Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за домашно проявяване по Е6
Автор: djfroggy   
Дата:   25-03-13 13:34

Тъй като стана почти невъзможно да проявиш в София Е6 на нормална цена, реших да си го направя вкъщи. Имам доза за проявяване на 1 филм, имам и лабораторен термометър.
Доколкото можаш, спазих температурите +- 5 градуса. Резултата е, че единия филм стана леко розов, другия леко зеленикав. При сканиране лесно коригирах цветовете, но въпроса ми е: Това от разликите в температурата ли се е получило, или защото химията беше с изтекъл срок няколко месеца. С химията съм проявявал веднъж, т.е не е стара.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за домашно проявяване по Е6
Автор: my.point.of.view   
Дата:   25-03-13 13:46

+/- 5 градуса или 0.5 градуса?

Автор: uri64   
Дата:   25-03-13 13:54

Ако не ме лъже паметтапри Е6 за първите две манипулации изискването е температурата да не се отклонява с повече от една-две десети от градуса?
Доста хора си решават проблема с нагреватели за бесейни с рибки.
Аз все се каня да си оживя един монстрьозен Йобо процесор, ама все не ми остава време...

Автор: fotocolor   
Дата:   25-03-13 14:25

djfroggy-температурата трябва да е точна до десета.+_-5градуса е огромна разлика.
Е затова хората вземат по 8-12лева за проявка на филм.

Автор: icikonti   
Дата:   25-03-13 14:51

Какво е "монстрьозен" и какво му има?

Автор: GenaDP   
Дата:   25-03-13 15:16

Чудовищен.
Има му, че е голям.

Автор: itilien   
Дата:   25-03-13 16:00

Искам само да отбележа, че да се поддържа температурата на една течност със стабилност +-0,1 градус в реални условия е почти невъзможно. Аквариумните нагреватели са с биметални пластини, които не само, че нямат подобна точност, но имат и много голям хистерезис. Отделно от това, нагревателя, който загрява течността също е прекалено инертен, за да се говори за такива точности. Като се добави това, че той може само да загрява, но не и да охлажда, нещата стават още по-трудни. Трябва да се добави и това, че нагревателя и датчика са разположени само в някаква част на обема, което дори при движение на течността предизвиква пространствена неравномерност. И за капак на всичко, за да се измерва температура с точност 0.1 градус ви трябва много скъп датчик (платина 100), сложни схеми и т.н. Така че изобщо не се лъжете, че с някакви домашни средства можете да получите температурна стабилност 1 десета от градуса. Дори във фабричните машини ме съмнява, че постигат чак толкова голяма точност.

Дата:   25-03-13 17:45

itilien принципно си прав..при подобни самоделни условия трудно може да се постигне голяма прецизност...

Дата:   25-03-13 17:50

icikonti написа:

> Какво е "монстрьозен" и какво му
> има?

Ами имах предвид че е много голям (както ГенаДП ти е отговорил вече) - забравих да сложа кавички на "монстрьозен" [smilie5] . Това, дето е при мен мисля е СРА2, но е доста мръсен и с един допълнителен кашон тракачаци...за да го пусна макар и само да пробвам дали му работи ел. модул и дали държи температура трябва първо да му намеря достатъчно място, след това да го мия около 100 години и т.н и т.н...ама от как последно дадох да ми проявят 15 рола диапозитив сериозно почнах да се замислям дали да не го направя...ти ако не се лъжа беше писал за тоя модел точно та мисля да те питам за конкретни неща като се задейства веригата от събитя..ако се задейства, де...

Дата:   25-03-13 19:24

Важното е на температурата е да бъде постоянна.
Има хора, които проявяват Е-6 на 30 градуса, получават супер резултати. Гледат по таблица и си коригират времената.
Но когато температурата варира, няма оправия. В коя таблица да гледаш?

Автор: dekov   
Дата:   25-03-13 20:29

Ако филмите са еднакви и напълно годни причината е в не еднаквите условия на проявяване, максимално допустимото отклонение е о,25 градуса.
Хубавия диапозитив се оценява при прожекция, след сканирането и корекции на монитора гледаш съвсем друг продукт.
Каква е нормалната цена за проявяване според теб, колко даде за химията, колко филма прояви, колко от тях станаха както трябва ?
Каква е равносметката ?

Дата:   26-03-13 00:33

То е ясно, че за да не са високи цените трябва много хора да снимат на филм и в частност на диапозитив и да носят за проявяване по много филми...напоследък интереса се засилва...обаче как да придобие пак такава масовост при по-високи цени на филмите и химията, на процесори, увеличители и всякакви други тракачаци...май нещата се въртят в един омагьосан кръг.....а диапозитива си е хубаво нещо, спор няма...и малкото хора, дето все още го правят заслужават адмирации [smilie24]

Автор: hose   
Дата:   26-03-13 01:10

най-доброто... за мен
още плача че спряха Ektachorme VS

Автор: NORMAN-KUK   
Дата:   26-03-13 01:28

Общо взето статистиката в днешни дни е следната: 99 процента от ново питащите за Е-6 пробват с един филм и никога повече не повтарят. Хората, които си снимат са малцина но си снимат - евала! Който някога се е занимавал си казва, бе маааму стара що да не почна пак, ама никога не го прави [smile] преди десетина години ми припадна един Йобо процесор, работеше бетон, имах 100 процента повтаряемост във филмите, освен моито ми идваха и чужди около 5-10 филма 6/6 и той стоеше почти постоянно зареден с химикалите. Сега обаче и срещу 30 лева на филм не бих се занимавал, а на хората които го правят им стискам ръка!!!

Публикацията е редактирана (26-03-13 01:29)

Автор: dobrinov   
Дата:   26-03-13 09:52

E-6 е капризен процес.
1. Трябва да разтвориш поне 1 литър химикал, за да ти е максимално точна концентрацията
2. Температурния контрол задължително +/- 2 десети
3. Ако водата за междинните миенета не е темперирана пак става проблем, защото ти променя температурата на следващия процес
4. Когато направиш разтвора му трябва няколко часа за темпериране и хомогенизация.
5. Събираш филми за капацитета на целия проявител, зареждаш в една голяма доза, вкарваш корекция от таблицата, проявяваш и хвърляш. Това днес да проявиш един филм и след 2 дни друг не е добре за крайния резултат
6. Общо взето на ръка резултатите ти винаги ще са различни, колкото и да се стараеш, защото и скоростта на джуркането при проявяване оказва влияние
7. Най-добре ако има колега с Йобо процесор направете партия и джуркайте заедно филмите. Аз моя процесор ATL-3 го подарих доста отдавна, но от 10-те години работа Е-6 планфилми и ролове лично за мен това е начина за проявяване.

Автор: icikonti   
Дата:   26-03-13 21:27

Е-6 е капризен процес, само при химията на Фуджи и Кодак.Вземи Тетенал и само спази времето/температурата на първи проявител!Дръж съдовете чисти, особено тези на цв. проявител и избелителя и НЯМА ДА ИМАШ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ.Естествено говоря за съкратения вариант на Е-6.[beer]

Публикацията е редактирана (26-03-13 21:32)

Автор: deyan_de   
Дата:   26-03-13 21:46

Аз само на Kodak съм работил и мислех, че е невъзможно без процесор да се гарантира качество.Това с Тетенал е интересно.

Автор: Canon   
Дата:   26-03-13 22:04

Има сравнително прост начин за стабилна температура в проявителя.
Т.н. водна баня, еквивалентна е при АТЛ, но понеже трудно се поддържа точност с малки обеми, си използват големи обеми вода.
Примерно вана/голямо корито с 30-50 литра,с непрекъсната ротация на йобото.
Може лесно да му се свали характеристиката (във времето) на изстиване спрямо (висока) температура на околната среда - примерно 25 градуса.
Стените на JOBO са ниско термопропускливи и дават добро изглаждане на температурните разлики - бързи +/-2 градуса на водната баня като бавни +/-0.5 на разтвора.
Пак най-важно е температурата на 1 процес!

Публикацията е редактирана (27-03-13 00:19)

Дата:   27-03-13 12:11

НОВА Даркрум правят темпериращи кутии, ако не ви се занимава с процесори.
http://www.theimagingwarehouse.com/Products/Nova-Daylight-Film-Processors

Има и втора употреба.

Някой може ли да сподели какъв екран да си взема за прожекция? Имах един много хубав швейцарски перлен, ама му се случи случка. От модерните производители нямам представа какво да гледам. Вероятно Рефлекта ще ми свършат работа?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: