Автор: nafets
Дата: 10-10-13 19:03
От известно време в сайта се натъквам на една тенденция, която ми прави много неприятно впечатление, а предполагам и не само на мен. Все повече се увеличава броят на снимките от български автори, под които се мъдри помпозно заглавие и описание на чужд език - най-вече на английски. За да не бъда голословен (без да давам конкретни примери, чрез които да злепоставя някого), предлагам да отворите която и да е страница и да видите от снимките със заглавия колко са на български и колко на чужд език. Да се чуди човек в коя част на света се намира...
Хора, уважавайте историята, културата, писмеността, а оттам и идентичността си - нещо, за което са лелеели дедите ни.
Къде в подобни чужди сайтове сте видели германец, французин, англичанин и т. п. да пишат на чужд, а не на родния си език?! А ние какво демонстрираме като пренебрегваме родния и пишем в български сайт за българи на чужд език - оригиналност, висок интелект, че сме полиглоти или ...... Какво не можем да изразим на родния, та се налага да го правим на чужд език!
Ние като не уважаваме сами себе си, не държим на достойнството си, на какво основание да правят това чужденците?
Струва ми се, че сме позабравили и има потребност да си припомним написаното от хилендарския монах Паисий: "Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш (в случая - пишеш (б.м.), и не говориш на своя език?"
Някой може да възрази: "Какво толкова - това са дреболии"; "Какво в държавата ни е наред, че сме се хванали за това...?"
Нека обаче не забравяме, че всичко започва от словото, в случая от нашето А, Б...
|
|