Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Скорост при бленда 9 в слънчев ден
Автор: kankubrat   
Дата:   06-10-13 14:56

Здравейте, отново имам въпрос, на който не намерих отговор, въпреки старателното търсене. Бях с мой познат в планината и установихме, че при хубав, слънчев ден, с насочени апарати към вр.Вихрен (бял мрамор в 3/4 от кадъра) при бленда 9 (в режим с приоритет на блендата) моя апарат (Canon 1000D) ми дава скорост 1/150 до 1/160, докато неговия (Canon 350D) му дава скорости от порядъка на 1/1250. И двамата бяхме с китови обективи 18-55, като за всеки случай ги разменихме, но скоростите бяха същите. Въпроса ми е кои от скоростите са реални, и на какво може да се дължи тази голяма разлика? Благодаря предварително!

Снимка, показваща условията в момента, за който става въпрос.

http://pics.data.bg/albums/38152/test/fde4fc41cf3a9cc1ad8f83f9a5c66237/img_9606

Отговори на това съобщение
 Re: Скорост при бленда 9 в слънчев ден
Автор: M_D   
Дата:   06-10-13 15:02

Познатият ти явно е снимал на три стопа по-чувствително ИСО от теб.

Автор: quazimodo   
Дата:   06-10-13 15:03

А на еднакво мерене ли бяха вашите апарати? Фокусирането на 350Д може да не е фонтан, но меренето си му е наред. А освен това на какво ИСО са били апаратите.

Дата:   06-10-13 15:07

Опс, забравих да напиша - двата апарата бяха сложени ръчно на ISO 100 (както пише по книгите за снимане на пейзажи :) )

Автор: tzl   
Дата:   06-10-13 15:30

Зависи на какво мерене са били. Ако единият е на "spot", а другият е на матрично мерене, тогава е нормално да се изчислят различни стойности на скоростта.

За тези, които някога биха се чудили защо, ето пример:

Имате пейзаж, където има тъмна планина и светло небе. Да кажем се мери на централната точка и в кадъра тя попада на планината, която е тъмна (или в "гънка" от планината, която е в сянка). При спот мерене (или някое друго, близо до мерещата точка, в случая — централната) софтуерът ще си каже, че това е много по-тъмно от 18% сиво и ще направи скоростта ниска, за да компенсира и да влезе повече светлина. При матричното мерене ако 50% от кадърът е тъмна планина, а 50% е светло небе, ще усредни резултатите и ще измери доста по-висока скорост, тъй като резултатът от сметката ще бъде доста по-светъл от това при другото мерене.

Публикацията е редактирана (06-10-13 15:34)

Дата:   06-10-13 15:42

След справка с приятеля се оказва, че и той, както и аз сме на "Evaluative metering" (то между другото и двата апарата нямат спотово)

Автор: M_D   
Дата:   06-10-13 15:53

Ами покажи снимките да ги видим. :)

Автор: Posledenzalez   
Дата:   06-10-13 15:59

А имаше ли някакви филтри на обективите? Може ли да видим кадри и от двата апарата, направени по едно и също време?[shtrak]

Дата:   06-10-13 16:06

Скоростите, които съм описал за без филтри и на двата обектива. Снимките изглеждат еднакво, ще се опитам да пусна снимка и от приятеля. Снимката от моя апарат е пусната малко по-горе в темата. Въпроса ми е коя скорост се доближава до нормалната за слънчево време при такава бленда.

Автор: dekov   
Дата:   06-10-13 16:16

kankubrat написа:

"Въпроса ми е коя скорост се доближава до нормалната за слънчево време при такава бленда. "

Нормалната скорост е тази която дава правилно експонирана
снимка.

P.S.
Друг е въпроса, каква стойност е изписана за бленда или скорост и каква точно отработва апарата, ама това може да се провери във фирмен сервиз със съответната техника.

Публикацията е редактирана (06-10-13 16:19)

Автор: batdin   
Дата:   06-10-13 16:38

На тая бленда, Исо 100 в слънчев ден според мен около 1/300 е нормалната скороост.

Автор: Драгончик   
Дата:   06-10-13 17:50

А пък аз бленда 9 нямам...
Иначе, за слънчев ден има правило - на бленда 16 се снима с такава скорост, каквото е ИСО-то на филма (матрицата). И оттук се пресмята с колко трябва да се промени скоростта, когато се променя блендата.

Публикацията е редактирана (06-10-13 17:56)

Автор: Posledenzalez   
Дата:   06-10-13 17:51

Скорост 1/125 -1/250 звучи разумно. 1/1000 е висока... Какво пише в EXIF-ите? Явно снимките изглеждат добре... [smilie11]

Автор: victory13   
Дата:   06-10-13 17:55

Глупави са тези теми, зададени по този начин... Като търсите отговор на въпрос като този, качете снимки с екзифа, а не да се еца 3 страници това на колко е, онова на колко е [smilie23]

Публикацията е редактирана (06-10-13 17:56)

Автор: photostoykov   
Дата:   06-10-13 19:43

ASA 100, 1/125, бл. 8, горичка (за Смена 8) [cool]

Публикацията е редактирана (06-10-13 19:46)

Автор: mmjm   
Дата:   06-10-13 20:34

[smilie24] [smile]

Публикацията е редактирана (06-10-13 21:46)

Автор: iliyanb   
Дата:   06-10-13 20:52

И защо по-точно да умножаваме по кроп-фактора??? Голям лаик съм и колкото и да мисля не мога да си го обясня.

Публикацията е редактирана (06-10-13 20:53)

Автор: mikedimit   
Дата:   06-10-13 21:05

Бъзика се човека. Нищо не умножаваш с кроп фактора! Разликата идва от начина на мерене на Канон в този режим и факта , че в кадъра имате 2 централноразположени силно контраснтни обекта с сянката и снежния език. Следващия път насочете 2-та апарата към обект с нисък контраст. Ако тогава ви замерват различно - има проблем.

Автор: luboar   
Дата:   06-10-13 21:12

и при среден формат филм, и при кроп, и при пълноформатна цифрова матрица, или филм камера, и при 1/2.3 матрици, при исо 100, меренето е едно и също и общо валидно за всички.
няма нужда да усложняваме нещата с фактори.

П.П
например,
аз меря светлината за 6х6 филмова камера с цифров апарат с малка матрица, вместо светломер, и всичко съвпада с показанията на класическият селенов светломер.

Автор: mmjm   
Дата:   06-10-13 21:46

Съвсем сериозно го написах, но това не значи че не са пълни глупости.
Бленда 16; ISO 100; скорост 1/100, при всякакъв формат.
[shtrak]

Автор: anjsan   
Дата:   07-10-13 09:17

Горе dekov го е казал : Нормалната скорост е тази която дава правилно експонирана снимка.
Хистограмата ще покаже коя снимка е правилно експонирана . Едва ли ще са еднакви и двете криви . Времето 1/1250с. вероятно ще трябва да се увеличи за да се докарат еднакви резултати . Може да направите подобен опит и в градски условия , ама трябва да сведете грешките до минимум - еднакво фок.разстояние, фокусиране към същия обект ,еднакви светлинни условия и т.н.
Примерно един облак дава разлика поне два стопа на диафрагмата или съответно на времето при постоянна диафрагма . Автоматичния ББ също влияе и камерата се лъже . Общо взето всичко , ако е нагласено ръчно би трябвало да даде едни и същи стойности .

Автор: turntablism   
Дата:   07-10-13 09:45

С тези настройки (независимо дали светломера бърка или не) в експонацията на двата кадъра трябва да има очеБодна разлика! Ако няма, нещо исото не е точно толкова колкото показва...

Автор: igg   
Дата:   07-10-13 11:59

да не си без да искал сменил настройките +- на експозицията

Дата:   07-10-13 16:01

Загадката е решена! Колегата без да иска ме е подвел, снимал е на ISO800, затова и скоростта му е била толкова висока. Извинявам се за пушилката и благодаря на всички отзовали се!

Автор: batdin   
Дата:   07-10-13 16:34

Егати кьорфишека.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »