Автор: aeobs
Дата: 02-12-13 15:36
10-24 е приятен обектив, но цената му е неоправдана, защото почти всичките му алтернативи се представят по-добре или понв наравно на значително по-ниска цена.
Сигма 10-20/4-5.6 има сравнително същите оптични качества, а на 10 мм е и по-остър, особено в краищата. Скоро го препоръчах на човек, който ме пита за широк обектив, после ми каза, че си го е взел нов от САЩ и цената му там е на половината на тази на никора и останал много доволен. Тук сигурно разликата ще е по-малка, защото вносителя на Никон държи доста добри цени, докато този на Сигма обратното, който иска може да провери.
Сигма 8-16 е още по-добър обектив, осезаемо по-остър от Никора, разликата се вижда даже и на 15 инчов монитор. Разбира се това идва с цена, която е невъзможността да се ползват филтри. Аз като го ползвах нямаше направена система за него, сега не знам как е, може вече и да има на пазара, както се появи за 14-24 определено време след анонса му. Но пък ако нямаш намерение да снимаш сериозно пейзажи, това не би било пречка така или иначе.
Токина 11-16 също е много добър избор, предостатъчно остър, светъл и могат да се ползват филтри. От всичките може би той е най-добрия избор и дава най-много за цената си, ако ти трябва светлосила на подобно фокусно разстояние. Единствения недостатък е по-малкия обхват.
Всичките ми впечатления са от Д300, възможно е с новите матрици да има някакво разминаване в резултатите, но едвали е значимо.
Според мен трябва да помислиш най-вече какъв бюджет искаш да отделиш и да приоритизираш факторите зрителен обхват, ползване на филтри, светлосила и дисторсия в завимост от това какво ще снимаш.
ред: Сега се сетих, че Сигма 8-16 имаше сериозни проблеми с оптиката, някои и с фокуса. Не знам дали е било само началните партиди и дали после са коригирали производството, но е нещо, което трябва да се има предвид. Трябва да има достатъчно подробна информация в мрежата, който се интересува.
Публикацията е редактирана (02-12-13 15:57)
|
|