Автор: randreev
Дата: 26-07-13 16:37
Никога не съм снимал с 8-15Л или 15мм на Канон, но 15мм на Сигма е добра, въпреки, че не ми харесва проекцията(начина, по който обектива криви), 14мм на сигма за Никон е по-стара и много евтина, но се оказа, че не е съвместима с новите тела и съответно снимки само на ф3,5 - кофти работа, защото е остър събран и я продадох. Освен Зенитар'а имам един 180 градусов Самианг (от когато бяха Японска компания) за Канон ФД - той е кръгов фишай и не става за нищо над 1-2 мегапиксел краен файл.
Снимал съм с още няколко стари Никона, но не заслужават дори споменаване, две от ултрашироките Минолти 16(фишай) и 18pg за MD, този последния е безфокусен с фиксирана апертура на 9,5 - много ми харесва и търся по-изгоден да си го взема, за когато излезе 24х36мм безогледалка :)
Това, което четох, когато пуснаха 8-15Л е, че ще е универсалния фишай, за да не е прекалено скъп ако го правят в два вариант за кроп и фулфрейм. И той е точно това. Самианга ми е кръгов 180 градусов фишай и увеличен е горе долу добре резолюцията, но по начало губиш половината пиксели в черната зона за това и няма смисъл да снимаш под 15мм с фулфрейм. За кропка е малко по-различно - утра широк зуум е готино, но не и за 1300 долара или в България и по-скъпо.
В момента не слагам фишай, защото имам една сносна дайска 2,8 и един зуум 18-35 и просто не ми се налага и/или не ми идва музата за ултрашироко творчество :)
Пак да кажа, че перфектната резолюция при фишай'а е излишен и скъп лукс, а не необходимост, която да налага високата цена.
Съвета ми е да си вземеш един нов Зенитар, защото винаги можеш да го продадеш с минимална загуба, да го пробваш няколко сесии и тогава да отидеш лично в магазина от линка по-горе и да го сравниш с 8-15л. Ако се абстрахираш от почти перфектната му резолюция(която просто не ти е нужна, както писах в предния пост) и автофокуса, ефекта от двата обектива е абсолютно еднакъв, а разликата в цената е 8 пъти??? Предпочитам тази разлика да отиде към нещо, което не мога да си взема за малко пари и трябва да е оригиналното.
Едно предупреждение за фишай и по принцип ултрашироките: Всяка минимална драскотина, пръстов отпечатък, мазно или прашинка върху предния елемент се проектира перфектно върху снимката. Покритието на 8-15л е много добро и уж трябва да помага срещу отпечатъци и драскотини.
|
|