Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фокусен екран на Зенит
Автор: muzicantini   
Дата:   08-08-13 00:15

От форума си купих едно обективче Хелиос 44 за Пентакса, обаче човекът даваше с него и един Зенит, та реших да го пробвам и да изщракам един филм. Заредих филма, обаче като почнах да снимам, установих, че нещо не е наред с фокусния екран или май с диоптъра, не съм сигурен. Не мога да получа ясен и фокусиран образ, прилича точно на ненастроен диоптър, а не виждам да има опция за настройване, та питам за съвет - може ли да се направи нещо по въпроса?

Отговори на това съобщение
 Re: Фокусен екран на Зенит
Автор: MikeDimit   
Дата:   08-08-13 00:27

Кой модел?

Дата:   08-08-13 00:31

ЕТ

Дата:   08-08-13 00:48

Ако правилно си спомням-няма клин. Огледай огледалото да не е зацапано, както и окуляра. Ако всичко е ок има вариант матовото съкло да не е добре притиснато в рамката ( мисля, че 2 пластини го притискат).

Дата:   08-08-13 01:00

Мъчейки се стигам до извода, че може би толкова си може. Като фокусирам на лампата примерно, успявам да изчистя образ в кръгчето на фокусния екран, но само ръбовете на лампата, където е добре осветено. На нормална светлина, в стаята примерно не мога да достигна до равен контур, фокусиран, както на дслр-а.

Дата:   08-08-13 01:09

Нормално е за матов екран.С него се фокусира добре при много ярко осветление. При сумрак е канска мъка, Фокусирай на предмет и виж метража. От същото разстояние повтори с друг апарат. Ако и двата замерват еднакви метри слага филм и очкавай средни резултати. Просто Зенита никога не е бил острорисуващ.

Автор: fotorafi   
Дата:   08-08-13 03:25

Иди на очен лекар да ти види очите. Възможно е да за корекция- диоптрични очила... Аз недовиждах, мъчих се, отлагах и скочих веднаха на + 2,5 диоптъра

Автор: batdin   
Дата:   08-08-13 07:42

Не съм снимал с всички Зенити,но фокусирането на тези,които съм пробвал, по принцип си е ОК и става в средата на кадъра (има една зърнеста структура там,не знам как се нарича).Като е зърнесто, не е на фокус. Трябва да се изясни образа в средата и тогава става.Не е като на новите цифрови СЛР-и.

Автор: quazimodo   
Дата:   08-08-13 08:17

Ако на Пентакса ползваш диоптрийната корекция, значи на Зенита няма да изкараш ясен образ. Говоря от личен опит - имам два Зенита и Киев и без корекция не става. Освен това Зенитите, поне ХР и ЕТ са със микроприсми в средата а не с клинове, което при по-слаба светлина си е кошмар. Та си струва да посетиш наистина очен лекар за установяване на евентуални отклонения в зрението. След това ако много държиш на Зенита, можеш да си поръчаш в някоя оптика леща с необходимата корекция, която да прикрепиш към окуляра. Успех!

Дата:   08-08-13 11:06

Мисля, че нямам някакви голуми отклонения в зрението, поне на лизко виждам добре. Зенита ще го помъча и сигурно ще го разкарам ако нищо не стане.

Автор: anjsan   
Дата:   08-08-13 12:12

Най-вероятно нещо в оптиката на апарата е разместено или разлепено - огледалце ,призма,окуляр .... Иди на майстор да ти го юстира. Не си струва обаче - с парите за ремонт ще си купиш изправен подобен фотоапарат . Меренето също няма да е точно предполагам .... Успех !

Дата:   08-08-13 14:13

Днес на слънчева светлина видях, че всъщност нещата са наред, но говорим за осветен обект с ясни контури, фокусира, няма проблем. Сега филма съм го дал да го проявят и сканират и ще видим резултатите по-късно. Така или иначе ако се запаля да снимам на филм ще си намеря някое по-читаво тяло.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »