Автор: chrisnoch
Дата: 24-04-13 12:45
danyG,
С избора на първи DSLR всъщност започвате да изграждате фотографска система - тяло, обективи, аксесоари (филтри, стативи, светлавици) и т.н. В тази система тялото е почти "консуматив" - през 2-3 години го сменяте. Обективите (които са доста по-скъпа инвестиция), за разлика, остават! С добър комплект обективи можете да изкарате цял живот, а през това време ще смените половин дузина тела.
Не знам къде сте намерили оферта за Canon 1100D = 600 лв. Най-евтината, която аз успях да намеря е 699 лв. Не Ви съветвам да купувате този фотоапарат - това е най-ниският клас на Canon, 12 МП, стар сензор с много шум, орязана функционалност ... Мъка!
Офертата за Nikon D5100 на пръв поглед изглежда добра. За съжаление - само на пръв поглед. Освен това Nikon са най-затворената система в света на DSLR.
Аз Ви предлагам да се спрете на следната оферта:
http://www.technopolis.bg/b2c/details/394809/P11050201~1/D-SLR-fotoaparat-SONY-SLT-A37K
Sony A37 има следните предимства пред Nikon D5100:
- по-бърз и по-прецизен автофокус - 15 точки/3 кръстосани (Nikon предлагат 11/1);
- "focus peaking" - много удобна финкция за ръчнофокусни обективи и видео в ръчен режим (Nikon - няма такава функция);
- Електронен визьор с голямо увеличение. Някой ще Ви каже, че електронният визьор е недостатък. Не съм съгласен! Той е мнго по-удобен, особено за начинаещи, пък и за професионалисти. В него виждате ВСИЧКИ настройки, както и резултата от приложените промени и дигитални филтри в реално време. (Nikon предлагат мърляв оптичен визьор с мизерно увеличени - "тунелен" тип);
- Срабилизация, вградена в тялото - можете да я използвате с всеки обектив (Nikon - трябва да си купувате значително по-скъпите обективи с оптична стабилизация);
- Автофокусен мотор, вграден в тялото - можете да използвате всички автофокусни обективи, включително старите на Минолта, които са евтини на "втора ръка", а са много добри (Nikon - трябва да използвате само обективи с вграден автофокусен мотор, които са доста по-скъпи);
- Неподвижно полупрозрачно огледало = минимум вибрации при снимка. (Nikon - класическо "хлопащо" подвижно огледало);
- Бърза серийна снимка - 7 к/с (Nikon - 4 к/с);
- Високо максимално ISO - 25600 (Nikon - 6400);
- Full HD видеоклип с 50 к/с с прогресивно сканиране (Nikon - 25 к/с);
- Фазов автоматичен фокус в автоматичния режим за видеоклип (Nikon - контрастен автоматичен фокус);
Мога да избриявам още доста! На всичко отгоре Sony A37 е с 200 лв. по-евтин от Nikon D5100.
Sony са сравнително "нови играчи" (от 2006 г.) в DSLR сегмента и мног се стараят, вкарват нови технологии. Nikon и Canon лежат на "стари лаври", тъпчат на едно място и нямат нови идеи.
Както вече споменах, освен с новите обективи на Sony, дигиталните тела на тази марка са напълно съвместими с по-старите автофокусни обективи на Minolta, които са сравнително евтини на вторичния пазар, а са поне толкова добри, колкото съвременните предложения на конкуренцията. Освен това единствено Sony предлагат автофокусни обективи на Carl Zeiss. Те са наистина скъпи, но са много по-качествени от всички останали и си съперничат единствено с Leica, нопък те са "със затихващи функции".
Успех!
|
|