Автор: HSGeorgiev
Дата: 22-06-13 21:55
Pavlov написа:
> Базарът е само място за
> публикуване на обяви. За обсъждане
> на фотографски теми има форум.
> Това не го решавам аз, а съм
> забелязал, че такава е идеята на
> админите.
Пак да си повторя, без претенции че съм прав, просто моето мнение - само място за обяви, в което няма начин да получиш на място и по конкретния случай помощ и съвет от точно тази общност - този вариант е много лесно заменим. Просто винаги можем да се лишим от него. Някой по-горе правилно казва, че в Продавалник има коментари и рейтинг и т.н. - е, това не означава че е по-добре от тук, аз имах предвид че зависи и от кой са коментарите - да приемем, че повечето от нас биха предпочели да получават съвети под формата на рейтинг и коментари точно тук, в този форум, който ние явно харесваме и познаваме. Обаче като няма коментари и рейтинг, просто базара е заменим от всеки друг - места за обяви има мнооооооого.
Също и по повод на последния коментар - не става въпрос за "алчни" продавачи и "бедни" купувачи - става въпрос дали и доколко получаваме подкрепа и съвети от нашата си общност. Сега може някой да пусне нещо на тройно по-висока цена и друг някой веднага да го купи, без и двамата да знаят, че цената е тройно по-висока. Просто е достатъчно и двамата да не са запознати с истинските пазарни цени И да изпреваря дежурните шаблони - не е това пазара, пазарът в реалността очевидно не се управлява само от търсенето и предлагането, защото в класическата икономическа теория за простота се прави допускането, че потребителя и търговеца са безкрайно информирани и безкрайно прагматични и комерсиални същества. Тъй като в реалността те не са такива, идват още и такива неща като маркетинг, реклама и т.н. В този базар това не че е невъзможно, но трябва да се използват въшни за форума източници. Пък то като се използват външни източници, защо да не си го купя от там.
Просто уникалното на този базар, който го правеше уникален продукт, който аз не бих си позволил да загърбя, беше това - пазар, място за реклами и коментари, някой от които са точни. Пък след определено време четене тук-там из форума, знаеш чии коментари са точни. Пък и хората се обосноваваха, пускаха аргументи. Имало е случаи да се дават и обратните съвети - да се обърне внимание на продавача, че погрешно е пуснал много ниска цена ...
А, и още едно, различно предположение за проблема с нереално високите цени.
Хората искат да си вдигат обявите, не мислите ли? Предполагат, и сигурно не без основание, че търсещите не започват веднага със сложно търсене, първо попоглеждат отгоре и може да направят емоционален избор. И цените са нереални, за да може да си вдигаш обявата. Има обяви с много отделни продукти, а цената на обявата е нещо неясно - не е общата сума, не е на никой от продуктите вътре ... Просто е нещо си там в описанието ...
|
|