Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за филтри - 77мм
Автор: Stereoburn   
Дата:   23-09-13 22:24

Здравейте,

Първо се извинявам за новата тема - знам, че има доста такива, но не намерих подходящ отговор.
Наскоро се сдобих с една Токина 11-16. Прекрасен обектив, че към него дойде и филтър - Bower 77mm CPL, само че нещо не съм доволен от изображенията, който излизат с този филтър. Не умея да се изразя фотографски, затова ще го кажа по-простичко - липсва им наситеност, някак си са бледи и размазани. Ето една снимка - която показва нагледно мисълта ми:

https://photo-forum.net/i/1766569
(това конвертирано от RAW в JPEG без никаква обработка)

Обмислям нов филтър и съм отворен към предложения - разбира се нещо в нормален ценови рейндж.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за филтри - 77мм
Автор: imitev   
Дата:   23-09-13 22:42

На този обектив едва ли ще сложиш CPL и ще си доволен. Ще има видима разлика в изображението от лявата и дясната страна - прекалено широкоъгълен е...

Дата:   23-09-13 22:45

с този филтър по ъглите на изображението има тъмни петна

Дата:   23-09-13 22:49

Завърти поляризатора и петната ще отидат отгоре и отдолу...

Автор: gbdesign   
Дата:   23-09-13 22:57

На толкова широкоъгълен обектив, поляризационни филтри не трябва да се слагат. Какъвто и да купиш, няма да си доволен от резултата. Ако нямаш по-нормален обектив със 77 мм. резба, засилвай филтъра към базара.

Автор: vgramatikov   
Дата:   23-09-13 22:58

От колко милиметра нагоре може да се ползва такъв филтър без проблеми. Нека така зададем въпроса.

Нестава ли да си го ползва на 16мм? Къде е границата при кропките.

Автор: metodiev_martin   
Дата:   23-09-13 23:07

Аз съм ползвал CPL и на 16 и на 17мм на кроп. Сега го ползвам на 24 на фф и нямам проблеми, а ползвам "най-евтината" HOYA за 119лв

Дата:   23-09-13 23:18

С 17-55 2.8 на 17 мм има разлика с CPL в двата края на небето...

Автор: Giorgio.K   
Дата:   24-09-13 00:11

Имаше теми за CPL. Най-общо важи правилото: колкото по-скъп,толкова по-добър. За широки обективи е най-добре филтъра да е slim. На тази Tokina 11-16 съм ползвал B+W MRC Slim и Hoya HD1. И двата са много добри, обаче трябва да се съобразява как се ползва CPL по принцип, гледаш да си на 90 градуса спрямо слънцето. Иначе небето става неравномерно.
Ако е достатъчно добър,CPL-а не винетира, а по-скоро засилва ефекта от винетирането на обектива, което е естествено.
Иначе от твоята снимка какво очакваш? Raw без обработка,няма нито слънце, нито вода, ни небе където най-ясно си личат ефектите от филтъра... ами това ще е [smile]

Автор: bayivobg70   
Дата:   24-09-13 01:50

Филтърът си е ок,според мен.Както е отбелязал Giorgio.K - Raw без обработка,няма нито слънце, нито вода, ни небе където най-ясно си личат ефектите от филтъра,а и снимано на Ф-2.8 и най вероятно от ръка и фокусът като гледам е на близките клони...Няма как да ти изглежда по друг начин.[smile]

Автор: gbdesign   
Дата:   24-09-13 05:01

Всъщност, снимката която си показал е преекспонирана. Ако нещо може да ти обърка меренето на фотоапарата, то това е зеленината. Поляризационният филтър, допълнително го усложнява и на края е излязъл преекспониран кадър. -0.3 EV са щели да го наместят. Отделно е било облачно и почти сумрак, което тотално убива контраста. Поляризационният осветлява сенките и ето ти го резултата.

Дата:   24-09-13 09:15

Благодаря много за полезните коментари - ще имам това наум. Може би ще се ориентирам към някой слим филтър, но УВ.

Автор: ceco100   
Дата:   24-09-13 09:43

Филтъра си е перфектен, ползвал съм го със същата ТОКИНА и резултата е доста добър.Явно трябва да му хванеш цаката, как действа.[shtrak]

Автор: kvakioh   
Дата:   24-09-13 11:00

XCSOURCE adapter set+ND filters za 45-50лв и забравяте за разни CPL, въртене, кое не става, кое не. Все пак, един Slim Skylight 77mm филтър в добавка няма да е зле.
На Токина 28-70 имам един ND0.75, купуван оттук за 5лв, отличен е.

Автор: io_bs   
Дата:   24-09-13 11:14

Stereoburn написа:

> Благодаря много за полезните
> коментари - ще имам това наум. Може
> би ще се ориентирам към някой слим
> филтър, но УВ.

За какво ти е този УВ пък? Имаш ли причина или ще го взимаш колкото да имаш нещо завинтено отпред?

Автор: fotorafi   
Дата:   24-09-13 13:40

На 77 мм. имам:
-УВ, купен от САЩ, чисто нов неупоребяван 20 лв
-Сив, руски Н 4х..20 лв
-Гривна без филтър ...10 лв предлагам и комплект желатинови филтри Кодак, различни цветове и плътности,които можеш да си изрежеш за гривната
0886-711-193

Автор: ZENON   
Дата:   24-09-13 13:44

УВ???

Автор: hristomar   
Дата:   24-09-13 15:13

Stereoburn, преди да хвърляш пари за друг CPL пробвай да направиш някоя снимка на бленда 8-11 и тогава виж резултата. Ако не ти достига скорост вдигай ISO или ползвай статив. Наистина слим филтър при твоя ултраширокоъгълен обектив е по-добро решение, но не бързай да сменяш преди да си сигурен, че проблема е в него.

CPL се ползва с цел да се намали отразената светлина т.е ако имаш езеро, река, лъскав автомобил и не е рано сутрин или късно вечер. CPL има най-изразен ефект когато слънцето е високо над хоризонта. Най-лесно се настройва като гледаш към някоя локва например и въртиш докато изчезнат отблясъците от нея, но за всеки кадър е индивидуално и може да се наложи лека корекция по твой вкус.

Ако мислиш да се занимаваш със снимане на пейзажи бленда 2,8 я забрави. Трябва ти поне 11 и задължително статив. УВ ти трябва ако държиш да си пазиш челната леща от прах и драскотини или си някъде високо в планината (над 2000 м) [smile]

Автор: ZENON   
Дата:   24-09-13 15:25

На ф11 може и да смачка фотката. Това все пак е светъл обектив и мисля, че добър детайл и ДОФ ще докара до към ф8. Пък не се знае с какъв пиксел му е матрицата, та от там на по-затворено дифракцията допълнително да прекара датайла.

Колега, експериментирай с обектива от прозореца у вас.

Автор: vgramatikov   
Дата:   24-09-13 22:45

Аз съм я тествал тая Токина на 7д.
Най-острия широк за кропки е това. Доказано е и от мн сайтове.
Най-силен и равен е на ф/5.6-8. Ф/11 може да се ползва без проблем ако се иска повече дълбочина.

Автор: kvakioh   
Дата:   24-09-13 22:50

Аз съм я пробвал на 40Д. Отговорът на въпроса според мен най-точно е- без никакви CPL. само UV skylight slim като предпазен и системата, която казах ND. Така ще е най-лесно.
Казан беше сив руски, бива и този. Не постоянно де, когато трябва.

Автор: F-64   
Дата:   24-09-13 23:23

Аз използвам поларизационен Б+В 77 мм с 17/40 мм и нямам грижи.
Слагал съм филтъра и на по-широки обективи. Много е вероятно самият обектив да винетира, а филтърът засилва ефекта. Пробвай да заснемеш равна неутрална повърхност без филтъра с различни диафрагми от статив. Това ще покаже дали обективът работи както трябва.

Автор: hristomar   
Дата:   25-09-13 10:18

Зависи от конкретната ситуация, но си върши работа CPL-а. Аз ползвам 67мм слим филтър, японски не е марков, но има разлика с него или без него.

При снимане на пейзаж небето е с по-приятен син цвят. Като цяло цветовете са малко по-контрастни и изразени, но всичко зависи от това как си го завъртял. Ползвал съм го в комбинация с ND филтри пред него, но на Кокин държач за да затъмням допълнително с 1-1,5 стопа и да премахна отблясъци от вода.

Нямам проблеми с винетиране и омекване по краищата, но при мен най-широкото на обектива е 28мм еквивалент (2х кроп) [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »