Автор: JeT
Дата: 06-08-13 13:54
От няколко дни ползвам 2 бр. от TT680 в стробистки комплект, заедно със Speedlite 600EX-RT. Снимам с Канон.
Взех ТТ680 именно поради факта, че е най-евтиното решение поддържащо HSS, Strobo, синхрон по втора щора на затвора, Modeling light и въобще пълна ТТЛ-функционалност с най-новите модели ЕОС6Д и ЕОС5ДМк3 (със 5ДМк2 също; за по-старите - не знам).
Дотук (4 х фотосесии) светкавиците се представят перфектно като стабилност на работа и качество на светлината (проблемите описани от upravitelq - НЕ са налични при мен).
Въпреки, че усещането за евтина светкавица започва още като им пипнеш пластмасата, ТТ680 не са ми прегрявали и всъщност с тях се работи доста просто.
Разбира се има доста разлики с канонските Speedlite 600ЕХ-RT и Speedlite 430ЕХ2, но при 6,5х( ) разлика в цената(спрямо 600EX-RT) няма как да е иначе...
Освен това модела се продава отскоро и само времето ще покаже дали са "чупливи" въпросните светкавици ..., но засега всичко е о.к.
Обаче ако искаш да използваш светкавицата като замяна на Speedlite 600ЕХ-RT или Speedlite 430ЕХ2 и да снимаш със светкавица поставена директно на тялото, то ще имаш следните ограничeния:
- управлението на ТТ680 е по-неудобно в сравнение с канонските светкавици и самата светкавица като цяло изглежда "по-крехка";
- ИЧ-прожектор за АФ-а покрива само малка централна зона и свети леко нагоре(т.е. АФ-а на тъмно ще ти е зле);
- автоматиката на ТТ680 е настроена така, че светкавицата да светва доминиращо спямо наличното осветление, докато канонските модели "пазят" повече наличното осветление. В някои случаи ТТ680 е склонна да преекспонира с 1/3 до 1/2 f-стоп - т.е. настроена е да светва различно от Канонските светкавици и ще трябва да и свикваш (подобни са светкавиците за Канон от Сигма).
- ТТ680 нямат мастер/слейв функция и за да палиш няколко светкавици са ти нужни тригери.
Мнението ми за ТТ680 след 4 фото-сесии и сериозно тестване - сложена директно на тялото:
1/ супер е за стробистко снимане.
2/ ако е поставена на тялото:
- прилична за любителско снимане.
- "става" за професионално(натоварено)снимане от тялото - ама с доста уговорки. Аз лично за такова снимане бих си ползвал само канонски светкавици.
Публикацията е редактирана (07-08-13 00:09)
|
|