Автор: simbon4o
Дата: 29-05-13 23:56
Канон 0.95 е телеметричния и честно казано изобщо не ми допада картинката, бих казал е доста неизползваем на 0.95. 1.0L не е лош, става на 1.0 да се снима, но ми е много странно бокето едно такова се сбива едно в друго... не върти като ноктилукса и др. по-светли. Абе... обектив за фенове на марката с излишни средства според мен.
85 1.2 е готин и характера му е приятен.
Повечето 50-ки на 1.2 и 1.4 не стават за снимане на отвореноте си бленди или поне за мен резултатите са отблъскващи. Но позатворени малко идват на себе си. Модерните стъкла от друга страна ги правят да са по-използваеми на отворените си бленди. Примерно между 50 1.8G и 1.4G на никон без замисляне бих избрал 1.8-цата ако ще и на една цена да са. Технологиите се развиват, вграждат се по-нестандартни оптични елементи в обективите и нещата стават по-добри. Убеден съм, че никора ще си струва и ще е използваем на 1.2. Канонския 50 1.2 има толкова оптични дефекти, че е трудно използваем в почти всички условия и честно казано за тия пари... има по-добре справящи се 1.2 ръчнофокусни. Примерно един рокор 58 1.2...
Последния ми опит с 50 1.2 е от пентакското, което си взех. Сложено на 1.2, 1.4 и 1.8 е все едно си сменил три обектива... нищо общо. На 1.2 е използваем в не много ситуации, понякога с компромиси. На 1.4 е по-добър от повечето 50 1.4, но все още нервно дефокусира и на 1.8 става бистър, остър и мек в дефокуса, напълно използваем във всякакви ситуации. Повечето стари стъкла са така, нервност, хало, фринджове, аберации, ... на отворено и като позатвориш идва на себеси. Освен това когато обекта е на повече от метър - метър и половина от апарата разликата между 50 1.2 и 50 1.8 става мнооого незабележима. Така, че ако имах канон определено щях да си карам на 50 1.4-ката(това понеже 50 1.8 и в двете си версии е най-гадната 50-ка сред системите според мен) и нямаше да дам толко пари за 50 1.2, по-добре 85 1.2 да си купи човек.
ПС Единствената 50мм 1.4, която признавам за използваема на 1.4 и нямам забележки към нея е сумилукс 50 1.4 асферикал :).
Публикацията е редактирана (29-05-13 23:57)
|
|