Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Полезни книги за начинаещи, достъпни в повечето книжарници
Автор: kennelcrash   
Дата:   08-09-13 11:53

Привет!
Заглавието достатъчно добре описва искането ми. Начинаещ съм и желая да се запозная с основните понятия и да придобия нужните знания, които биха ме въвели във фотографията. Бих се радвал, ако книгата е достъпна и лесно се намира.
Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Полезни книги за начинаещи, достъпни в повечето книжарници
Автор: kvakioh   
Дата:   08-09-13 12:20

Първо е обстойното прочитане на упътването на техниката,която имате, след това има няколко книги като "На Фокус", малка и полезна и след това из интернет.

Дата:   08-09-13 12:30

http://longfiles.com/oc2kc5qmhgli/David15403-5.pdf.html
Сваляте си pdf файла и почвате.
Ето за макро заснемане: http://longfiles.com/y8p8jlg07bne/0817427198CloseUpPhotogr.pdf.html
Ето още 1 линк.
ЗА книжарниците, не знам какво предлагат.

Автор: tzl   
Дата:   08-09-13 12:55

Това с упътването изобщо не е добър съвет, тъй като зарива хората с куп информация и функции, които никога няма да ги ползват.

Аз не съм чел цялото упътване на фотоапарата си.

Има функции, които дори не подозирам, че съществуват. Има функции, които не знам какво правят.

Единствените 5-6 неща, които знам са:
* включване на ръчен режим
* настройка за снимане в режим RAW (това се слага първият път и после се забравя)
* смяна на бял баланс
* смяна на бленда
* смяна на скорост
* смяна на ISO
* фокусни точки

Мисля, че друго не ползвам и това е напълно достатъчно да се развие дори един бизнес, стига човек да знае как се работи със светлината.

Прочитането на упътването на фотоапарата помага толкова за фотографията колкото прочитането на упътването за работа с готварска печка за добрия готвач.

Затова препоръчвам да се четат книги, да се купят семинари, да се учи от жив пример ако е възможно.

...Но първо се научете как поне се сменя бленда, скорост, ISO.

Относно книгите: Навремето имаше едни книжки на Скот Келби (поредица от 3 книги) "The Digital Photography Book". Виждал съм ги само на английски. Те съдържат изключително ценна информация и на младини са ми помагали доста.

Публикацията е редактирана (08-09-13 12:58)

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   08-09-13 13:29

http://www.helikon.bg/author/%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%82%20%D0%9A%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B8_35388/
?

Дата:   08-09-13 14:08

Според мен пък точно упътването е важно да се знае. Преди седмица снимах с Д200 Никон и не можах да се сетя изобщо къде му е опцията за чистене на сензора, да духна малко да поизчистя на самия терен за снимане...почти 90% от снимките после трябва софтуерно да чистя точки.
Има винаги полза от четене на това, което идва с апарата.

Дата:   08-09-13 14:12

Могат да се дадат хиляди примери точно как от упътването после страдаме. Примерно да знаем второто перде на затвора как да го активираме, вече казах да си видим сензора, интервално снимане, което е много благо при Никон, тих спусък при Канон и хиляди други.

Автор: tzl   
Дата:   08-09-13 14:17

Четенето на упътването е за работа с фотоапарата, а не за ставане на фотограф. Ако човек иска да знае дали фотоапаратът има специфични функции и глезотии, ще ги потърси в упътването. Авторът на темата мисля, че пита за това как да навлезе в работата със светлината (фото-графията), а не за това как се работи с модел ХХ на марка ХХХХ.

Фотоапаратите се сменят, упътванията също. Фотографията остава една и съща.

Дата:   08-09-13 16:23

Съвсем ясно ми, е че авторът иска книги за похвати и т.н. Дал съм няколко примера, които според мен са добри. Не желая да задълбавам за това какво са упътванията. Пускат се да има човек начална представа какво прави.

Автор: 3DF   
Дата:   08-09-13 16:35

Като начало почваш от тук : като четеш важните според теб неща. Химията и проявяванетоможе да ги прескочиш.

Автор: mmjm   
Дата:   08-09-13 16:41

Полезни книги за начинаещи, достъпни в повечето книжарници

Автор: 3DF   
Дата:   08-09-13 16:54

Ми тая дето му предлагам си е напълно достъпна. Само едно ЛС на продавача и е готов. Иначе влиза в книжарница и каквото му хареса. То там има 2 - 3 заглавия. Да не са 30.

Автор: swiftyfan   
Дата:   08-09-13 17:29

YouTube.

Автор: fotorafi   
Дата:   09-09-13 19:22

Имам един излишен учебник:"Композиция на фотоизображението" от доцент Димитър Добревски, ново издание на български език
0886-711-193

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: