Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Има ли мита и такси за употребявана техника?
Автор: something   
Дата:   02-12-13 23:34

Ако си купя апарат втора употреба от Япония, дължа ли мита и такси при получаването му тук?

Отговори на това съобщение
 Re: Има ли мита и такси за употребявана техника?
Автор: sky-fan   
Дата:   02-12-13 23:46

Да.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   03-12-13 03:28

ако е дигитален апарат няма мито, но има ДДС, за обективите митото е 6-9% и отделно ДДС.

Автор: falcon   
Дата:   03-12-13 03:57

Да дължиш съответните такси съгласно митническите разпоредби, без значение дали е нова или употребявана техника.
Чувал съм обаче, че от някои сайтове в чужбина, може да пазаруваш и стоките не минавали през митницата. Например от aliexpress получаваш нещата като пратка до адреса ти и не ходиш до митница. Купувал съм преди години някакви фотоаксесоари, за съжаление нямам точен спомен какви и откъде, но си спомням, че когато пристигнаха не минаха през митницата, както обективите и телата, които съм купувал директно от B&H, а дойдоха на адреса ми и затова си го спомням, защото много се учудих.
Странна работа е и с този сайт, който посочвам, познати са купували техника(нефотографска обаче, за RC хеликоптери) и тя пристигала на адресите им..но това е само инфо, в която достоверност не съм се убедил лично, защото не съм пазарувал от там[smilie8]

Публикацията е редактирана (03-12-13 04:11)

Автор: djfroggy   
Дата:   03-12-13 08:25

Много пъти е въпрос на обявена стойност. Аз дори съм получавал таблет и смартфон от алиекспрес и ибей, изпратени от Китай.Взимам си ги направо от пощата, а стойността им надхвърля 30 долара.Обаче друг път за филтър от Адорама са ме разкарвали по митницата, плащал съм и ДДС, и мито,че и някаква такса магазия. Два дни ми загубиха тичане и мотане тук там.

Автор: Lightning_Mcqueen   
Дата:   03-12-13 08:26

Всичко внесено от трети страни над определена сума дължи ДДС и мито включително и на транспорта без значение втора употреба или нова. Различните категории стоки имат различни мита като някои не дължат. Отделно България има споразумения за определени видове стоки от определени държави които също не дължат такси. Няма начин да се внесе без да се платят дължимите такси. За покупка от юридически лица беше 150 евро а от физически 50 ( това беше преди няколко години сега не знам дали са се променили нивата ). Дори ако някой то го прати като подарък пак се плаща :) Единствения вариант да не плащаш е този от който купуваш да обяви ниска стойност на стоката което е наказуемо ако го гепят.

Автор: hotsnail   
Дата:   03-12-13 08:50

...или пазариш от Европа!!!

Автор: vaskoto1   
Дата:   03-12-13 09:29

наскоро си купих едно бурканче от японец, от токио някъде беше. не знам как стана, но ми го донесоха бгпощи на крак, в къщи, без да се занимавам с глупости изобщо. доставката ми беше 35$ или 26$-нещо около 30те беше-не помня.
как го беше организирал японеца-нямам идея.
вътре имаше бележка, написана на ръка, на японски (помолих за превод в една общност във фейса-там се подвизават и японци), с която ми благодареше за бизнеса... сгъната.
бе-тия са нечовеци...
и аз очаквах мита и разправии, ама тоя някак го беше направил...
[smilie10] [smilie11]

Автор: andinov   
Дата:   03-12-13 09:50

Да, плаща се... и мито и ддс.
За дигитална е само ддс.
За филмови апарати митото е около 4-5%
За видеокамери е 12-15% митото
Под 150 евро е само ддс.
Под 35 евро е само митническите такси. @vaskoto1 най-вероятно, за това не си платил.

Това е от моя опит.

Автор: vaskoto1   
Дата:   03-12-13 10:16

не, 30тина беше само доставката. самото бурканче беше над 100 еврака...

Автор: something   
Дата:   03-12-13 10:19

Благодаря. Явно от Европа трябва да се пазарува. [shtrak]

Автор: malakar   
Дата:   03-12-13 10:22

Митото на аналогови фотоапарати е 12-14%, толкова платих аз преди 2 седмици. Приятната изненада за мен беше, че приключих всичко за точно 1 час и 40 минути, което е супер-дупер бързо, сравнено с преди година или 2 примерно. Това на централна митница на Веслец в София (до Централна гара). Молете се да не ви идва стока на летището - там си откарахме 2 дни с един приятел :(

Автор: kingjc   
Дата:   03-12-13 11:04

А някой може ли да каже добри сайтове за нова и употребявана техника от Европа?

Автор: swan_   
Дата:   03-12-13 11:21

Аз, досега, мито съм плащал само един път, за стар обектив об САЩ и то защото тъпака беше забравил да напише, че е подарък, а и беше пъхнал вътре бележка със сумата, която съм му платил. Винаги, когато пазарувам от Китай, моля да пишат, че е подарък и всичко идва или в пощата или ми го носят на крак в офиса.

Автор: iioorrddaann   
Дата:   03-12-13 11:21

Ако мине през пощите, декларирано като подарък не плащаш нищо. До сега съм получил 3-4 буркана от братята китайци и мито не съм плащал, но пък апарата ми го пратиха със DHL и ми взеха 20% от цената. Даже ме караха да им дам фактурата от китаеца, защото нямало как да е подарък. Несигурно е с пощата, но ако ползваш PayPal не е проблем. [beer] [smilie24]

Автор: pvlgeorgiev   
Дата:   03-12-13 12:14

Поръчвал съм от Канада и Австралия през ebay употребявани обективи,на канадския платих мито ,защото не беше отбелязал ,че е употребявана техника.На австралийския не платих нищо ,но изрично помолих продавача да упомене в документа ,че е употребяван обективът.От Хонконг съм си поръчвал преходник за OM обектив и ми го доставиха до адрес без мито.
Дано да съм бил полезен.

Автор: Lightning_Mcqueen   
Дата:   03-12-13 21:46

Дори да е декларирано като подарък пак се дава стойност и се дължат такси ако е над определените нива. По тази логика аз утре ще звънна на познат в щатите да ми изпрати като подарък нова хонда црв 33 000 $ там с всевъзможни екстри а тук е над 80 к. Най добре се свържи с агенция митници с конкретния въпрос или с някой митнически агент за консултация - не вярвам да ти вземе много пари за това :)

Автор: pvlgeorgiev   
Дата:   03-12-13 22:01

И двата обектива бяха доста над лимита за внос без мито.

Автор: metodiev_martin   
Дата:   03-12-13 23:48

Интересно, ако въпросната техника се обяви за "взета под наем", какво става. Не съм наясно с данъчната и митническата бумащина, но който се занимава, може да се поинтересува [smilie7]

Автор: Aleksandr   
Дата:   04-12-13 00:52

Купувал съм обективи и аксесоари втора ръка от Русия и Украйна, идват направо в пощата, никой не ме търси, но върху тях има залепена митническа декларация, а там където трябва да е обявена стойността писал "подарък"...

Автор: pbosakov   
Дата:   04-12-13 11:38

Понякога ги отварят и проверяват, но много рядко.
За Украйна скоро щяхме да въвеждаме нулево мито, ама ей на, видяхте какво стана...

Автор: Ivan_A   
Дата:   08-12-24 13:21

Темата е много стара, повдигам за интересуващите се - с актуална информация от 2024-11-24, защото скоро търсих и не открих.

Купих обектив от ибей, Япония - извън ЕС, на стойност над €150.
Платих 1261,92 лв. (само обектива, транспортът бе за сметка на продавача)
Допълнително:
1. Мито - 76,93 лв
2. ДДС - 245,04 лв
3. издаване на ЕОРИ от куриера - 24 лв.
4. Освобождаване от митница от куриера (DHL) - 28,80 лв.

Т.е. при платени в eBay 1261,92 лв:
- 321,97:1261,92=25,5% допълнително - ако е налично ЕОРИ + сам освобождаваш от митница
- 374,77:1261,92=29,7% допълнително - ако трябва да се издава ЕОРИ и куриерът(DHL) освобождава от митница.

Пиша точните цифри, за да може интересуващите се да си направят сметката.

Официалната страница:

Облагане на пратки - Агенция МИТНИЦИ

Публикацията е редактирана (08-12-24 14:53)

Автор: ddantgwyn   
Дата:   08-12-24 13:25

something написа:

> Ако си купя апарат втора употреба от Япония, дължа ли мита и такси при получаването му тук?

Има, но не е много - за около 350$ цена на фотоапарата, мисля че ми начислиха 20-на лева мито. Но изрично бях упоменал, че купувам фотоапарат втора употреба. Приложих и скрийншот от обявата с истинската цена.

По-голям проблем е данъка добавена стойност, който ще ти се начисли - нямам идея дали може да се избегне.

Автор: lamerko   
Дата:   08-12-24 14:26

Издаване на ЕОРИ - това е безплатно и еднократно. В интерес на истината, последния път като поръчвах от Япония не платих нищо за освобождаване - само мито и ддс.

Автор: Ivan_A   
Дата:   08-12-24 14:56

"Издаване на ЕОРИ - това е безплатно и еднократно." - така е, ако сам си свършиш работата - т.е. отидеш до митницата.
Коригирах: 24 лв. се плащат куриерът да свърши това - поради това е отделна позиция.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »