Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Трипозиционна VS ябълковидна глава?
Автор: metodiev_martin   
Дата:   07-08-13 12:23

Продадох стария статив с флуидната глава и се чудя към какъв нов да се насоча - такъв с трипозиционна или към такъв с ябълковидна глава (модел без възможност за заменяне на главата ще взимам).
Какви са предимствата и недостатъците на едната и на другата глава. Ще го използвам само за фото

Отговори на това съобщение
 Re: Трипозиционна VS ябълковидна глава?
Автор: photostoykov   
Дата:   07-08-13 12:35

Мартин, кажете първо към кой статив сте се насочили, какво е общото тегло на снимачната техника, която ще качвате на него и тогава ще "разсъждаваме"...

[smile]

Дата:   07-08-13 12:50

Снимачната техника ще бъде до 2 кг. Все още не съм се насочил към нищо конкретно. На този етап чуденето ми е основно около избора на глава, а не на статив

Автор: autosvet   
Дата:   07-08-13 12:52

Хубаво ще го ползваш за фото, но за какво точно - ще го мъкнеш по планините, ще седи в студиото, ще го разнасяш с колата до място за снимане, ще обикаляш по света и трябва да минава по летища и гари ...

Дата:   07-08-13 13:44

? Пак ще посоча, че въпросът ми е свързан с избора на глава за статив, а не за статив
Какви гари, какви чудеса ...

Автор: photostoykov   
Дата:   07-08-13 13:51

Основно разликите между сферичната и трипозиционна глави се състоят в следното:
1. Сферична глава:
- компактна;
- ниско тегло;
- бърза работа;
- ниска прецизност.
2. Трипозиционна глава:
- обемиста;
- съпоставимо тегло;
- по-бавна работа;
- висока прецизност.

Избирай сам...

Публикацията е редактирана (07-08-13 13:52)

Автор: kvakioh   
Дата:   07-08-13 13:58

Manfrotto Junior Geared Head Mn410 e една от най-добрите трипозиционни глави.
От ябълковидните само на Gitzo ми направиха добро впечатление, но са доста скъпи. Почти всичките за мен са зле.
Oбясненията за главите е точно в отговора над мен. Отлично, кратко и ясно обяснение.

Автор: chukov   
Дата:   07-08-13 14:10

Ябълковидната глава позволява лесна и бърза работа
Никакъв проблем нямаш с 2 кила техника на нея

Дата:   07-08-13 14:26

Според мен ако се снима макро, трипозиционната върши повече работа. Както и при пейзаж. Това е от опита ми с разни стативи, глави и т.н.
Manfrotto 460MG 3-Way Magnesium Head e алтернативата на Junior head, като е наполовина като пари. Такава ползвам аз, и съм доста доволен.
На работното място ползват 3 глави на 3 статива Manfrotto 405 Pro Geared Head и Juniro head, не са мръднали с тежка техника. Иначе за здравината на стативите от тази марка мога да кажа, че са едни от най-калпавите, особено тези под 120 евро.

Автор: Alex_Stand   
Дата:   07-08-13 15:30

Давам глас за трипозиционната глава. Особено удобна ми е при заснемане на макро и предметна фотография.

Автор: krist   
Дата:   07-08-13 15:36

Да намесим и разновидностите на трипозиционната: със заключване/отключване по всяка от осите поотделно и с едновременно заключване/отключване по всички оси?

Дата:   07-08-13 15:46

Със заключване/отключване на всяка ос поотделно. Дал съм примери само за такива трипозиционни глави.
И с поне 1 нивелирче (ако така се казва балончето за хоризонтала).

Автор: compur   
Дата:   07-08-13 15:51

ако искаш нещо наистина добро http://reallyrightstuff.com/mmRRSNET/Images/gallery/BH55.png

Дата:   07-08-13 15:57

Единствено мога да похваля Novoflex ябълковидните, бях на представяне на такива и видях дори как ги правят (различно от показаното в сайта им). Но дори тези не бих си купил.

Публикацията е редактирана (07-08-13 15:59)

Автор: autosvet   
Дата:   07-08-13 16:56

metodiev_martin пак те питам за какво ще се ползва статива?

Явно не разбираш, че това ти е важното. Една хубава трипозиционна глава е по-тежка и ако се налага да мъкнеш статива на гръб и да направиш денивелация от 1500м за няколко часа и общ преход от 10-12 часа ще се мразиш, че си помъкнал големи тежести. Статива е част от система и всяка част от тази система се подбира според нуждите на поблизване и другите части от нея.

Лично аз предпочитам трипозиционни глави - по-прецизни са, но за определени неща не са много удобни поради размери и маса. Но за носене на гръб или ако се налага влачене по летища бих взел лека основа и ябълковидна. За студио, макро, архитектура и навсякъде където мъкненето не е проблем или ще се ползва автомобил бих взел трипозиционна.

Дата:   07-08-13 16:57

photostoykov, благодаря ти за отговора. Конкретно обмислям покупката на един статив от форума с ябълковидна глава и на друг от мой познат с трипозиционна. И в двата случая ще трябва да пътуват по куриер и не е много оптимално да ги разкарвам и двата нагоре-надолу за да ги разглеждам. Затова потърсих ориентировъчно мнение за двата вида глави, защото стативите са почти еднакви, с почти еднакво тегло (приблизително 2 кг) и товаримост около 3.5-4 кг

autosvet - разбирам за какво говориш. Не смятам да го мъкна по летищата. По планини ходя 4-5 пъти годишно. Търся нещо евтино и функционално. Наясно съм предимствата на високия клас стативи, но на този етап не бих хвърлял толкова пари за статив. Преди доста време си взех такава безумщина

http://www.photopavilion.com/i/products/Tripods/SLIK/U9000_420x540.jpg

като мислех, че най важното е един статив да е висок и стабилен, защото преди това имах неприятни изживявания с нисък и нестабилен. Като видях, че пластмасовата измишльотина, набедена за глава, не ми върши никаква работа взех велбон с флуидна глава, за да го използвам и за видео. С видеото поприключих и продадох статива.
Единият вариант е този

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=15407

другият, с трипозиционата глава не е пуснат за продажба в интернет и не мога да го покажа

Публикацията е редактирана (07-08-13 17:07)

Автор: And   
Дата:   07-08-13 17:00

Виж това.

Дата:   07-08-13 17:10

And благодаря за четивото!!!!

Автор: And   
Дата:   07-08-13 17:12

metodiev_martin написа:

> And благодаря за четивото!!!!

Дано да ти свърши работа. Успех с избора!

Публикацията е редактирана (08-08-13 00:32)

Автор: Canon   
Дата:   07-08-13 22:58

Бърза или точна е дилемата.
- има и вторични: лека / тежка; сигурна /евтина.
- има и третични: за ползване с обективи, имащи яка за статив, напълно си стига и двупозиционна едноръчкова глава.
- има и четвъртични с плочката, ръбести, безмислени ключалки и недообмислени осигуровки, винтове, изискващи монета за затягане, падаща скоба ...
- има и (не я знам думата) с калпави материали след кратка работа се разбрицват...

Едва ли форума може да отговори къде го сърби, че да го почеше.

Автор: l.k.   
Дата:   08-08-13 07:28

...в един от коментарите в статията по-горе http://www.amazon.com/gp/product/B003SQEAY0/ref=oh_details_o00_s00_i00

Публикацията е редактирана (08-08-13 07:43)

Автор: t.marev   
Дата:   08-08-13 22:11

Естествено, че трипозиционна глава? Ябълковидната е за монопод или някоя специфична скоба. Колкото до теглото - разликата е малка, освен това, спестяването на едни 500 грама при носенето се обезмисля ако статива не ти свърши работа, тогава мъкненето на статива и цялата система е било на вятъра.
Сметката е проста - ако статив със сферична глава ти свърши работа, това обикновено означава, че статив изобщо не ти е бил нужен, освен ако не става дума за да се снимаш на самоснимачка.

Автор: SEURET   
Дата:   08-08-13 22:46

[smilie18] Чета и не вярвам на ушите си...

Автор: compur   
Дата:   08-08-13 23:08

t.marev е изпреварил петъка! [cool]

Автор: t.marev   
Дата:   08-08-13 23:19

compur написа:

> t.marev е изпреварил петъка! [cool]

Ами това е моето мнение! Ако на някой му се струва смешно - радвам се че съм го развеселил! Аз лично не бих си купил и не бих използвал статив със сферична глава - не виждам какво мога да свърша с него, което не може да се свърши с трипозиционната глава, докато в обратния случай списъкът е дългичък.....
[beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: