Автор: Marillion
Дата: 20-09-13 07:37
Тъй като повечето от вас са занаятчии и си вадите хляба с фотография, аз като адвокат, ще си позволя да дам мнение по въпроса.
1. Писмените договори не са задължителни. Достатъчно е да имате устна договорка за обема на работа, плащане и т.н. До тук всичко е ОК, но когато нещата излязат от нормалното си състояние какво правим? Ще опрете при нас.
Имал съм няколко случая, в които хора предоставят подобни услуги (видео заснемане, музикa и др.) и се оказва, че имат да взимат "едни пари", защото не им е платено. Хайде сега, вие като много знаещи и разбиращи, ми обяснете как да докажа пред съда, че вие сте положили възмезден труд и той следва да се заплати? Липсата на писмени документи може да ви вкара в такъв филм, че мога да изпиша 10 страници как със свидетелски показания (цялата сватба) в 2-3 заседания, се доказва, че си бил там... ама за пари никой не може да каже, защото обикновено това са договорки на 4 очи. Клиентите ще кажат "А, да той човекът беше там, снима с фотоапарата, ама за пари не сме говорили. Каза, че ако ни харесат снимките може да си купим някои от тях. Ами... не си харесахме." Изходът от делата е неясен, а обикновено адвокатите работят за пари и повечето хора си казват "Майната му! Другия път ще знам". И така до другия път.
2. Писменият договор е поне малка гаранция, че фотографа ще извърши уговореното в него. Това е в интерес на вашите клиенти. Хората гледат с друго око на човек, който е готов да гарантира за работата си и да заплати неустойки в случай, че не успее да се справи. Все пак клиентите няма да имат първи сватбен ден втори път. Сериозните хора работят сериозно. Повечето от вас не искат договори, защото не искат да поемат отговорност. Ако нещо се случи ще си останете с единия срам + някоя лоша дума тук-там. Всичко минава и заминава. Написаното остава.
3. Не е нужно да ходите при адвокат, за да ви изготви договор. И вие може да се справите. Да ви кажа, че писането на договори, обикновено е ниско заплатено, отнема време и не е от любимата работа на адвокатите. Най-важното е да си гарантирате взимането на парите! Все пак всички работим за пари. Предимството на договора написан от адвокат, е че може да вмъкне клаузи, които да пазят вашите интереси. И Жоро, точно тези "цитати на членове, параграфи и алинеи" са важни, защото съда работи с тях. Да не ти се налага да ходиш там.
п.п. Не зная колко от вас имат фирми или са регистрирани като лица упражняващи свободна професия, нито зная колко от вас издават фактури, касови бележки и т.н., но е факт, че при тези услуги честичко се взимат пари "на ръка" и не се издават документи. Лично за мен е несериозно фотограф да не сключи договор и да не издаде документ за получената сума. Ако някой ден не случите на клиенти и пуснат сигнал в НАП, Инспекцията по труда (ако имате помощник) или където им падне, такива проблеми могат да ви създадат, че може да се охарчите доста. Пазете се!
|
|