зелена и както и да го погледнем, на бялото черно не можем да кажем. Да кажем, че снимките тук и там са на едно ниво, за мен е проява или на лицемерие с някаква цел или просто на "късогледство". Коментираш някакви рейтинги...Къде видя да пиша или коментирам рейтиг системата или нещо в този смисъл? Още по-странен за мен е коментара "Не излиза ли, че предимно "недооценени" автори пускат такива теми?..." Ами не излиза! Защото никъде не съм предявил претенции към някакви оценки на мои снимки или каквото и да било! На всичко отгоре имам качени 4 снимки за 3 години и би било проява на голямо дебелоочие
от моя страна да "подскачам" из форума и да да се предствям като жертва на нечия недооценка! Бъркаш посоката на темата просто...

@BAT
500px може и да е най-лицемерното място, НО аз не коментирах поведението на хората или писаното от тях, нито тук нито където и да било! Коментирах единствено техните снимки , начина по който са направени и начина по който са обработени в болшинството си, нищо повече и попитах защо

Публикацията е редактирана (30-12-13 18:15)

Дата:   30-12-13 18:24

@jigsaw : Не го приемай лично - не си писал за рейтнги (и аз не съм писал, че си писал :) Темата просто зави за пореден път от ценности (твоята идея, предполагам), към оценки, гласуания и хорско поведение.

При здрава ценностна система подмазването много по-малко подкопава съвкупното качество, както е в "онези" сайтове. При слаби и неясни критерии, шуробаджанащината има много повече ефект - и върху общото техническо и художествено ниво.

Глобалният характер на онези сайтове плюс отсъствието на развити социални функции до голяма степен внасят обективност: харесваш (ии не) работи на непознати. Тук има малко "островен" психологически ефект - или "селски", казано по нашенски. Като в изолирано малко място, където всички се познават и всяка дума или постъпка неизбежно ще имат последствия - добри или лоши. Адаптивното поведение води до това, от което всички се оплакват.

[beer]

Дата:   30-12-13 18:40

ето това е горе долу еквивалента на това дето 500px показват. Има и хубави снимки и тук дори.

Тука лесно oтваряш обаче всички снимки т.е. без да прилагаш филтри - просто последните качени.....

Дата:   30-12-13 18:48

@nyamago
Да, аз явно съм те разбрал грешно... Темата се опита да засегне именно ценностите във фотографията и тя неминуемо се прехвърли и към оценяването и. Смятам че ако хора тук започнат да се отнасят по-често и с по-чиста съвест към фотографията, нивото би се вдигнало много. С други думи казано, онези които дават оценките си, да спрат да го правят лицемерно, нелогично и тенденциозно, бутайки нагоре нефелни изпълнения, а онези които ги качват, просто да не го правят.

Дата:   30-12-13 18:51

> "...ето това е горе долу еквивалента на това дето 500px показват."

Да, това именно следва да се сравнява, а не целия сайт. Пак сравнението не е в наша плза, но поне е сравнимо (иначе е ябълки и арпаджик).

Не че именно 500рх е някакъв "златен еталон", но е една по-масова и демократична подборка от напреднали фотографи. За истинските еталони има галерии и музеи, книги и филми. Някои от тях (истинските еталони) присъстват И в сайтове като 500рх. Може и тук да има някой?

[shtrak]

Публикацията е редактирана (30-12-13 18:53)

Автор: simbon4o   
Дата:   30-12-13 19:03

В 500пх има нещо, което тук го няма - можеш да си ограничиш снимките, които искаш да видиш по потребители. Моята стена там изкарва само яки кадри за гледане понеже съм си оставил само хора, които гласуват за яки кадри. Тези дето гласуват за познати и за мацаници не ме интересуват и проблеми няма. Това е един от начините да разглежда човек само яки кадри там. Тук ако искам да видя добри кадри отварям рейтингите и без значение кои повечето кадри не ме кефят... затова ползвам само форума и базара от доста време.

Най-добрия начин за отсявка явно имат обаче в 35photo.ru, не разчитат на гласуването на хората само. Първо за да влезеш искат 10 кадъра, които се одобряват от админски съвет и потребителите. После за кадрите може да се гласува положително и отрицателно. Ако събере някой кадър повечко минуси отпада сам. Това за мен е най-добрия метод съдейки по кадрите на челните страници, МНОГО рядко има някой ХДР боза и и да има не е като нашенските.

Темата за мен е безмислена и поредна за седмицата на тази тематика.

Автор: tzl   
Дата:   30-12-13 20:22

Рядко пиша в подобни теми (и дори не ги поглеждам), но искам да отбележа, че всеки фотограф си има свои предпочитания къде да си публикува работата. Ако става въпрос за бизнес, човек избира да публикува нещата там, където ще му е най-изгодно за бизнеса.

Аз лично не публикувам снимки тук и си имам свои съображения за това.

Примерно има много кадърни фотографи в България, обаче малко от тях публикуват каквото и да било (например) тук или в 500px. Защо? Това си е индивидуална причина за всеки от тях.

Същата работа е с 1x, Flickr и който да е друг сайт за картинки. Ако трябва да се сравняват нещата, е добре да се сравняват само български сайтове, а те не са много. При световноизвестни сайтове има повече картинки и в зависимост от това дали са удобни за работа, кадърни фотографи са по-склонни да публикуват част от работата си там.

Има много автори, чиято работа няма да видите на 500px, Flickr, 1x, защото те просто нямат аудитория там. Примерно Лийбовиц няма дори сайт :) Това не означава, че не е добър фотограф. Просто бизнесът й няма файда от публикуване на такива сайтове. Има и други такива фотографи.

Затова разбирането, че "добрите фотографи" били в 500px или други подобни е много много много погрешно.

Публикацията е редактирана (30-12-13 20:26)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: