Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Субективно за цветовете на камерите
Автор: georgioiv   
Дата:   17-11-13 15:18

Гледах преди малко снимки от стария ми Канон 20Д. Или е носталгия или е от монитора или двайсетицата е давал много приятни "сочни" цветове... И то с различни обективи, не е като да кажеш че обективът е виновен...
Сега съжалявам че го продадох, можех да сравня еднакви кадри с 6Д -то за да поразмишлявам върху разликите ако и каквито ги има. Четох за нещо подобно и в руските форуми - който е сменил 5Д за някой от следващите модели... Дори има доста хора, които са си го оставили нарочно 5Д за второ тяло заради цветовете. А може и да е субективно, не знам.. Сега ще пробвам и някои примери да дам...

Отговори на това съобщение
 Re: Субективно за цветовете на камерите
Автор: VassilK   
Дата:   17-11-13 15:28

Аз съм забелязал разлики в цветопредаването между Никон Д 90 и Д 70с.

Автор: nyamago   
Дата:   17-11-13 17:19

Разлики обективно има - дори между апарати от един и същи модел. Но това е само обективно, според прецизни колориметрични изследвания.

На практика субективното е толкова по-силно (всеки индивид вижда цветовете различно от всички други човеци), че е много трудно да се каже къде и какви са разликите.

Като добавим дългата верига от обект и осветление -> обектив -> записваща среда (филм, сенсор) -> вътрешнокамерни обработки (в дигиталния случай)-> проявяване и копиране (в аналоговия)-> дигитална пост-обработка -> среда за възпроизвеждане (монитор, прожектор, принтер, хартия)... преди още да достигне толкова субективното око!

Разликите трябва да са много драстични (както бяха, например, между две цветни емулсии при филмите), за да говорим, че един апарат снимал "по-иначе" в цвтно отношение.

Малко като дегустацията на вина, уискита и кафета - абе има разлика, ама казва ли ти нЕкой?..

[beer]

Автор: A4o90   
Дата:   17-11-13 17:28

Още съжалявам че си продадох старото Сони А100. Може и да си въобразявам, но цветовете ми харесваха повече спрямо това, което имам сега. Обяснявам си го с CCD vs CMOS, кой знае [smilie8]

Автор: estate   
Дата:   17-11-13 17:37

На мен лично CCD ми харесва повече като цвят срещу CMOS .Сега на S5 Pro направо се кефя на файловете особенно в този шарен сезон.

Автор: Mogila   
Дата:   17-11-13 18:24

Мдаа, имал съм Сони, Канон и Никон апарати от различни ценови класове. Просто цветовете на сонитата са много по-добри, особено с Минолта обективи. Може да е до личен вкус- не знам. Сега с 5Дто само с много хубави обективи ми харесват нещата. А с Никон д300 просто бяха много зле. Поне за моя вкус.

Автор: Nedelcho1   
Дата:   17-11-13 18:30

Разлика в цветовете между двете технологии няма и няма как да има. Единствената разлика (почти) между CMOS и CCD е как се чете сигналът от сензора. Разликата идва от цветните филтри, които образуват bayer матрицата. Старите фотоапарати са използвали по - плътни филтри и от там са имали по - наситени основни цветове. При съвременните матрици, се използват по - пропускливи филтри, за да имат по - добро високо исо и по - добра чувствителност, но това е за сметка на по - слабата цветоотделка, което изисква множество изчисления в последствие за да се получи правилната наситеност на цвета.

Т.е. дебат CMOS срещу CCD във връзка с цветовете няма смисъл!

Публикацията е редактирана (17-11-13 18:32)

Автор: aeobs   
Дата:   17-11-13 18:47

Много различни тела и обективи си имат характерно цветопредаване и контраст. Аз така като снимах с Д300 просто ми пълнеше душата цялостната визия на кадрите. Също първото нещо, което съм си мислил е, че ефектът идва от цветовете, но в последсвие така и не можах да разбера какво точно кара снимките да изглеждат по определен начин. Оставих Д300 само защото минах на ФФ, при Никон цветните профили на моделите от Д90 нагоре могат да се експортират и импортират между всички камери. Така и направих, прехвърлих си цветния профил от Д300 и определено цветопредаването вече беше много по-близо до неговото, но пак обема, пластиката, визията или както и да го наречем не беше по същия начин.

Автор: BXMarkov   
Дата:   18-11-13 15:29

Като говорим за субективно,на мен ми харесва повече CCD матрицата, дава не само по-наситени, но и по-естествени и достоверни цветове като краен продукт, без да коментирам какво става в камерата и какви промени прави софтуера с изображението защото това не ме интересува. Изисква минимална пост-обработка в сравнение с CMOS. За съжаление в днешни дни преобладават CMOS с измитите си цветове, особено за човешката кожа нещата са трагични.

Автор: serjy   
Дата:   18-11-13 15:36

няма как в такава тема да не похваля любимия си олимпус... винаги с чудесни цветове [cool] [beer]

Автор: vikitovikito   
Дата:   18-11-13 15:42

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: victory13   
Дата:   18-11-13 16:26

vsco... film [smilie5]

Автор: Joro35   
Дата:   18-11-13 20:04

И аз с носталгия си спомням за първият си DSLR Коника Минолта 5D. Страхотни цветове имаше... С новите модели спечелих бързина, удобство, разни глезотийки, но все си мисля, че картинката не е същата...

Автор: aeobs   
Дата:   18-11-13 20:37

а 20д-то наистина имаше мн хубава картинка

Автор: Nedelcho1   
Дата:   18-11-13 20:46

Вие прочетохте ли какво съм написал въобще. Няма разлика в цветовете между CMOS и CCD, всичко идва от цветните филтри от Bayer матрицата които се използват. Все едно да попитам: Има ли разлика в цвета на небето в Турция и България? И после да кажа, абе синьото небе в Турция ми харесва повече. [smilie5]

Публикацията е редактирана (18-11-13 21:28)

Автор: Божидар58   
Дата:   18-11-13 20:58

Аз имам НИКОН Д200 И Д300. Двата апарата са с различни матрици. Д200 е със CCD, а Д300 е със CMOS. Разлика в цветовете не виждам. И двата апарата имат прекрасни цветове. Може би Д300 има по добър автоматичен баланс на белия цвят. Но наистина цветовете се приемат много субективно.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: