Автор: mcnicko
Дата: 07-06-13 11:46
Има прависти сигурно във форума, които могат да кажат точно, но ето цитат от КРБ:
чл.32, ал.2
Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Т.е. ако снимковия материал е събран без разрешението на закона или без знанието на човека, то доказателствата не са валидни.
Пример за това има в ЗДвП и по-точно чл. 189, ал. 15, която гласи:
Изготвените с технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, снимки, видеозаписи и разпечатки са веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес.
т.е. Може да не сте съгласни да ви снимат с превишена скорост, но това е без значение.
В другия случаи вие сте осведомени, че ви снимат(с табела, или по друг начин в гари, молове и подобни места). Тогава вие влизайки в обекта се съгласявате с това.
П.С. Това са само разсъжденията и тъклуванията на един лаик, който от време на време има допир със законите. Моля, ако съм сбъркал, някой правист да ме поправи и да изясни ситуацията, наистина ще съм благодарен!
|
|