Автор: Nikolcho555
Дата: 01-05-13 16:42
Не очаквах толкова бързо и толкова хора да ми отговорят, благодаря за което. Така като гледам явно имам няколко варианта.
1- Един Sony Nex или Olympus Pen с китовия обектив за all around + преходник с ръчнофокусен светлосилен твърд портретен обектив.
2. Един Sony Nex или Olympus Pen и вместо китовия обектив един 18-200/ 3.5-5.6 или нещо подобно, мисля че гледах някъде поне сонито имаше подобен. С приравненото фокусно разстояние в дългия си край=300мм, макар и на бленда 5.6 този обектив би трябвало да прави много добър дефокус според мен. Но точно такъв не съм използвал така че кажете ако греша. Но при снимките ми с моя канон 70-200/4 на 200мм по 1.6 =320мм на бленда 4 почти напълно отделяше фона от обекта.
https://photo-forum.net/i/1630961
И затова си мисля не е ли по-добре такъв дълъг обектив който същевременно ще бъде и за къси разстояния когато не снимам само портрети, вместо къс китов + ръчен твърд светлосилен които да сменям постоянно. Може и да бъркам нещо така че кажете ако греша къде. :)
3. Един Sony Nex или Olympus Pen + ръчен стар светлосилен телеметричен обектив. Така поне няма да сменям обективи и ще мога да снимам винаги както портрети на приравнено 80мм/2.8 , така и да си го ползвам в стая или където и да е на по близки разстояния и пак да ползвам преимуществата на широката бленда. Въпросът ми е дали изобщо има такъв обектив, някакъв еквивалент на Тамрон 17-50/2.8 примерно или нещо подобно. Канонските обективи повечето са ми ясни но ръчнофокусните особено, а и за другите системи нищо не знам.
Такива ми ти работи, както виждате стремя се максималко да ви затрудня :). Но поне знам какво точно искам понеже съм минал с Canon 40D през : Canon 18-55, Canon 17-85, Canon 50/1.8, Canon 100/2, Canon 28-105, Canon 70-200/4, Tamron 17-50/2.8, Canon 50/1.4.
Та 17-50/2.8 си ми беше перфектен за църква, сватба, стая и изобщо не го свалях, даже и хубави портрети ставаха на 50/2.8. А като сложех 70-200/4 и портретите вече фона им изчезваше някъде :). Май ще трябва да вдигна финансовата си граница до около 1000лв май че като гледам тия 500-600лв няма да стигнат както си мислех. Но въпросът си ми остава същият - възможно ли е само с един обектив от възможно най-късо до възможно най-дълго фокусно разстояние и с някои Пен или Некс да замазвам много фона и да си го ползвам и за всичко останало на късите разстояния.
|
|