Автор: satyno
Дата: 02-12-13 16:43
Приятел ме помоли да снимам на видео детски куклен театър, в което главната роля се изпълнява от синът му. Камерата бе Panasonic GX1, която няма ръчни настройки на ИСО и има съвсем ограничени настройки на скорост( 1/50, 1/60, 1/100, 1/120). По време на самото заснемане апарата сам избира как да променя параметрите на снимане, операторска намеса е възможна единствено след спиране.
Светлината на прожекторите се менеше често по цвят и сила, бях приел погрешната тактика да оставя апарата да снима продължително време, без да го спирам, не проверявах заснетото и не съм прилагал компенсация на експозицията. Огромна част от материала е с преекпонирани светлини, като често само единият от героите е преекспониран( този по-близо до прожектора), а другият си е ОК. По какъв начин би могло да се заснеме подобно събитие с най-малко брак, във възмоно най-голяма цялост и с ограниченията на наличната техника ( липса на ръчни настройки) и само с една камера. Вероятно ще имам възможност да поправя грешките си на следващото представление. ( поех тази работа, защото децата ни си играят заедно и сме приятели, естествено без никакви парични уговорки, както и такива за качеството на крайния клип)
Съвсем малка част от заснетото, използваема с уговорки ( лицето на куклата е преекспонирано ). Обективът е Зенитар 50/1.7. Без никаква обработка.
Летящият рицар
|
|