Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Запитване за статив
Автор: Neuromancer42   
Дата:   22-11-13 01:18

Тъй като не получих отговор във вече пуснатата си тема, реших да направя нова, пък дано някой да ми отговори. От съвсем, съвсем скоро се занимавам с опити за рисуване със светлина и чета много. Купувам си стари броеве на Фотомания, чета десетки теми (всички в този раздел от последните 2 години и продължавам надолу), книги, които намерих в интернет, статии и т.н. Както можете да се досетите съм много объркан и колкото повече чета хем ми харесва, хем се отчайвам много, че никога няма да направя и един свестен кадър (от стотици горе-долу си харесвам само 1 и то той стана случайно :) (https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1185580_3672741994775_438795648_n.jpg). Сега искам да си купя статив с който да продължавам с експериментите. Техниката ми е примитивна, но в момента логиката ми е да имам всичко основно, пък било и то и не най-доброто, за да нямам ограничение при опитите си, а липсата на статив в много случай е голяма... греда. Тъй като съм студен и работя на половин ден, освен това се издържам в чужд град, както можете да се досетите - нямам особено пари. Най-вече след като дадох всичките си спестявания за начална фототехника. Сега са ми останали едни около 150 лева, които искам да дам на първо място за статив както и много обмислям варианта за Nikkor 50mm f/1.8D (до колкото чета и чувам - за мизерни пари страхотен твърд обектив, най-вече за начинаещи, било хубаво да се уча и на варио, и на твърд). Първият ми въпрос е - коя от двете покупки според вас е по-важна като за начало? В момента наистина съм на етап учене, снимам ВСИЧКО, което ми падне, с афинитет към репортажите заради работа, лично пристрастие към красивите пейзажи и градски и нощни снимки. Ще съм ви благодарен и като цяло да ми препоръчате някои основни "правила", които да следвам при избора на статив, както и по-конкретни мотиви. Сегашната ми техника е Nikon D90 с Nikkor 18-70 и китайски поляризационен филтър (+UV, но него не го броя, използвам го само за опазване на обектива), всичко купено от съфорумци.
Извинявам се ако съм ви поредният досаден новак и ви благодаря предварително за отговорите. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Запитване за статив
Автор: stown   
Дата:   22-11-13 01:35

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Arya   
Дата:   22-11-13 21:35

С любителскте ми познания също смятам, че обектива определено ще ти е по-полезен от статива на първо време :)
От всичко четено по тема стативи (искам да си взема също някой ден [shtrak] )Това което е основно, че няма универсален и при покупката трябва да си много наясно в какви ситуации и места искаш да го използваш [smile]

Автор: jingov   
Дата:   22-11-13 22:00

1.Най тежкият, който би могъл да разнасяш със себе си
2.Най удобният , от гледна точка на раз/сгъване
3.Главата отделно, при което тя по цена се приближава до поне половината от цената на статива/основата
4.Статива е дългосрочна инвестиция .
Дано те ориентира в избора .

Автор: kvakioh   
Дата:   23-11-13 11:55

Бих добавил към горното, но не задължително:
5. Да е висок поне колкото потребителя
6. Да може да му се обръща централната колона
7. ДА има възможност за окачване на тежест на централната колона за допълнителна стабилност.
8. Да има нивелирче
Ще си позволя малко да преработя едни мнения от друга тема, естествено, комбинирано с това, което аз съм изпробвал:
Ябълковидните глави за статив в 90% от случаите с времето се прецакват, освен ако не се снима само в студио и са статични в 80-90% от времето. Просто няма как да ги направят издържливи на триене, увисване, и стабилност. Има скъпи глави, които са много пари, примерно Novoflex, които стават. Ябълковидните глави са малко по-лесни за употреба, но не и толкова прецизни както тези със 2-3-4 степени на свобода и с отделни рамена. Най-вече при макро, но се усеща по-малката прецизност и при пейзажи като се снимат понякога. Една глава може да струва доста, но не е задължително да е отделна от основата, краката на статива. Може да се намерят стативи с трипозиционни глави и да са евтини.

Един статив добър и функционален струва достатъчно много пари. Но и достатъчно работа върши. И се купува в много случаи само веднъж.
Поне 150-200, дори повече лв. Според мен е доста трудно да се намери статив, издържащ 3-4-5 кила и да е много добър и функционален, и за под 180лв.
По възможност да се избягват евтините Manfrotto, Cullman- при едните нещо почнаха много лош алуминии да влагат, при другите резбите за навиване понякога са проблем.
Важна е също основата, т.е. края на краката, ако може да са с гума и навиване на метална остра част, за повече стабилност. Да има и поне 1 ръкохватка с меко уплътнение, при снимане продължително на студено е гадно да се хване леден метал.
Едни от интересните и приложими в случая решения:
Hahnel Triad 50 PG+ Pistol Head- 70 евро.-155см височина, с чанта подарък
Mantona Pro Makro II -85евро-153см
Има в БГ едни Triopo, гледам една основа за 82лв намалена, въпреки че е ниска- 145см, е доста добро предложение и си има екстрите и е лека и има чанта. Една глава за 60-70лв и стават 150.
Kaто край на мнението да споделя и моя опит с евтини стативи- първия, за 60лв, счупена пластмаса, изобщо не държеше след това, невъзможна поправка. Втория- Manfrotto алуминиев за 100евро, след 2 месеца употреба, без никаква видима причина се спука основата, там където се разпъват краката. Невъзможна замяна в магазина. Cullman за 90 евро, взет за макро, там нещата се въртят яката, първо основата където се завърта апарата след десетото слагане стана на нищо, без претоварване, просто навиване, и трябваше да се слага болт нов. След 2-3 месеца снимане по полята макро- главата просто запецна и не се движи, и се отказах. Евтини и паянтови са и сглобките на краката за разпъване.

Публикацията е редактирана (23-11-13 12:05)

Автор: Neuromancer42   
Дата:   23-11-13 14:09

Благодаря много за мненията. Още по-затруднен съм обаче, то явно под 200-300 лева нищо свястно не може да се вземе [smilie11]

Дата:   23-11-13 14:49

Може, но трябва да се търси. 250лв мисля стигат.

Дата:   23-11-13 15:28

Под 300лв и добри:
Velbon DV 7500+PH-D62Q Head
Giottos Vitruvian VGR9255+MH5310-630
Velbon Sherpa 750 R/F

Публикацията е редактирана (23-11-13 15:31)

Автор: jsashkov   
Дата:   23-11-13 18:55

Аз използвам ето това и съм много доволен http://www.dynaphos.com/product.php?c=14&sc=185&id=1103
http://www.dynaphos.com/product.php?c=14&sc=189&id=1609
[shtrak]

Автор: jingov   
Дата:   23-11-13 20:26

http://www.dynaphos.com/product.php?c=14&sc=185&id=1571
статив
глава

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »