Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Монитор и неговите цветове
Автор: pishin   
Дата:   08-12-13 11:21

Здравейте съфорумци.
Имам леко запитване относно моя монитор.
Калибриран е и показва осветеност, баланса на бялото, работи си и няма забележки нищо, че е на 6 години.
Въпроса ми е как/къде да проверя колко % от sRGB и Adobe RGB поддържа? Ясно е, че сРГБ ще поддържа много повече, но пак.
Проверих в сайта, търсех спецификациите, книжката и все не пише...
Моделът е Asus VW193D

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор и неговите цветове
Автор: tzl   
Дата:   08-12-13 12:13

AdobeRGB е по-голямо пространство от sRGB, но се чудя какво ще ти помогне като някъде намериш цифрата (примерно) 87.2%. Това, че ще знаеш повече е ясно, обаче практически няма особен смисъл.

Освен ако не видиш еднакви снимки една до друга, трудно ще разбереш коя е в Adobe RGB и коя в sRGB.

Дата:   08-12-13 12:56

Пуснах 2 кадъра и този който е в Adobe RGB синьото е по-ненаситено и съвсем леко по-лилаво. Друга разлика не намирам...
Само, че сега се зачудих и в какъв режим да продължа да снимам...

Автор: imitev   
Дата:   08-12-13 13:01

Щом не знаеш каква е разликата - използвай sRGB.

Автор: golded   
Дата:   08-12-13 13:01

http://fstoppers.com/adobergb-vs-srgb

Дата:   08-12-13 13:18

Аз снимам на Adobe RGB. Преди снимах на sRGB. Разлика в крайния резултат няма кой знае каква. Когато съм на Adobe RGB при конвертиране снимките имат мааааалка разлика, но е толкова незначителна (за мен), че реших да оставя Adobe RGB (за всеки случай ако утре всички монитори станат изведнъж с по-тлъст гамут и се върна да редактирам стара картинка).

AdobeRGB или sRGB няма да направят фотографията в пъти по-добра или по-лоша. Това е самата истина. Добрата фотография се прави извън тази терминология.

Дата:   08-12-13 13:27

Съгласен!
Просто исках мнения :)
Но поразучих за местата където принтирам и се оказва, че sRGB ще свърши работата.
Благодаря на всички :) [shtrak]

Дата:   08-12-13 16:00

Снимай в RAW [cool]

Дата:   08-12-13 16:08

@imitev, в RAW няма значение наистина, но после при редактиране има значение. Това е въпросът на човека в началото, по отношение на редактирането/гледането на монитор.

Дата:   08-12-13 17:00

Този монитор едва поддържа sRGB. А ако ще се гледат в интернет и през програмки, които не поддържат цветни профили - само sRGB.

Автор: asahi   
Дата:   09-12-13 14:14

Ето средство за сравняване на профили.

Автор: Тед   
Дата:   09-12-13 16:07

pishin, освен с нарочен колориметър надали друг може да ти отговори.

Например при лаптопите - около 45% от sRGB възпроизвеждат средните класове.

Топ моделите на водещи марки - дисплеите са им около 75% sRGB / се моа/.

Ако вземеш калибраторите - при eye-one индекса de2000 validator /прави се предимно след калибриране, да видиш кво става/ при читав монитор индекса е около 0.43 след калибрирането му. Преди калибрирането е друг разбира се / по-зле, затова и всеки монитор за графична обрабтока е необходимо колкото се може да се калибрира/. Този показател се мени с времето и износването на лампата на мониторите. Топлина и др. фактори. Затова се калибрира 1 месечно, като препоръчително е на всеки две седмици.

При лаптопите де2000 индекса на средния клас - около 1.78, като на високия клас се калибрира с 1.11.
За евтините неща - над 2.3 индекса.

Този индекс е отклонението/разликата/ от очаквания и замерения цвят - набор цветове.

На wide gamut мониторите / Adobe RGB / отклоненията в даден цвят са например 0.06...докато другият монитор, който не може да го възпроизведе точно е с голямо отклонение.
По принцип това, което съм забелязал в отклоненията е синия цвят /нюансите на синьото/ - там мониторите дават откат.

Ако черната точка отначало е зле - всички цветове са миш-маш.

Защо според мен е важно - защото ако тръгнеш да редактираш ще си излъган, в това, което искаш да направиш.

Дано отговорът ми е съдържателен и не буди излишни спорове.

Публикацията е редактирана (09-12-13 16:09)

Автор: didesignbg   
Дата:   09-12-13 16:54

Зарежи тея истории с dE, да не говорим че измервайки със същото устройство с което калибрираш не правиш много. Можеш да имаш ниска цветова грешка и малко покритие и обратно. Сайта който асахи постна поне ще му покаже къде монитора не покрива сРГБ, това при положение че калибратора добре си е свършил работата разбира се.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »