Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Колко е нормално да поискам ?
Автор: vlatom   
Дата:   04-03-13 17:41

Един сайт иска да откупи правата над снимката по-долу.Никакъв опит нямам в това отношение.Колко е нормално да им поискам ?http://4coolpics.com/photo/vlatom/635544.html

Отговори на това съобщение
 Re: Колко е нормално да поискам ?
Автор: Ivodam   
Дата:   04-03-13 17:42

Ми искай им 100 лева, вероятно ще се разберете за 50-60...

Става въпрос за неизключително право, разбира се.

[smilie7]

Автор: nsirakov   
Дата:   04-03-13 18:21

цената се оперделя от уникалността... ако може да се направи подобна снимка и от друг... значи ако искаш да е продадеш... не искай много...

Автор: Miro__Slav   
Дата:   04-03-13 18:47

Искай толкова на колкото оценяваш сам работата си... [beer] сложи и малко отгоре за да се пазариш...На мода е пазарлъка...

Автор: BOZO   
Дата:   04-03-13 20:52

"На мода е пазарлъка..."

На димитровградския пазар - може...[smilie18]

Автор: falcon   
Дата:   04-03-13 22:16

За какво ще се ползва,ако искат изключително право искай колкото може повече(стига да дадат, иначе цената се определя от тиража, размера и т.н и понякога може да вземеш повече, отколкото за изключително право[smile]

Автор: hotsnail   
Дата:   04-03-13 22:22

Значи тая снимка в сносно време може много хора лесно да я направят. Погледни сток сайтовете и горе долу на тяхно ниво заложи 30-40 кинта макс според мен. Зависи и какво качество искат и имаш

Автор: ecobo   
Дата:   04-03-13 23:01

hotsnail написа:

> Значи тая снимка в сносно време
> може много хора лесно да я
> направят. Погледни сток сайтовете
> и горе долу на тяхно ниво заложи
> 30-40 кинта макс според мен. Зависи и
> какво качество искат и имаш

Ми да я направят, защо ще му я купуват на човека? Или да си я купят от сток сайт!

--------------------------

vlatom, няма значение къде колко струва сиренето. Твоето си е твое и само ти решаваш за колко да го продадеш.
Цената се определя от няколко фактора, но най-важния (и най-подценяван в Бг) е за какво ще се ползва снимката. Ако е за вестник, цената е една, за календар е друга, за уеб е съвсем друга. Друг важен фактор е с какви права и за колко време я продаваш. Едно е с неизключителни права, съвсем друго е с изключителни за 10 години.
Моят съвет е: ако ще продаваш, продавай за толкова, че да си заслужава. И задължително с договор!

Автор: erolkamburov   
Дата:   05-03-13 00:19

500 лв. ако не са съгласни да варят да си я снимат същата или да я търсят някъде из сток сайтовете. С едни 40-50 лв. богат няма да станеш нито пък ще обеднееш.
Ако успееш да и вземеш токова после ще черпиш...[beer]
Хайде лека на всички!

Автор: nsirakov   
Дата:   05-03-13 00:26

ето тази снимка искаха СИТИ ГАЗ да ми е купят за билборда си...
https://photo-forum.net/static/site_pics/115/s_1204315443_d4.jpgнапишете тук URL на снимката

исках им 200 лева... те казаха ще се обадим и не се обадиха.. но снимката е на билборда им...почти същата...

трябвало им е само да идат до там (насред града) да сложат статива и да направят няколко опита..

нищо неповторимо и уникално като уловен момент... ако бях искал 50 щях да ги имам...

Успех с продажбата... дано ти дадат толкова колкото искаш ти

Дата:   05-03-13 00:51

Ако ще се занимавате с фотография като занаят, името и репутацията са от значение. Вижте как дори форумци с хубава техника водят децата си на снимки при фотографка с име.

Та и тука с 500 лева оферта ще стане човека за смях, със смислена оферта ще има клиент. Утре може да го препоръчат или за нещо друго да го викнат и така.

