Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мнения за 'ултра-широки' обективи (Никон)
Автор: Jebediah   
Дата:   02-12-13 14:30

Здравейте,
от известно време се каня да добавя един такъв обектив в колекцията си от цели два такива :) (18-105 и 50мм), ако ме питате какво снимам, не мога да ви дам адекватен отговор - всичко което ми харесва :), и може би затова като погледна на кадрите които имам и ми харесват всички са в различен диапазон 18-80мм главно, като повечето са между 18-36.

Спрял съм се на Nikon 10-24мм 3.5-5.6G DX и ми трябва сериозна намеса дали си заслужава парите, защото ЧЕТА(за жалост опитът ми с такива обективи е много рехав), че Токина 11-16 не е никак за изпускане, но за жалост не се очаква скоро да има в България, а пък нямам търпение вече :).
Та, има ли други толкова широки(+-2мм) в този ценови диапазон 1000-2000лв които да предлагам повече от това което съм избрал.

Благодаря ви предварително за насоките.

Отговори на това съобщение
 Re: Мнения за 'ултра-широки' обективи (Никон)
Автор: kvakioh   
Дата:   02-12-13 14:34

ДА, заслужава си 10-24, и 12-24 и 11-16 Токина. Има и по-евтина Токина 12-24/4.
И кажете на какво тяло ще е.

Автор: vgramatikov   
Дата:   02-12-13 14:37

Фотопавилион са официални представители на Токина :) [smilie25]

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   02-12-13 15:04

sigma 8-16[smile]

Автор: atrifonov   
Дата:   02-12-13 15:07

От няколко години сериозно ползвам Никор 10-24- почти всичките ми пейзажи са с него, да не кажа почти 100 % [cool]
Обективът си заслужава парите [smilie24]

Автор: aeobs   
Дата:   02-12-13 15:36

10-24 е приятен обектив, но цената му е неоправдана, защото почти всичките му алтернативи се представят по-добре или понв наравно на значително по-ниска цена.
Сигма 10-20/4-5.6 има сравнително същите оптични качества, а на 10 мм е и по-остър, особено в краищата. Скоро го препоръчах на човек, който ме пита за широк обектив, после ми каза, че си го е взел нов от САЩ и цената му там е на половината на тази на никора и останал много доволен. Тук сигурно разликата ще е по-малка, защото вносителя на Никон държи доста добри цени, докато този на Сигма обратното, който иска може да провери.
Сигма 8-16 е още по-добър обектив, осезаемо по-остър от Никора, разликата се вижда даже и на 15 инчов монитор. Разбира се това идва с цена, която е невъзможността да се ползват филтри. Аз като го ползвах нямаше направена система за него, сега не знам как е, може вече и да има на пазара, както се появи за 14-24 определено време след анонса му. Но пък ако нямаш намерение да снимаш сериозно пейзажи, това не би било пречка така или иначе.
Токина 11-16 също е много добър избор, предостатъчно остър, светъл и могат да се ползват филтри. От всичките може би той е най-добрия избор и дава най-много за цената си, ако ти трябва светлосила на подобно фокусно разстояние. Единствения недостатък е по-малкия обхват.
Всичките ми впечатления са от Д300, възможно е с новите матрици да има някакво разминаване в резултатите, но едвали е значимо.
Според мен трябва да помислиш най-вече какъв бюджет искаш да отделиш и да приоритизираш факторите зрителен обхват, ползване на филтри, светлосила и дисторсия в завимост от това какво ще снимаш.

ред: Сега се сетих, че Сигма 8-16 имаше сериозни проблеми с оптиката, някои и с фокуса. Не знам дали е било само началните партиди и дали после са коригирали производството, но е нещо, което трябва да се има предвид. Трябва да има достатъчно подробна информация в мрежата, който се интересува.

Публикацията е редактирана (02-12-13 15:57)

Дата:   02-12-13 16:02

И аз гледах въпросната сигна 8-16, но единственото което ме разколебава е проблемните "участъци" около центъра където се маже(мисля, че беше 10-20 въпросната бройка), а пък до колкото знам с Никон много не се обичат, но всичките ми наблюдения са от мнения на хора и ревюта.
Колкото до тялото, в момента съм с кропка(д7000), но ако е рекъл Господ, след време може и ФФ.

Автор: ivjordan   
Дата:   02-12-13 16:05

Аз съм много доволен от Сигма 10-20/4-5,6.
Може и да съм уцелил бройка, но обективът е трепач.

Дата:   02-12-13 17:18

Благодаря ви още веднъж за отделеното време, 10-24 ще е :)

Автор: baron_barbaron   
Дата:   02-12-13 17:35

Тъй като отскоро и аз се вълнувам от същата тематика, ще използвам темата и аз.Насочил съм се към Samyang 14/2.8, ще се ползва с никонски фулфрейм. Как ви се струва, имам много скромен опит с него и ми допадна, особено като се има впредвид цената му. За момента, положението с него е както с тамрона Т.Е. няма го наличен никъде в България ;( Но пък се надявам че до един два месеца ще го доставят. Запознат съм с дисторсията и винетирането му и смятам че не са нещо фрапиращо. Та въпросът ми е има ли някакви сериозни недостатъци които едва ли мога да забележа от 10-тина кадъра. Също така ми е известно че има остри и не дотам остри бройки, вярно ли е ?

Автор: atrifonov   
Дата:   02-12-13 17:39

baron_barbaron супер е обективчето, особено за снимане на звездно небе

Автор: aeobs   
Дата:   02-12-13 17:55

По-малко острите бройки се дължат на не добро центриране на лещите или проблеми с АФ. Основно при по-старите обективи на Сигма и Тамрон с канонски байонет и при някои модели на Канон (17-40 е водещия обектив в това отношение[smilie5] )
Сигмата 10-20 примерно за никон всички казваха, че е без проблеми. За канонската версия все се оплакваха. Така, че при Samyang-a няма за какво да се притесняваш.

Автор: baron_barbaron   
Дата:   02-12-13 20:21

Благодаря за бързият отговор.. Значи решено е като го доставят и го вземам [beer] [beer]

Автор: belone   
Дата:   03-12-13 20:40

Сигма 10-20/4-5,6.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »