Автор: sthbg
Дата: 10-05-13 23:51
Ще се опитам да съм ясен за госпожата, за да ме разбере.
Ако искате да снимате бързо движещи се обекти (бягащи деца) при слаба светлина (разбирайте на лампа в къщи или на вечерно детско парти) и да Ви излизат снимките Ви трябва или (1) фотоапарат с максимално голям сензор и/или (2) такъв със светкавица.
(1) Тези с голям сензор са скъпи - колкото сензора е по-голям, толкова апарата е в пъти по-скъп. Отделно Ви трябва и т.нар. светли обективи, при които важи същото правило - колкото по-светъл, толкова в пъти по-скъп. Ако ли пък имат и зуум(приближаване/отдалечаване), тогава цените стават ужасяващи. С такъв фотоапарат с голям сензор и светъл обектив няма да имате никакъв проблем да снимате това, което искате, но решението не е евтино.
(2) Другият вариант е да използвате светкавица - дори и сапунерките имат такава, но тяхната е с ограничен обхват - т.е. снима се добре до 2-3 метра, а и очите излизат червени. Има фотоапарати с външна светкавица (купува се отделно), които са мощни и с тях можете да снимате на доста по-голямо разстояние без проблема с очите, но цената пак започва да става висока.
Има и още нещо - фокусиране и следене на обекта при слаба светлина. В това отношение за сега големите (т.нар. DSLR) фотоапарати са ненадминати. Компактните апарати, особено при слабо осветление фокусират трудно.
Аз, ако съм на Ваше място, бих взел на старо DSLR от базара и ще пробвам с вградената му светкавица. Поне ще фокусира добре. След време може да му се добави т.нар. светъл обектив без зуум и/или външна светкавица. Цената на DSLR-a би могла да бъде до към 250-300 лева на старо. Светъл обектив може да се намери за към 150 лева. Външната светкавица и тя е към 100-150 лева.
Да, DSLR-а е голям, тежък и неудобен за носене, но има сравнително голям сензор и става за снимане при слаба светлина, а по принцип фотографията е рисуване със светлина - ако няма светлина не става. Или увеличавате светлината чрез осветление/светкавица или сензора на фотоапарата + светла оптика(обективите).
Публикацията е редактирана (11-05-13 03:11)
|
|