Дори по-важното в случая е какво впечатление ще оставите, а не колко пари ще вземете. От една снимка на партийния дом/парламента няма да се пенсионирате. Според мен важните неща са:

1. Да се запознаете с хората и да изградите лична връзка, не нещо особено, ама поне ако се видите да се усмихвате и да си имате телефон или нещо.

2. Да демонстрирате искрен интерес, те да успеят в това, което искат, да правят със снимката Ви. Ако трябва дори идете им направете друга снимка или я обработете по подходящ начин. Важно е да градите доверие.

Ама това са моите виждания как се води бизнес с много старание, доверие и работа. Видно е по заплатите в България, не всички споделят подобна гледна точка.

Публикацията е редактирана (05-03-13 01:03)

Дата:   05-03-13 09:16

Абсолютно съм съгласен с теб hotsnail. Мисълта ми по-горе беше, че ако човека не иска да се занимава в бъдеще или сега професионално с Фотографията и снима само като хоби е добре да вземе колкото се може повече. Но ако мисли да гради връзки и да събира клиенти е логично да предложи някаква нормална цена. [smile]

Автор: bleki1   
Дата:   05-03-13 10:33

Първият път когато продадох снимка я дадох почти без пари. Кадърът беше такъв че всеки един, който иска можеше да го направи. За мен снимката не беше нищо особено така че не съм и искал много. Обаче завързах контактите и през последните три години, когато същия този клиент иска снимки ми звъни на мен.
Отново повтарям-не че другите не могат да направят кадрите, но просто клиента ми има доверие. Освен парите-сега мога да сложа в портфолиото си името на клиента, както и "да се похваля" с около 30 билборда по пътищата.
Ако е нещо уникално-искай много пари, ако не е-просто се опитай да завържеш контакти и когато на клиента му трябват снимки да се обади на теб. Успех!

Автор: Canon   
Дата:   05-03-13 10:42

Нормалната цена е колкото би изкарал автора от всички продажби на снимката.
Дали ще е 1 продажба от 500$ или 500 продажби *1$ - все е 500$

Друг е въпроса, че обикновено 1 -та продажба сваля цената на следващите, ако не е от стоков сайт.

Дата:   05-03-13 10:58

3,4 Милиона Долара за тази снимка http://www.znania.tv/?p=15997
Лично на мен снимката на vlatom ми изглежда по интересна [shtrak]

Автор: ilcoin   
Дата:   05-03-13 12:19

hotsnail и erolkamburov са ужасно прави. Аз лично този урок съм го учил по трудния начин.

Дата:   05-03-13 15:50

Тази песен, сега продавам на ниска цена, за да запазим клиента сме я слушали.
А клиента я повтаря с още 100 фотографи ... и все на ниска цена.

Утре я камилата, я камиларя ...

Автор: freestyler   
Дата:   05-03-13 18:19

Това си е бизнес, затова има сток сайтове.
(дали ме разбраха??? [smilie8] ... едва ли!)
да не забравиш после да включиш прихода от продажбата в годишната си данъчната декларация [shtrak]

Автор: alsash   
Дата:   05-03-13 18:37

.....това, пазарната икономика.....мамата си е ?б?ла

Дата:   05-03-13 18:45

И да престанем да коментираме колко е проста или сложна една снимка, че клиента можел да си я снима сам,..., това е пълен булшит, респективно е опит да се оправдае някаква по-ниска цена.

За тази картинка отдолу, клиентите са платили на сайта над 900$

http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/18689583/2/stock-photo-18689583-white-sheet-of-paper-f

Проста е като гъбена чорба, машинописна хартия има във всеки офис, всеки може да си сгъне един А4 лист на 6 части и да го снима с телефона.
Да ама не, платили са си хората, що ли?

Автор: alsash   
Дата:   05-03-13 18:48

.......хм.............ако страва дума за цена от 200 да речем....[smilie8] не ми се вярва, ама за 900 покупки за по 1$...по става...))))

Дата:   05-03-13 18:55

@Canon имаш теза, която е вярна ама защо мисля, че не е за сегашната тема?

1) никой не е казал ниска цена. Писах "нормална цена" т.е. отива на няколко сток сайта вижда подобни снимки и си мисли.

2) ти откъде знаеш, че тия с белия лист не перат пари от наркотици? ...доста БГ мутри перяха пари с цветя. Защо да не перат със сток. Въобще защо са тия комплексарски истерии...кой колко направил...могли продали. Ти гледай да продадеш повече, а на колегите много поздрави и повече успехи. Ако те продават повече сток и за теб ще има повече.

3) ако искаш да работиш с хора най-важно са отношенията. За това в турция и една черга да ти продават те черпят чай със сладки и са 17-та икономика в света с тенденция да подминат Германия до 15-тина години. А тука в България си ходим голи и боси, щото сме терикати. Да не пиша за разни злополучни инвеститори, дето колчем стъпят в БГ и всяка мутра си представя как да ги цака с милиарди...ми то е хубаво да търгуваш с тях ама ако не си коректен и не излъчваш доверие, няма да са ти дълго клиенти, веднъж може да ги излъжеш, втори път няма да има, кого да лъжеш.

PP Корекция турците бяха на 18-то място 2011-а, а 2012 са на 17-то. Около тях са Южна Корея, Индонезия, Турция, холандия, Саудитска Арабия....а България е била на 74-то и вече сме на 75-то място в околността - Узбекистан, Судан, България, Гватемала, Уругвай. Сотношение тип да нае...ем клиента дори да станем за смях, няма да отидем много напред гаранитрам.

Публикацията е редактирана (05-03-13 19:06)

Дата:   05-03-13 20:00

1. Писах "нормална цена" т.е. ...
Аз ти отговорих що е нормална цена. Това е колко дават общо за една снимка.
Ако искаш да ти калкулирам "нормална" цена за права за една снимка през стоковия сайт Алами с традиционен лиценз - спокойно ще я докарам до 15000 лири стерлинги. с калкулатор за лицензиране по различните критерии.
Да, това също е нормална цена.

2) ти откъде знаеш, че тия с белия лист не перат пари от наркотици?

по-голяма глупост не бях чел. Това е от около 50 продажби, явно клиентите на снимки перат пари с покупки по 20 долара.
100 0000 са някакви напазарувани 50 000 снимки, за препирането пране на 1 млн са 500 000 снимки. Хитро брей [smilie3]
Сега ще мина през разните рекламни агенции, да ги отараша за наркотици. А и ще питам някой наркопласьор дали не му се намират стокови снимки в излишък..

3) ако искаш да работиш с хора най-важно са отношенията.
Да, 30 години работя с хора. Познавам и едните и другите. Когато някой ми оцени труда на 5 лева - не ме интересува, той нито е нормално мислещ човек, нито добър бизнесмен. С такива по-добре да нямаш никакви отношения.
Когато ти оцени труда на 200 лева, а ти му го дадеш за 20 - той знае, че си му направил подарък/отстъпка от 180лв и тогава и той може да направи за теб нещо, тогава става взаимно.
Това за "разните злополучни инвеститори", ни го спести, те не са благотворителни дружества, а хора, които са дошли да къртят печалба. Каквото повикало, такова се обадило.
Такива са и ЕРП, управителите им са с по над 100 000лв месечна заплата, а данъците (на ЧЕЗ примерно) си ги плаща в Чехия.
Да не ти обяснавам как за "инвестиция в България" се води дизайн на няма десетина опаковки за 100000лири, правен и платен в Англия, но продавани в България.

Публикацията е редактирана (05-03-13 20:01)

Дата:   05-03-13 20:37

1. Сега тази конкретна снимка не може да се приеме и купи като RF от никакъв сайт. Трябват поне 3 модел релийза за хората, отделно пропърти релийзи за сградите и колите, щото са с разпознаваем дизайн.

2. Цената, която плащат клиентите по сток сайтовете не зависи по никакъв начин от жизнения стандарт на страната на автора - дали е от Германия, България или Тамбукту.

Така че всяка цена която си поиска автора е нормална. А дали ще има сделка не зависи само от него.
Ако клиента иска да му я подарят (на безценица)си е негов проблем.
Ако много иска да се пазари - да ходи в Турция, на Капалъ чарши, да си купува и си се пазари на воля.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »