Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Fisheye за 5D III?
Автор: faireone   
Дата:   25-07-13 18:56

Търся си фулфрейм фиш за 5Д 3. Насочил съм се към канон/сигма 15 2.8 и 8-15 4л. Първите два са на по-добра цена, но много трудно се намират. Какво ще ми предложите?

Отговори на това съобщение
 Re: Fisheye за 5D III?
Автор: randreev   
Дата:   25-07-13 22:30

Това буквално е единствения случай, в който бих препоръчал нещо руско. Зенитар 2,8/16, много е мек отворен (в някой случаи това не е лош ефект)и няма електроника, но затворен е много добре особено по периферията, повече от колкото би очаквал от някой нов обектив за 220ЮСД. За сравнение Канон 4/8-15 Л е 1300ЮСД, Канон 2,8/15 - 800ЮСД, Сигма 2,8/15 700ЮСД. Ако си сигурен, че искаш да похарчиш значителна сума за най-доброто(в рамките на разумното) Цайс 2,8/15 Дистагон за около 2500.
Обратно към Зенитара:
Липсата на автофокус изобщо не е проблем предимно заради много дълбокия ДОФ, мисля, че при ф16 имаше 0,3м до безкрайност. Тоест фокуса ти е приблизително "в ляво" за близко и "леко в дясно" за далече. :)
Може спокойно да се снима на ниски скорости от ръка.
И начина по който криви ми допада.
Имай предвид, че ако не ти се налага да си изкарваш прехраната точно и само с него, тоест снимаш за удовоствие и разнообразие, то с фишай'а ще имаш по 200 снимки на 5 години. Не съм ползвал нито един от моите фишай'и от може би три години и тогава беше просто за да го пробвам как седи точно този Зенитар на фулфрейм. :)

Редакция: Сега, като се замислих, може би е добра идея да си дам мнението, защо няма значение по-голямата острота за фишай оптики. Отговора е прост - снимките с фишай не подлежат на кроп или увеличение, ако ти се налага да кропиш значи си сбъркал обектива за тази снимка. Увеличението? Много рядко виждам билборд на снимка с фишай :)
Тоест, микро контраста и максималната резолюция стават някак си незначителни.
Единствения случай за който мога да се сетя и да е значителен е ако обектива се ползва за виртуални обиколки/панорами, който имат/позволяват голям "зуум" при разглеждане.

Публикацията е редактирана (25-07-13 22:50)

Автор: chukov   
Дата:   25-07-13 23:09

15 /2.8

от 15 мм надолу започваш да виждаш част от вписан кръг в правоъгулния кадър докато достигнеш до пълен кръг на 8мм

имам този фиш на канон
много е добър

Автор: Canon   
Дата:   26-07-13 01:47

8-15 4л.
Борко от Варна го има наличен - тествах го, уникален и перфектен е.

http://fobo88.com/prestashop/product.php?id_product=261

Автор: TPECHAT   
Дата:   26-07-13 15:30

Sigma 8mm fisheye [smilie21]

https://photo-forum.net/static/site_pics/120/1357243271_IMG_9866.JPG

Автор: vga   
Дата:   26-07-13 15:38

Треснат, нещо белия баланс, а? [smilie5]

Дата:   26-07-13 15:47

randreev, ръчният фокус не ме притеснява толкова. Наясно съм, че не е никакъв проблем на fisheye обектив, че дори и широк. Споменаваш, че имаш няколко такива обектива - кои са другите? Имаш ли опит с Canon/Sigma 15 2.8? Искаше ми се да чуя повече мнения за това кой от посочените в първия пост най-много си заслужава парите. В момента следя един търг за Канонския вариант и мисля да му скачам. Въпросът е каква толкова е разликата с доста по-скъпия 8-15? На мен не ми е нужно да снимам кръгчета. Това го тествах с кроп обектива Токина 11-16 на 5D. Интересно за няколко кадъра, но излишно и почти напълно непотребно. Така като гледам под 14-15 мм не ми трябва. Май от 15 вече изображението запълва целия кадър?

chukov, Canon, доста скъпо ми идва 8-15 нов от нашите магазини. По-скоро ако ще го взимам него, ще е от ибей или ако случайно някой пусне в базара втора ръка..

А какво ще кажете за Токина 10-17? Блендата не е постоянна, но как се представя оптически някой има ли впечатления? 11-16 2.8 е доста добър за кропка, та интересно ми е дали и другите им стъкла са с такова качество..

Дата:   26-07-13 16:37

Никога не съм снимал с 8-15Л или 15мм на Канон, но 15мм на Сигма е добра, въпреки, че не ми харесва проекцията(начина, по който обектива криви), 14мм на сигма за Никон е по-стара и много евтина, но се оказа, че не е съвместима с новите тела и съответно снимки само на ф3,5 - кофти работа, защото е остър събран и я продадох. Освен Зенитар'а имам един 180 градусов Самианг (от когато бяха Японска компания) за Канон ФД - той е кръгов фишай и не става за нищо над 1-2 мегапиксел краен файл.
Снимал съм с още няколко стари Никона, но не заслужават дори споменаване, две от ултрашироките Минолти 16(фишай) и 18pg за MD, този последния е безфокусен с фиксирана апертура на 9,5 - много ми харесва и търся по-изгоден да си го взема, за когато излезе 24х36мм безогледалка :)

Това, което четох, когато пуснаха 8-15Л е, че ще е универсалния фишай, за да не е прекалено скъп ако го правят в два вариант за кроп и фулфрейм. И той е точно това. Самианга ми е кръгов 180 градусов фишай и увеличен е горе долу добре резолюцията, но по начало губиш половината пиксели в черната зона за това и няма смисъл да снимаш под 15мм с фулфрейм. За кропка е малко по-различно - утра широк зуум е готино, но не и за 1300 долара или в България и по-скъпо.

В момента не слагам фишай, защото имам една сносна дайска 2,8 и един зуум 18-35 и просто не ми се налага и/или не ми идва музата за ултрашироко творчество :)

Пак да кажа, че перфектната резолюция при фишай'а е излишен и скъп лукс, а не необходимост, която да налага високата цена.

Съвета ми е да си вземеш един нов Зенитар, защото винаги можеш да го продадеш с минимална загуба, да го пробваш няколко сесии и тогава да отидеш лично в магазина от линка по-горе и да го сравниш с 8-15л. Ако се абстрахираш от почти перфектната му резолюция(която просто не ти е нужна, както писах в предния пост) и автофокуса, ефекта от двата обектива е абсолютно еднакъв, а разликата в цената е 8 пъти??? Предпочитам тази разлика да отиде към нещо, което не мога да си взема за малко пари и трябва да е оригиналното.

Едно предупреждение за фишай и по принцип ултрашироките: Всяка минимална драскотина, пръстов отпечатък, мазно или прашинка върху предния елемент се проектира перфектно върху снимката. Покритието на 8-15л е много добро и уж трябва да помага срещу отпечатъци и драскотини.

Дата:   27-07-13 16:47

Забравих в предишния си пост да ти отговоря на въпроса за панорамите - да, смятам да снимам панорами (не постоянно, но все пак) и именно затова резолюцията ми е важна донякъде. Но си мисля, че и 15 2.8 ще свърши работа, не е казано, че трябва да е най-скъпия 8-15.
А този Зенитар има ли проблеми с експонацията (да преекспонира) и/или аберации на канонско тяло и може ли да се дефишне софтуерно (с DxO например)?

Дата:   27-07-13 18:20

За панорами Зенитара става само до някъде, да не кажа почти не. До някъде става за 360 градусовите от 6 кадъра. За 4 кадъра ти трябва 8 милиметра, нали за това говорим: https://www.youtube.com/watch?v=ouOEM4cKKGc снимани с 8мм Пеленг 4 снимки на 24х36 и 4+2 на кроп. Този обектив е за предпочитане за бързи (ако им свикнеш четирите кадъра от ръка се правят за 5, 6 секунди без меренето за първия) и геометрично правилни 360х180 панорами, плюс това е най-евтиния кръгов фишайа някъде 300 долара( нужно е да е евтин, защото при въртенето за такива панорами, особено в тълпи и публични места често се удряш в някой/нещо при въртенето - ще е тъпо така да одереш челния елемент на 2000+ левов обектив :) ). Но на практика заради подобрените софтуери може да се прави с всякакъв обектив, даже ако е с 15 милиметровия не 8 крайната ъглова резолюция ще е почти четири пъти по-добра, само че ще ти трябват около или над четири пъти повече кадъра.
360 с вертикал под 180 е много по-лесна за изпълнение, мисля че в същия тюториал обясняваше и за нея, не съм сигурен.

За експонирането със Зенитара няма проблем самия обектив, той е с ръчна бленда и грешки могат да се появят само при меренето, тоест апарата или променена в последствие осветеност на околната среда.
НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ с експонирането на 360х180 панорами е слънцето :)
На практика не трябва да има слънце или нищо няма да стане, освен ако не наречем резултата творчески избор :) Примерно при ефекта "миниатюрна планета" (Little Planet Еffect:
http://www.visualphotos.com/photo/2x4746538/beagle_and_houses_with_little_planet_effect_IS098U4YN.jp
) за разлика от класическата 360х180 може да правиш кадрите с различна експозиция и някаква форма на висок динамичен обхват, както кавах творчество :)

Ако Зенитара се дефишва губи много резолюция в периферията и комбинирано с изначалната му слаба резолюция в сравнение с 8-15л няма да е добре.
Ако търсиш добре коригиран широк обектив то най-вероятно все още това е старата Сигма 14мм, само че има проблемите със съвместимостта на Никон и Сони, не знам, но най-вероятно на Канон също.

Дата:   21-08-13 19:55

Колега, благодаря много за всички съвети и информация. В крайна сметка взех Канон 15 2.8 и съм страшно доволен. Това малко обективче е супер остро и... интересно :) Случих на много добра бройка, една от последните произведени..
Бях взел и Сигма 12-24 като някаква алтернатива за широко, но размерът има значение... а и остротата! Така че си запазвам фиш-а (имам и 17-40), а сигмата е за продажба, ако някой се интересува :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »