Автор: chrisnoch
Дата: 06-04-13 18:53
Преди 6 месеца и аз имах същата дилема, само дето се оглеждах за всички марки - не само Сони и Канон. След много четене, тестване и консултации се спрях на Сони А57. Ще се опитам да обясня защо.
И аз като Вас държах да си купя техника, която да е (почти) еднакво добра за снимки и видео. Именно заради видеото отхвърлих Пентакс, Сигма и Никон - те не разбират от видео, скоро няма и да разберат.
Канон 600/650D снимат прилично видео, но нямат 1080p с 50 к/с, за разлика от Сони.
Панасоник имат безогледални системи с много добро видео, но за снимки не стават - по много причини - а и сензорите им са по-малки (кроп фактор = 2). Изборът на обективи там е най-ограничен (независимо от съвместните усилия с Олимпус - ползват един и същи байонет), а и цените са много високи в сравнение с конкуренцията.
В този ред на мисли изборът се ограничава до Канон и Сони. За да не досаждам, ще сравня само Канон 600/650D и Сони А57.
Канон са "наблъскали" повече пиксели (18.7/18) в по-малка матрица (кроп фактор = 1.6). Сони са по-консервативни с 16 МП и кроп фактор = 1.5. Освен това сензорът на Сони шуми по-малко и е с по-голям динамичен диапазон.
Канон нямат вграден в тялото автофокусен мотор, Сони имат.
При Канон стабилизацията е оптична - в обективите. Ако държите на това, ще трябва да си купувате чувствително по-скъпите стабилизирани обективи. Про Сони стабилизацията е в тялото - т.е можете да я ползвате с всякакви обективи, дори със старите автофокусни обективи на Минолта, които са много добри, а и евтини (втора ръка).
Серийната снимка при Канон е 3.7/5 к/с. При Сони - 10 к/с.
Канон имат контрастен автофокус при видеото, Сони - фазов.
Канон мерят експозицията в 63 зони, Сони - в 1200 точки.
Брой на автофокусните точки: Канон 9 / 1 кръстосана, Сони - 15 / 3 кръстосани.
Канон използват класическо подвижно огледало, Сони - неподвижно полупрозрачно.
Канон имат оптичен визьор, Сони - електронен. Предимствата н аелектронния визьор са много повече от недостатъците, поне според мен.
Канон разполагат с повече обективи (около 160), Сони - с по-малко (около 90), но са единствените, които предлагат автофокусни обективи на Карл Цайс.
В България Сони имат несравнимо по-добър сервиз от Канон.
Не се доверявайте на моя избор - тествайте и решете сам!
Успех!
|
|