Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13     всички  напред  последна
 Какво стана с Никонското изображение след Д300/Д3/Д700
Автор: aeobs   
Дата:   05-12-13 12:11

Когато Д300 и Д3 излязоха още на първите кадри ми направи впечатление визията на изображението, беше много характерна и като от никоя друга камера. То трудно може да се опише, но по-долу ще цитирам един пост в който всe пак много добре е изразено с думи. Д700 също вадеше много приятна картинка, но вече имаше наличие на част от тази пластмасовост, която се появи с Д4/Д600/Д800.
Ако не търсех резолюция и ФФ сензор щях да продам всичко и да се върна на Д300, толкова много ми липсва това изображение.
Сигурен съм, че много хора забелязват същото нещо, на какво смятате, че се дължи?

bpavlov написа:

>Стигаме до сравнението Д800Е срещу Д700, разглеждайки РОУ >файловете.
>Също както и при Д4, тук имаме една пластмасовост, която е още >по-силно изразена. За динамиката на Д700 неможе и дума да става.
>При Д700 можеш да компенсираш до 3 стопа без никакво влошаване >накартинката, при Д800Е след 1 стоп картинката вече става >неестествена, точно както става при канонските РОУ файлове.
>Всичко това пиша, за да стане ясно на някои потребители, че >Д700/>Д3/Д3с са един своеобразен връх, който не може да бъде >надхвърлен еднозначно по всички параграфи.
>При разглеждане на галерии от тези три апарата, се усеща точно >никонското плътно, сочно, нежно и необяснимо възприятие на >картинките.
>При новите апарати това никонско уау усещане вече го няма.
>Д4 и крачка назад спрямо Д3с, затова и цените има втора употреба >в Ибей са почти еднакви, въпреки 4-годишната разлика.

Отговори на това съобщение
 Re: Какво стана с Никонското изображение след Д300/Д3/Д700
Автор: demiman   
Дата:   05-12-13 12:13

[cool] [cool] [cool]

Автор: pmartinov   
Дата:   05-12-13 12:26

aeobs

Една жена на опашката каза,че чула че...

А сега обясни на всички ти собственик на колко от описаните никони си.

Отговора го знаем...

:)

Автор: kvakioh   
Дата:   05-12-13 12:27

А D300s?

Автор: krist   
Дата:   05-12-13 12:30

То, ако сравниш Д300 с Фуджи С5, съвсем ще ти се отще, но сега по-сериозно: и аз в началото много се дразнех на Д600 спрямо С5-цата. Като спрях да ползвам обаче ADL и си сложих picture control на Neutral, горе-долу започна да ми харесва картинката, като разбира се, заради ниския контраст си иска постобработка в доста случаи и там си нагласям нещата по моя преценка, но същото беше и с Фуджито. Като че ли с Д610 е дори малко по-добре от Д600, може би заради подобрения автоматичен бял бяланс. Като цяло проблемът според мен може би е донякъде в Сони-сензора, тъй като същата гнусна картинка може да видиш и от нексове, и донякъде от ADL-то. Може и да съм в грешка и за двете[smilie18] Още една възможна причина е и неточен бял баланс..

Автор: vgramatikov   
Дата:   05-12-13 12:45

Никонската картинка я оправиха точно поколенията след д300 :)

Преди това жълтееше всичко и имаже измити ,често невярни цветове и занижен контраст по дефаулт.

"Пластмасовата картинка" просто има повече контраст по дефаулт и по-студени (често по-вярни) цветове по дефаулт.

Тоака мога да го оприлича най-грубо. Картинката на д4,д600 и д800 е умопомрачително добра както и на Канон 6д,5д3,1дх.

При Канон кропките не ми харесват в момента ,за разлика от 24мп сензор на сони.Пр Каноните са доста хилави при малките сензори и дори изостават от 4/3 в момента.

Дата:   05-12-13 12:45

Когато различни поколения апарати започнат да се сравняват трябва да се има предвид,че всеки има различни предпочитания.

Апарат който да се харесва на всички НЯМА.

Но пък всички мечтаят точно за такъв апарат.

Той може да бъде плод само на въображението.

В реалността нещата седят малко по-различно...

Автор: kvakioh   
Дата:   05-12-13 12:49

Имаше още от Д80 хора и по-скоро професионалисти, които успяваха с цветове, шум и т.н. да докарат доста над приличните резултати. Мога да изкажя някои примери, като кадри не мога да дам, защото са с авторски права да се разпространяват ограничено. Но се вижда при 6-10Мпикс кадри как нещата стават.
Единствено проблемът с Никонското червено още дори при някои от новите модели остава...Но и за това има лек, стига само потребителя на съответния апарат да се занимаят сериозно.
Иначе Д200/Фуждито 5S/D300s са си ОК...
За Канон кропките (макар че темата не е за това), евтинките дори, слага се на Faithful, изсипва се един Magic Lantern на две карти за по-сигурно и се снима RAW.

Публикацията е редактирана (05-12-13 12:53)

Автор: serjy   
Дата:   05-12-13 13:12

също мисля, че новите никони направиха крачка напред от към цветопредаване. старите бяха отврат, толкова крив и неествествен цвят, че просто могат да те доведат до отчаяние...

Дата:   05-12-13 13:16

pmartinov ... така е [cool] ... а никонско некомпресирано нефче да му падне на човек да усети благината [smilie18] [shtrak]

Дата:   05-12-13 13:17

[smilie10] Сержи и ти да се изпуснеш да похвалиш ... не се излагай [smilie3]

Автор: krist   
Дата:   05-12-13 13:18

каква е благината спрямо lossless-компресирано nef-че?

Дата:   05-12-13 13:19

винаги съм се стремял да съм обективен... е, някой не им харесваше истината, но това са нормални неща [shtrak]

Автор: vgramatikov   
Дата:   05-12-13 13:21

serjy абсолютно. С д300 съм си чупил нервите докато си оправя баланса на бялото ,цветовете и контраста. С Канон минавам понякога и без обработка на горноизброените.

... заемат повече дисково пространство [smilie5]

Автор: io_bs   

Други пък говорят как старите CCD сензори от ерата на Д200 били по-добре от CMOS-ите... [smilie3]

Дата:   05-12-13 13:26

Един чул,други говорят...

А трети си снимат и не плащат данък обществено мнение :)

Автор: Божидар58   
Дата:   05-12-13 13:27

Аз имам Д200 и Д300. Трябва да каже, че Д200 е железен в пряк и преносен смисъл. Жалко, че матрицата му е вече стара. Това е един апарат в който НИКОН са постигнали един връх. Дори Д300, който е по нов някак си като, че ли отстъпва. Имам и Д7100. За него не ми се говори. Най-голямо удоволствие изпитвам, когато снимам с Д200. Не знам, най-вероятно е субективно усещане....

Дата:   05-12-13 13:30

Субективното усещане и обективната реалност най-често нямат много общи неща...

Автор: aeobs   
Дата:   05-12-13 14:16

За цветове и бял баланс няма как да говорим, защото даже и тук много пъти е казвано, че всеки човек възприема цветовете различно и реално не ги виждаме по един и същ начин. За това си има настройки, цветни профили и всичко необходимо за постигане на резултата, който всеки търси в това оношение.
Става въпрос за обема на изображението, има една характерна плътност и преливане, просто визията е различна за съответния формат от другите камери.
пд, хем казваш, че Д300 имал измити цветове и жълтеел и това не е добре, хем, че новите камери имали плоска картинка, заради по-студените цветове, но пък така изображението изглеждало по-правилно, кое е последно? :)
Точно новите никонски камери снимат като канони, което е бля.

Автор: IDA   
Дата:   05-12-13 14:41

"Какво стана с Никонското изображение след Д300/Д3/Д700?"

Тъжно е, че толкова много хора с претенции във фотографията не разбират, за какво става дума в тази тема.

Какво стана ли? Истината е, че безумното тъпчене на мегапиксели в матриците като маркетингов трик за промиване на мозъците на потребителите с цел извличане на максимални печалби за минимално време просто уби

"никонското плътно, сочно, нежно и необяснимо възприятие на картинките."

Това възприятие се дължеше на уникалната комбинация от едър пиксел, ниската гъстота на пикселите върху голяма сензорна площ и разстоянието между тях. Тази комбинация придаваше онази особена пластичност и обемност на изображението, за която bpavlov говори по-горе. Същото се случи и с всички канонски модели след EOS 5D, който в момента се продава на обидно ниската цена от 750-900 лв. в базара. За съжаление, този тип сензори завинаги ще останат в историята.

Един ден хората ще се преситят от плоското стерилно и пластмасово изображение на гъстите матрици, а тези, които са си запазили архаичните Д700 и 5Д-та и 30-годишните светлосилни обективи, ще правят истински фурори по форумите с неповторимата визия на старите пълноформатни цифрови изображения по същия начин, както ние днес се прехласваме по снимките правени преди век и повече със средно и голямоформатната камера обскура.

Аз пък се чудя, един ден, след като малоумната надпревара за мегапиксели потъне завинаги под пепелта на историята, дали тогава няма да се появи някоя фирма, която да пусне на пазара пълноформатен апарат с 6-12 Мп сензор за скромната цена от 30 000 $. Също като фирмите, които разработиха ламповите аудио усилватели, на чието уникално звучене днес могат да се насладят само най-богатите.

Дата:   05-12-13 15:03

гаранция няма да се появи такава камера! ... а и най -интересното е, че сензорите с много пиксели имат по-точни цветове принципно, щото всички камери снимат не цветно и след това интерполират. повечето пиксели намалава грешките при интерполацията, подобрява геадациите и детайла. все обективни критерии.

Автор: IDA   
Дата:   05-12-13 15:15

Serjy,

Тук не става въпрос за точност на цветове, детайл, шум, градации и пр. Тук става въпрос за ВИЗИЯ на изображението!

И за да не бъда голословен, ето ви един кадър заснет с EOS 5D и ЕF 100/2,8, който е показателен за това, което bpavlov и аз имаме предвид. Ако се вгледайте внимателно в кадъра, ще забележите, че храстчето изглежда като 3-мерно:

https://www.dropbox.com/sc/bxouxgl4qcq93z8/3B2y4yTP9m

Като се отвори снимката, цъкнете върху нея за по-голям размер. Така по-добре се вижда.

Публикацията е редактирана (05-12-13 17:09)

Автор: Lightbender   
Дата:   05-12-13 15:22

Има едни къстъм сеттингс в менюто на фотоапарата, та там може човек да си направи снимките да му жълтеят или не и още какво ли не. За фабричните настройки ли иде целият този вой?
Оттук насетне ще се повтаря историята на смартфоните, всички са едно и също, ама с различни марки и цени. А който си снима ще продължава да го прави. Останалите ще броят пиксели...

Автор: itilien   
Дата:   05-12-13 15:27

"Един ден хората ще се преситят от плоското стерилно и пластмасово изображение на гъстите матрици, а тези, които са си запазили архаичните Д700 и 5Д-та и 30-годишните светлосилни обективи, ще правят истински фурори по форумите с неповторимата визия на старите пълноформатни цифрови изображения по същия начин, както ние днес се прехласваме по снимките правени преди век и повече със средно и голямоформатната камера обскура. "

Извинявай, ама това са такива свободни съчинения, че няма накъде. Стерилно пластмасово изображение... На мен изображението от гъстите матрици не ми се вижда нито стерилно, нито пластмасово. Напротив, има доста повече детайл и до голяма степен по-големия брой пиксели подобрява не само общата резолюция, а и цветната, защото тя е много по-малка от общата. Да не говорим, че новите апарати се справят несравнимо по-добре от старите на високи чувствителности. Старото 5д е зле още от 1600 исо, защото има бандинг, а с 5д3 хората снимат свободно на 6400.

Въобще дори не знам какво значи "пластмасово". Освен това кога точно е пластмасово, преди или сред ресайза за уеб? Визия... тая дума няма никакво съдържание доколкото се отнася за пиксели. Ако ресайзнеш един кадър от 5д2 до размера на 5д едва ли ще направиш някаква разлика. А ако ги направиш с уеб размер, няма да намериш никаква разлика не само между 5д2 и 5д, ами между който и да е апарат, бил той апсц, фул фрейм или дори м43. Особено когато става дума за снимки с голяма дълбочина на фокуса.

Освен това е сто пъти по-важно какво има на кадъра, отколкото илюзорни неща наричани "визия" и "триизмерност". Винаги съм се чудел каква триизмерност може да има в двуизмерна равнина? Това ми е най-трудно да разбера как си го въобразявате.

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »