Автор: tzl
Дата: 31-03-13 14:49
L.K.,
Сенникът не прави сянка само на половината видима част в обектива. Сенникът има идея да прави сянка върху цялата площ на обектива. Когато crop сензорът е малък, той ще се ползва от малка площ и тя ще е засенчена. Представи си колко странно ще е да снимаш и да са засенчени само краищата на окръжността на образа, а в средата да има много отблясъци. Би било глупаво, нали? Когато сенникът засенчва повече от необходимото, се появява винетиране. Понякога заради оптиката (главно при варио обективите) трудно може да се избегне и е добър компромис.
Размисли отново за физиката на нещата, които съм писал (и показал) по-горе и ще разбереш, че това, което питаш във второто си писане не е адекватно.
Прочети още веднъж внимателно какво съм писал, защото прибързваш. Не говоря за продажба (както ти пишеш), а за купуване на сенник (за което е и темата). Писал съм доколкото мога и по-общо, за да може ако някой види тази тема някога, да му бъде полезна. Точно от такива форуми много от питащите като теб намират отговор, а не "от гугъл" (както съветват мнозина).
Странно е да питаш за нещо, да ти отговорят и после да правиш забележка за това, че съм дал съвет на тези, които биха мислили и за в бъдеще. Може би изобщо не трябваше да ти бъде отговаряно, но писах заради тези, които биха оценили отговора.
Публикацията е редактирана (31-03-13 15:11)
|
|