Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Оставете камерафона си на мира!
Автор: Slivenski   
Дата:   12-12-13 10:47

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Оставете камера-фона си на мира!
Дата:   12-12-13 10:47

Попаднах на това материалче и ми се стори интересно. Затова си позволих да направя един бърз превод. Май има нещо вярно в написаното. :-))

------------------------

Постоянното правене на снимки може да попречи на мозъка ни да запамети информацията от дадено събитие.

От раждането на децата ни до дългоочакваната годишна ваканция, всички ние се опитваме да увековечим тези скъпи за нас моменти като ги снимаме.

Но ако сте от онези хора, които просто не могат да престанат да щракат всичко наоколо, внимавайте – накрая може да се окаже, че нищо не си спомняте.

Научно изследване показва, че правенето на твърде много снимки от дадено събитие може да ни попречи да си формираме ясни и трайни спомени от него.

Освен улавянето на момента, това може да означава, че сме пропуснали всичко останало от случилото се пред нас.

Провеждащите изследването помолили група студенти да посетят един музей и или да снимат даден експонат от изложбите, или да се опитат да го запомнят.

На следващия ден студентите били интервюирани за посещението в музея и се оказало, че тези, които само са снимали експонатите, по-трудно ги разпознават и могат да си припомнят подробности за тях, отколкото онези, които само са гледали, без да снимат.

Д-р Линда Хенкел от Университета Феърфийлд в Кънектикът, която ръководи проучването, казва: „Хората много често посягат и изваждат своите фотоапарати съвсем несъзнателно. Когато се осланяме на технологиите да запаметят всичко вместо нас, това може да има негативен ефект върху начина, по който трупаме житейски опит.“

http://filmmakeriq.com/2013/12/step-away-from-your-cameraphone-
constantly-taking-photographs-stops-our-brains-remembering-what-happened

[beer] [beer]

Публикацията е редактирана (12-12-13 10:49)

Re: Оставете камерафона си на мира!
Автор: victory13   
Дата:   12-12-13 11:00

„Хората много често посягат и изваждат своите фотоапарати съвсем несъзнателно. Когато се осланяме на технологиите да запаметят всичко вместо нас, това може да има негативен ефект върху начина, по който трупаме житейски опит.“

Ако е несъзнателно, няма проблем. Друг е въпросът в такъв случай, с какво трето е заето съзнанието, ако няма спомен от разгледаното?

Дата:   12-12-13 11:03

Аз също мога да дам пример за нещо подобно... Когато това лято ходих на концерта на Роджър Уотърс, снимах доста.

И после се оказа, че съм пропуснал някои моменти, чисто като преживяване. Сякаш не успях напълно да се потопя в атмосферата на шоуто. Което е жалко... :-))

Автор: realnoncho   
Дата:   12-12-13 11:04

Не е коректно така направено - на едните им казали да запомнят експоната а на другите да го снимат, нормално е тези на които задачата им е да го помнят да се справят по-добре.

Автор: мара   
Дата:   12-12-13 11:13

е, то тва е доста близко до акъла и съвсем малко опит в това отношение е достатъчен, за да ти стене съвсем ясно. ей затва не ходя с апарат.

Автор: victory13   
Дата:   12-12-13 11:15

няма проблем да ходиш и с апарат... въпрос на концентрация, и готовност [cool] [shtrak]

Автор: e-mil   
Дата:   12-12-13 11:17

Маро, остави рисуването, че пречиш на мозъка да формира реалистична картина от света! [smile]

Дата:   12-12-13 11:23

еми... не знам. сигурно истината отново е някъде по средата.

поне на концерт като ходя вече, не бих снимал.

аз и преди не съм снимал по концерти, но на "Стената" беше по-особено, защото не беше просто концерт, а цяло аудио-визуално шоу.

Автор: ivjordan   
Дата:   12-12-13 11:56

Съвсем вярно е, особено за концерти. Когато гледаш шоуто през визьора, не ти остава нищо от емоцията. По тази причина вече съм се отказал от снимане на концерти.

Автор: asahi   
Дата:   12-12-13 12:02

И аз съм стигнал до този извод. И ми правят неприятно впечатление някакви фенове, дето са си вдигнали телефоните над главите.

Дата:   12-12-13 12:04

Глупости,
Аз не се сещам група на която 100% от песните, които изпълнява по време на концерт ми харесват - я ще има някоя нова, я не толкова любима стара. В тези моменти може да поснимаш, съчетават се добре нещата.

Автор: chel   
Дата:   12-12-13 12:06

Аз пък вчера се зверих в дисплейчето на сапунерката да снимам на видео коледното тържество в градината на детето ми - и по едно време забелязвам, че моят хубавелко търси погледа ми, а не го среща, и му е криво. Та зарязах "видеооператорството", за да му дам усмивката си, очи в очи :)

Автор: Havga   
Дата:   12-12-13 14:40

Съгласна с това. Докато пътувахме с по два фотоапарата в колата, беше едно непрекъснато дебнене, гонене на светлина, ядосване за пропуснати неща и пр., че в един момент се запитах къде отиде удоволствието от шляенето и обикновеното наслаждаване от момента....

Сега снимам основно за спомен, детето и предимно с телефон, защото е бързо и удобно.

Автор: мара   
Дата:   12-12-13 14:46

ей тва може да се окаже причина да си купя нещо, различно от прост телефон ;)

Автор: Батко   
Дата:   12-12-13 15:27

A пък аз на последния концерт на който ходих пих доста, а един познат се оказа, че помни повече неща от мен, обаче аз си искарах супер! Трябва ли да не пия повече ?

[beer] [shtrak]

Дата:   12-12-13 15:29

За пейзажното снимане на мен идеята е да се съчетава снимането с приятното усещане, затова никакви такива строги планове и ядове нямам, а даже се получават и хубави снимки понякога [smilie25]

Дата:   12-12-13 15:33

chel, а аз като снимах тържеството на сина в градината ( както си трябва със статива и големия апарат ) като кресна ( както само той си може ) : "Ааа, вижте тате с какъв голям апарат снима!" и всички деца и родители се обърнаха към мен, признавам, че малко ме хвана срам, но пък той беше супер ентусиазиран ( не че се зарадвах на постъпката му ), но ... различни са децата [smilie3]

Дата:   12-12-13 15:37

realnoncho, споделям идеята и то не само за пейзажното и смятам че едното не пречи на другото ... то зависи и от компанията де, за това най-добре - сам или с другар(и) по интереси!

Дата:   12-12-13 15:40

за пейзажите е малко по-различно може би - там имаш достатъчно време и да гледаш, и да снимаш.

за разлика от някой екшън, където ако само снимаш, почти не ти остава време да гледаш. :-))

Дата:   12-12-13 15:43

имам предвид - ти гледаш, ама през визьора на апарата... и ти се губи усещането. няма да имаш спомен за него. точно както пише в статията. но пък ще имаш снимки за спомен. :-))

Автор: nyamago   
Дата:   12-12-13 16:15

На медиите им дай сензации![smilie22]

За всяко такова "изследване" (то не е много научно издържано) ще се намерят поне пет (също толкова "научни" и меродавни), които ще твърдят, че снимането помага на паметта чрез асоциативн механизми (виждал съм такива изследвания за рисуването), като подчертаването и записките при четене на текст. Както ако пееш на глас заедно с бандата на концерт, после помниш песните много повече, от тези дето мълчаливо са слушали.[cool]

1. Не е ясно кое е яйцето и кое - кокошката. (причинно-следствената връзка).

2. Всяко едно нещо в ПРЕКАЛЕНО големи дози е ВРЕДНО. И водата, и кислорода дето дишаме. Йога имат един рядко споменаван, но изключително важен принцип:

" УМЕРЕНОСТ в абсолютно всичко, дори ВЪВ ВЪЗДЪРЖАНИЕТО "

(Обикновено превеждат първата част, а изпускат втората. Но прекаленото въздържание също вреди).

Ако изобщо спрем да снимаме не е сигурно дали ще помним като гении, но със сигурност ще сме изпуснали нещо от живота. Я не вземайте такива глупости толкова сериозно [smilie5]

[beer]

Публикацията е редактирана (12-12-13 16:16)

Автор: feliz   
Дата:   12-12-13 17:04

За събития, в които искаш да участваш емоционално ( сватба, изписване на бебе, кръщене, абитуриентски бал), препоръчително е да си наемеш фотограф. Това е идеята на статията.[smilie21]
Хайде, колеги, бизнесът потръгна.[smilie5]

Дата:   12-12-13 17:10

Това изписването на бебе и абитуриентския бал са такива събития че нямам думи [smilie25]

Автор: krist   
Дата:   12-12-13 17:14

То, нали си има и виц за япоснките туристи дето не знаят как им е минала отпуската, щото още не са видели снимките.. И аз съм достигнал до горния извод, както по отношение на концерти, така и по отношение дори и на пейзажи за съжаление. От доста време, разхождайки се по любимите си места покрай Дунава забелязвам, че в крайна сметка не съм преживял нищо душевно, тъй като през цялото време съм мислел за гледни точки, светлина или съм щракал. И все се опитвам да си наложа по-малко да снимам и повече да гледам. В интерес на истината, постъпвайки по втория начин, имам чувството, че интуицията и несъзнаваното взимат много повече участие в снимането и ибкновено стават по-хубави кадри. Обаче, както написа victory13, трябва да си достатъчно технически подготвен, та като дойде правилният момент и място за хубав кадър, да не ги изпуснеш..

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »