Автор: batsali
Дата: 20-03-13 13:37
Не съм пробвал, но и аз се каня да пробвам да вадя сребро. Най-елементарния начин, който знам е да накиснеш във фиксажа от онези стоманените 'гъби' за търкане на съдове. Желязото замества среброто в разтвора, което пък се утаява. Кодак продават/са продавали специални съдове с желязна вата точно за тая цел.
От проявени хартия и филми пак най-лесния начин, който знам е да ги накиснеш в разтвор на натриева основа. Мистър мускуло на гранули за отпушване на канали подозирам, че е доста чиста натриева основа, като се разтвори във вода става бистър разтвор и не остават неразтворени боклуци, други марки съм пробвал и имат ароматизатори и разни други неща. Натриевата основа изяжда желатина и на дъното се утаява фин сребърен прах, това съм го тествал.
Не ти препоръчвам да си правиш сам сребърен нитрат, ако ще разтваряш сребро в азотна киселина. Първо се вдига азотен диоксид, който е отровен, второ много работа за малко сребърен нитрат със съмнителна чистота и добавената опасност за живота. По-добре си го купи готов.
|
|